• Gymnazisti plesali!

          • Zoznam sponzorov: TU

            Tretí ročník Študentského plesu sa konal 9.2.2019 v sále v Parku mieru, kde sa prišlo zabaviť   90 žiakov našej školy. Po osemnástej hodine naši moderátori z 3.A triedy  otvorili ples a zatancovali úvodný valčík. Na spestrenie zábavy si  tretiaci tohto roku pripravili súťaže.  Jednotlivé triedy sa  snažili získať čo najviac bodov v 4 hrách. Prvou hrou bol stoličkový tanec, kde mal možnosť vyhrať ten najrýchlejší. Aj v druhej úlohe, čiže v klobúkovom tanci, museli súťažiaci využiť rýchlosť ale aj šikovnosť. Do tretej úlohy sa zapojili tí, ktorí si mysleli, že vedia  o škole  najviac. V kvíze boli otázky o súkromí našich učiteľov, ale aj o škole samotnej a o projektoch prebiehajúcich na našej škole. V poslednej úlohe bolo cieľom tancujúcich prasknúť  balón priviazaný na nohe iného páru, pričom si zároveň museli chrániť ten svoj. Celý program bol zábavný aj napriek tomu, že panovala obrovská rivalita. Víťaznou triedou sa stala 2.A, ktorá bola odmenená darčekovým košom.  Po programe pokračovala príjemná spoločenská zábava. Počas celého večera si všetci zúčastnení volili Kráľa a Kráľovnú plesu. Tento titul získala E. Michalková z 3.A triedy a M. Koščo z oktávy.  Nasledovala  tombola, ktorá bola tento rok mimoriadne bohatá. Štedrí sponzori prispeli takmer 200 cenami, za čo im všetkým veľmi pekne ďakujeme.  O zábavu sa po celý večer staral DJ Ely. Robil úžasnú atmosféru a aj vďaka nemu sme si to všetci užili.  

                                                                          Ivana Vasilišinová, 3.A

          • Migrácia - seminár pre učiteľov Gymnázia v Giraltovciach v rámci projektu ERASMUS+

          • Utečenci a migranti hľadajúci ich budúcnosť v spojenej Európe

             

                   V dňoch 31.1.-1.2.2018 sme sa zúčastnili aktivít a diskusií ohľadom zvýšenia povedomia o živote migrantov na Slovensku. Stretnutie prebehlo v príjemnej atmosfére v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá. Koordinátorka projektu p. Kopčáková pripravila stretnutie na vynikajúcej úrovni. Materiály týkajúce sa problematiky migrácie mala precízne nachystané tak po formálne,j ako aj po obsahovej stránke, vo forme textov, obrazového materiálu, videí a internetových odkazov a liniek. Na úvod stretnutia sme ako prvé vypracovali dotazník o postojoch ľudí a aj našich vlastných k ľuďom inej národnosti, náboženstva a farby pleti, ktorým sme vstúpili do predmetnej problematiky, Neskôr bol na programe krátky dokument o migrantoch, ktorí sa dokázali prispôsobiť životu na Slovensku a úspešne tu vedú svoje životy a zároveň rozprávajú ako ich po dlhých rokoch vnímajú domáci. Hneď po skončení dokumentu sme vypracovali kvízy týkajúce sa migrantov. Následne sme otvorili plodnú diskusiu, o tom, čo sme videli v dokumente a či sa náš pohľad na migrantov zmenil. Názory sa líšili, čo dopomohlo zamyslieť sa nad rôznymi uhlami pohľadu na tematiku migrácie. Po ozaj názormi nabitej diskusii sme tento vzdelávací pobyt ukončili aktivitou na internete, ktorá bola zameraná na to, s akou váhou vnímame rôzne rasové, náboženské ale aj sexuálne narážky na verejnosti. 
                   Migrácia ako aktuálny celosvetový problém sa v posledných rokoch dotýka aj Slovenska. Často sa nám spája s obavami a strachom a to napriek tomu, že vo väčšine prípadov nie je v záujme migrantov poškodzovať krajinu, v ktorej sa chcú usadiť. Práve naopak, ich motiváciou je nájsť v cudzej, aj našej krajine nový domov. Dokázali by sme len tak opustiť svoju krajinu, bez vážneho dôvodu? Ľudia opúšťajúci svoju krajinu opúšťajú svojich blízkych z veľmi vážnych príčin, utekajú pred vojnou, prenasledovaním a útlakom. To im znemožňuje žiť normálny život vo vlastnej krajine. Aj keď by migráciu mala v prvom rade riešiť daná krajina, z ktorej ľudia utekajú, myslím, že v zmysle ľudskosti, by sme sa mali cítiť spoluzodpovední.
            Ako vyvrcholenie stretnutia bol pripravený dotazník, ktorý bol akýmsi zhrnutím preberaných a prediskutovaných tém. Každý účastník mal možnosť sa slobodne vyjadriť a dostal priestor na vyjadrenie svojho názoru a pohľadu na tému migrácie. 
                  Stretnutie a naše projektové aktivity predstavovali užitočný zdroj informácií o migrácii. Priniesli nám iný pohľad na utečenectvo. A teda, že utečenci nie sú len neprispôsobiví ľudia, ktorí presadzujú svoju kultúru a poškodzujú našu krajinu. Aj keď sú aj takí. No sú to aj ľudia, ktorí si tu našli zamestnanie, sú úspešní, našli si tu nový domov a rodinu, pričom často museli čeliť konkurencii nášho obyvateľstva, čudným pohľadom, narážkam okoloidúcich, deti výsmechu spolužiakov. Sú to ľudia, ktorí túžia po slobodnom živote. 
                   Na druhej strane sme sa zhodli na tom, že téma migrácie je bohužiaľ stále prítomná v médiách a podávaná hlavne ako prínos pre našu spoločnosť. Chýba však pohľad, ktorý by poukázal aj na negatívne stránky migrácie, ktoré žiaľ existujú a o ktorých sa v médiách hlavného prúdu nedozvieme, pretože sa pretláča len jeden pohľad na danú problematiku. A to skresľuje pohľad na tému migrácie, tak ako aj chápanie a názory obyčajných ľudí. 
                Po absolvovaných aktivitách sme sa utvrdili v tom, že Slovensko nie je pripravené na masový príjem migrantov, stále ich vnímame ako hrozbu, čo je samozrejme opodstatnené. Avšak, v malom množstve a s istotou, že sa prispôsobia, by sme ich dokázali tolerovať a zmeniť celkový názor na nich. Každopádne sú to aktuálne otázky, s ktorými bude každý z nás skôr či neskôr konfrontovaný a bude musieť zaujať postoj. 
             

        • AKTIVITY EPAS TÍMU
          • AKTIVITY EPAS TÍMU

          • V rámci programu EPAS sme zorganizovali niekoľko zaujímavých aktivít. Povedomie o nadchádzajúcich eurovoľbách sme začali šíriť   v našej domovskej škole. Maturantom sme priblížili informácie o projekte EPAS a diskutovali o voľbách. O programe EPAS na Gymnáziu okrem iného informuje aj nástenka.   Nasledovala beseda na strednej odbornej škole, kde nás študenti  veľmi milo prekvapili zaujímavou a plodnou diskusiou na rôzne témy týkajúce sa Európskej únie. Navštívili sme aj našu staršiu generáciu v dennom stacionári. Dôchodcovia boli veľmi aktívni. Nemali problém diskutovať o voľbách  a obohatili nás svojimi dlhoročnými skúsenosťami.  Strávili sme aj čas s detičkami v školskom klube a v materskej škole. Zaujali sme ich zaujímavou rozprávkou  o histórii a fungovaní Európskej únie, autorkou ktorej bola  Simona Hlavinková. Detičky si spoločne  vytvorili vlastnú vlajku Európskej únie.

            Počas všetkých aktivít sme odmeňovali najaktívnejších jednotlivcov propagačnými materiálmi Európskej únie.

            Na spomínaných besedách sme si pomáhali vizuálnou prezentáciou, ktorú vypracovala naša junior ambasádorka Simona Hlavinková s pomocou senior ambasádorky Mgr. Janky Čorbovej.

          • OLYMPIÁDA V ANGLICKOM JAZYKU

          • Aj tento školský rok sme sa zapojili do Olympiády v anglickom jazyku. 16.1.2019 sa konal 29. ročník tejto súťaže v Bardejove. Naše Gymnázium reprezentovala  žiačka prvého ročníka,  Daniela Ondusková,  v kategórii 2A a žiak septimy, Erik Lukáč, v kategórii 2B. Daniela Ondusková sa umiestnila na krásnom prvom mieste. Víťazke srdečne blahoželáme a obom súťažiacim želáme chuť na sebe pracovať a zdokonaľovať sa v Angličtine aj naďalej.    Mgr Janka Čorbová

          • EPAS – Ambásadorská škola Európskeho parlamentu

          • 11 študentov  nášho Gymnázia (žiaci septimy, druhého a tretieho ročníka),   sa tento školský rok zapája   do vzdelávacieho programu pre stredné  školy, do Ambasádorskej školy Európskeho parlamentu (European  Parliament Ambassador School, = EPAS). Jeho cieľom je zvýšiť povedomie mladých ľudí o Európskej únii, podnietiť ich záujem o európske dianie i o aktívne zapájanie sa doň, vrátane vyššej účasti mladých vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v máji roku 2019. Títo študenti –  junior ambasádori a ambasádorky  (Ján Foltín, Tobiáš Hamara, Simona Hlavinková,  Ivan Hliboký, Samuel Hliboký, Eva Chalupková, Dávid Kacvinský, Erik Lukáč, Andrej Oravec, Ján Orečný, Peter Galeštok) pod vedením Mgr. Janky Čorbovej (senior ambasádorky)  sa budú počas celého roka aktívne venovať rôznym aktivitám ktoré súvisia s dianím v EÚ.  Vytvoria informačné miesto   o EÚ na škole, zorganizujú rôzne  aktivity v rámci osláv Dňa Európy (9.mája), zúčastnia sa na simulovaných voľbách do EP a mnoho ďalších. V prípade záujmu  ich môžete kontaktovať na spoločnej mailovej adrese EPASGymGir@gmail.com, alebo na Facebooku  EPAS Gymnázium Giraltovce.

          • Gskul napreduje

          • Náš školský časopis Gskul získal ocenenie SKOKAN ROKA v súťaži stredoškolských časopisov Prešovského samosprávneho kraja 2018. Toto ocenenie ukázalo, že kvalita nášho časopisu rastie. Blahoželáme celému tímu časopisu i občasným redaktorom a prajeme veľa elánu, nápadov do ďalšej práce.

          • Historicky prvá zlatá a strieborná ceremónia DofE na Slovensku

          • Vo štvrtok, 8. novembra 2018  bolo ocenených prvých 10 zlatých a 117 strieborných absolventov  programu DofE (Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu). Osem študentov Gymnázia v Giraltovciach,  ktorí vyše roka prekonávali svoje možnosti a plnili si svoje ciele a sny pod vedením koordinátoriek  projektu,   pani  Janky Čorbovej a Danky Baníkovej, malo tú česť prevziať si strieborné ocenenie. Ceny  im odovzdával ten najpovolanejší – olympijský víťaz a jeden z našich najúspešnejších atlétov Matej Tóth, ktorý ocenil snahu a nasadenie študentov.

            Sami dobre viete, čo tomu oceneniu predchádzalo. V prvom rade prekonať sám seba a pustiť sa do práce, následne na sebe tvrdo pracovať, niekedy prekonať aj náročnejšie prekážky, zaváhania, chybičky. Rovnako je to aj v športe. Aj mne trvalo 20 rokov, kým som sa z malého 13-ročného chlapca stal olympijský víťaz,vyjadril sa Matej Tóth.

             

            Držiteľom strieborného ocenenia blahoželáme a tým, ktorí sa rozhodli ísť „na zlato“, držíme palce.

          • Informatická súťaž iBobor

          •  

            V dňoch 13. a 15. novembra 2018 sa naši žiaci zapojili do informatickej súťaže iBobor v kategóriách Seniori a Juniori.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u žiakov. Súťaž chce iniciovať v žiakoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Súťaž pozostávala z ľahkých, stredne náročných a ťažkých úloh. Na vyriešenie bolo vyhradených 40 minút.

             

            Krátka štatistika kategórie SENIORI:

            V utorok súťažilo 4 086 Seniorov, plný počet bodov dosiahli 40, úspešných riešiteľov je 1 057 (25,9%).

             

            Medzi úspešnými riešiteľmi boli aj naši žiaci:

            V kategórií SENIORI

            • Simona Hlavinková /septima/
            • Patrik Bandžák /4.A/
            • Marcel Daňko /4.A/
            • Dušan Havrila /3.A/
            • Stanislav Šimko /Oktáva/
            • Filip Fiľakovský /Oktáva/
            • Martin Vavrek /septima/
            • Matúš Bandžak /3.A/
            • Adrán Grela /3.A/

            V kategórií JUNIORI

            • Martin Michalko /2.A/
            • Daniel Kovalčík /2.A/
            • Mikuláš Kožlej /2.A/
            • Michal Stano /2.A/
            • Ján Gdovin /2.A/
            • Andrej Oravec /2.A/

             

            Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme.

          • Vrátili sme sa späť v čase

          • Do galérie Vrátili sme sa späť v čase boli pridané fotografie.

            Písalo sa 22.10.2018 a knižnica, učebňa slovenčiny, sa zmenila na stroj času.  Žiaci štyroch tried nášho gymnázia  mohli zažiť hodinu, kde sa po triede prechádzal učiteľ s trsteničkou v rukách.

            Prvá trieda, teda druháci, si vyskúšali čítanie na metre. Celá hodina sa niesla v duchu čítania s porozumením. Knihy ako Demokrati, Tri gaštanové kone,  Jozef Mak,  Nox et solitudo neboli pre nich najľahším orieškom na rozlúsknutie, no nakoniec sa im to v priebehu niekoľkých  minút podarilo. Koniec hodiny oznámil zvonček , manuálny, ako  kedysi. Druhákov zamenili naši maturanti. Pre nich sme už mali niečo zložitejšie. Bol to kvíz o spolužití Čechov a Slovákov. Obsahoval mnoho zaujímavých otázok o histórii, osobnostiach, literatúre i umení. Následne si  štvrtáci pozreli dokumentárny film o Margite Figuli a jej dielach. Na tretej hodine sa zázračnými dverami k nám premiestnili žiaci  tretieho ročníka. Čakala ich rovnaká aktivita ako druhákov. Niektoré skupiny boli natoľko dobré, že museli absolvovať bonusové otázky, ktoré odhalili, kto bude  víťaz. Posledná hodina bola najkreatívnejšia. Zúčastnili sa jej žiaci prvého ročníka. Ich úlohou bolo zahrať drámu od Júliusa Barča-Ivana s názvom Matka. Žiaci sa rozdelili na dve skupiny. Prvú skupinu tvorili herci, druhá sa premenila na kolektív kostymérov  a maskérov. Študenti si  to užili a túto drámu zahrali parádne ako herci.

            Vestibul školy  bol tiež odetý do histórie. Tretiaci všetkým pripomenuli našu najstaršiu hereckú generáciu, ktorá pôsobila v SND, oboznámili nás s  medzivojnovými slovenskými spisovateľmi. Nainštalovali aj pôsobivú výstavu fotografií s názvom Giraltovce kedysi a dnes. Štyria dobrovoľníci, tretiaci, sa dobovo oblečení vybrali do ulíc nášho mesta s knižnicou na kolieskach, ktorú im pripravili ich šikovní spolužiaci, aby získavali ľudí pre čítanie.

            My,  žiaci septimy na Gymnáziu v Giraltovciach, hodnotíme tento deň veľmi úspešne. Študenti s nami bez problémov komunikovali a spolupracovali. My sme si to vyskúšali, aké je to byť vážnym učiteľom na jeden deň. Berieme to ako výbornú a novú skúsenosť do našich životov.

            Eva Chalupková, septima

          • Záhadný svet robotiky

          • Aj tento rok sa naša škola úspešne zapojila do programu e-Školy pre budúcnosť 2018/2019 Nadácie Orange.

            Na výzvu v tomto roku zareagovalo 142 vzdelávacích organizácií, základných a stredných škôl.


            Naša žiadosť o príspevok pre projekt Záhadný svet robotiky v grantovom programe e-Školy pre budúcnosť bola schválená a Nadácia Orange nám na realizáciu poskytne finančný príspevok vo výške 1 300,00 €. Na základe rozhodnutia odbornej hodnotiacej komisie, ktorá sa zaoberá inovatívnym vzdelávaním na základných a stredných školách bolo podporených 48 projektov v celkovej sume 50 000 €. Zoznam všetkých podporených projektov nájdete na stránke www.nadaciaorange.sk.

            Anotácia projektu:

            Žiaci Gymnázia v Giraltovciach budú v rámci projektu Záhadný svet robotiky spracovávať vlastné projekty s využitím robotických sád a open-source platformy. Cieľom bude priblížiť im ako pracujú elektronické zariadenia a prostredníctvom tvorivých dielní naštartovať záujem o mikroprocesorovú techniku a programovanie aj u žiakov z okolitých škôl. Potrebné poznatky a informácie získajú žiaci na hodinách informatiky, robotiky, kurze c++ a vďaka medzipredmetovým vzťahom aj na cvičeniach z fyziky, chémie či biológie. Finančné prostriedky budú využité na nákup základnej dosky Andruino, ďalšieho materiálu a vzdelávacej literatúry na realizáciu žiackych projektov.

          • DofE, dobrodružná expedícia

          • Osem žiakov nášho gymnázia   je v súčasnosti zapojených do programu DofE. Sú  už držiteľmi bronzového ocenenia. Chceli sa však posunúť ďalej  a minulý školský rok pracovali na striebornej úrovni. Vo svojom voľnom čase pracovali na sebe a rozvíjali sa v troch oblastiach, a to šport, talent a dobrovoľníctvo. Nevyhnutnou podmienkou k získaniu strieborného ocenenia bolo absolvovanie dobrodružnej expedície ktorú sme plánovali podľa prísnych pravidiel a ktorú sme absolvovali v druhý septembrový týždeň. Expedičný tím môže pozostávať maximálne zo siedmych účastníkov, preto  sa museli rozdeliť na dve skupiny. Každá skupina o svojej expedícii vyhotovila správu, ktoré Vám ponúkame.

            Mgr. Janka Čorbová

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia, pozývame Vás na Rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 25.09.2018 o 16:00 hod v telocvični školy, následne v kmeňových triedach.

                                                                                                                Mgr. Róbert Mihalenko

          • Výlet Bratislava - sexta 2017/2018

          • Ako trieda sme sa konečne po šiestich spoločných rokoch rozhodli, že si urobíme spoločný výlet. Vybrali sme si Bratislavu. Ako pedagogický dozor ho s nami absolvovali pán profesor Fečo a pani profesorka Baniková. keďže sme s nimi už jednu exkurziu absolvovali, boli sme si vedomí, do čoho ideme. Vedeli sme, že to bude okrem iného aj  veľká sranda.

                        Keďže sme cestovali vlakom, celé naše putovanie za zážitkami sa začalo v Kysaku už o pol piatej ráno. Mnohí z nás cestovali vlakom prvýkrát, takže to bolo trochu stresujúce. Ale zvládli sme to.

            Prvý deň sme navštívili dve zábavné centrá. Jedným bolo zaujímavé bludisko, ktoré sme najskôr nevedeli nájsť, ale ten zážitok určite stál aj za to hľadanie. Druhou atrakciou bola známa Jump aréna. Veľmi nás pobavil okamih, keď sa nám predstavil človek, ktorý mal na starosti bezpečnosť. Bol zo Svidníka. Trampolíny a všetky ostatné atrakcie sme si veľmi užili. Myslím, že najviac si to vychutnali našli chlapci. Aj napriek veľkej únave sme sa ešte večer stretli s bývalým spolužiakom pani profesorky Banikovej, ktorý zastáva významnú pozíciu na Slovenskej akadémii vied (SAV).

            Vďaka nemu mal náš druhý deň trochu vedeckú atmosféru. Aj keď sa nám on z dôvodu pracovnej vyťaženosti nemohol venovať, zabezpečil nám milú paniu, ktorá nás previedla rôznymi zákutiami budov SAV. Navštívili sme Ústav molekulárnej biológie, Fyzikálne oddelenie a oddelenie, kde sa zaoberajú apidológiou. Strávili sme tam veľmi veľa času, načerpali nové vedomosti a spoznali príjemných a inteligentných ľudí. Bol to veľmi príjemný zážitok, ktorý mnohých z nás namotivoval vybrať si práve takéto študijné odbory. Po obede sme navštívili zážitkové centrum vedy Aurelium. Prehliadka odštartovala úžasnou laserovou šou, z ktorej sme boli všetci veľmi unesení. Neskôr sme si mohli vyskúšať veľké množstvo experimentov, z ktorých mnohé sú využívané aj v reálnom živote. Bol tam napríklad sektor zvuku, svetla, matematiky, atd.

            Posledný deň nášho výletu sme strávili s majiteľom ubytovne, v ktorej sme bývali. Previedol nás po Staromestskom námestí a po niektorých zaujímavých miestach Bratislavy. Samozrejme, nemohli sme obísť Euroveu, aj keď sme sa tam zdržali len veľmi krátko. Odchod na vlak bol trochu hektický, keďže sme nestíhali. Už sme si mysleli, že si budeme kupovať lístky na ďalší vlak. Ale vtedy nás zachránil majiteľ ubytovne a neskutočne rýchla pani taxikárka. Bez nich by sme to asi nestihli.

            Tento výlet bolo niekedy šialenstvo a občas príjemný oddych. Každopádne sme si ho všetci veľmi užili a upevnili si vzťahy v kolektíve, ale aj s profesormi. Odnášame si z neho veľa zážitkov. Samozrejme, len tie dobré. Na všetky zlé, ktoré určite boli, sme zabudli. Za celú organizáciu výletu patrí veľké ďakujem pánovi profesorovi Fečovi a pani profesorke Banikovej.

          • Náš prvý výlet...

          • Bratislava - Viedeň - Sereď

                       Dňa 25.6.2018 sa začal trojdňový výlet našej triedy 1.A. V prvý deň výletu sme si pozreli Bratislavu - naše hlavné mesto. Mali sme možnosť vidieť významné budovy a pamiatky ako je bratislavský hrad a záhrady, budovu slovenského parlamentu, Grasalkovičov palác, kde úraduje prezident Slovenskej republiky, Dóm sv. Martina, historickú budovu Národného divadla, prešli sme sa starým mestom a kúpili si zopár suvenírov. Nasledujúci deň patril návšteve hlavného mesta Rakúska, Viedni. Cestovali sme vlakom a na hlavnej stanici vo  Viedni sme plný očakávaní vystúpili a hneď sme si aj sami vyskúšali kúpu cestovných lístkov na metro, pretože po Viedni sme sa premiestňovali metrom. Tri hodiny sme strávili v top navštevovanej pamiatke Viedne – na zámku Schönbrunn. Pozreli sme si reprezentačné priestory, ako aj súkromné izby cisára, medzi inými aj známej cisárovnej Sisi. Našu prehliadku sme zavŕšili v zámockých záhradách. V centre mesta sme navštívili Dóm sv. Štefana a pozreli sme si aj rôzne iné historické budovy. Samozrejme, že sme mali aj chvíľu čas na nákup suvenírov.  Večer sme sa „nahodili“ a vyrazili za kultúrou. V Slovenskom národnom divadle sme si pozreli Shakespearovu drámu Richard lll. v hviezdnom obsadení. Bol to pre nás úžasný zážitok. Hlavným bodom programu tretieho dňa, bolo múzeum holokaustu v Seredi.                                                 

                                                                                                                                                         Daniela Vargová, 1.A

                      V stredu, 27.6.2018,  naša trieda 1.A absolvovala prehliadku  Múzea holokaustu v Seredi. Je to bývalý pracovno -koncentračný tábor, v ktorom sa zhromažďovali Židia. Keď ich bolo 1000, tak boli prevezení do koncentračného tábora v Osvienčime. Na začiatku prehliadky sme si vypočuli výpoveď pána Hanáka, ktorý bol deportovaný z tábora v Seredi do koncentračného tábora a prežil. Prezreli sme si aj autentické priestory bývalého pracovno-koncentračného tábora. V prvom baraku prespávali Židia v krutých podmienkach, a v ostatných štyroch sa pracovalo. Na Židov dozerali gardisti, ktorí ich fyzický týrali a psychicky ponižovali. Bol vydaný aj židovský kódex,  ktorý ľuďom nariaďoval a prikazoval čo smú a čo nesmú robiť. V súčasnosti sa na Slovensku zachoval len tábor v Seredi. Bol postavený prvými Židmi, ktorý prichádzali do tábora. V roku 1942 sa začali organizovať transporty-deportácie Židov zo Slovenska do Poľska. Prvý transport bol vypravený s mladými ženami,  počas ktorého už pri prevoze bola prvá obeť holokaustu. V roku 1944 do Serede bol vyslaný nacista Alojz Bruner aby dovŕšil židovskú otázku na Slovensku. Pred oslobodením Serede Sovietmi 1.apríla 1945 stihol vypraviť posledných 370 Židov do Terezína. Rusi našli tábor prázdny. V múzeu sa nachádzajú sklenené tabule do ktorých boli vyryte mená usmrtených Židov a množstvo dobových predmetov.

                                                                                                                                                          Simona Vargová, 1.A

                        Jednou z hlavných zastávok na našom školskom výlete bolo múzeum holokaustu v Seredi. Toto múzeum bolo založené s cieľom oboznámiť návštevníkov s dôležitou súčasťou 2. svetovej vojny- holokaustom. Je dôležité aby sme si takéto udalosti pripomínali aj dnes. Z histórie sa môžeme poučiť a vyhnúť sa chybám, ktorých sa ľudstvo dopustilo. Múzeum v Seredi vzniklo prestavaním pracovného tábora, z ktorého boli prevážaní Židia a ostatné národnostné menšiny do koncentračných táborov na ich likvidáciu. Mohli sme si v ňom prezrieť rozsiahlu zbierku predmetov z koncentračných táborov, ako aj autentické fotografie z obdobia holokaustu. Veľmi zaujímavé bolo prezretie vozňa určeného na prepravu väzňov. V závere sme si vypočuli veľmi zaujímavú prednášku na tému rómskeho holokaustu. V súčasnosti sa opäť rozširuje nenávisť  voči ľuďom inej farby pleti alebo vierovyznania, a práve takéto miesta pomáhajú uvedomiť si, čo môže priniesť nezmyselné vyvyšovanie sa nad iných.

                                                                                                                                                            Michal Stano, 1.A

             

             

             

        • EUROSCOLA 2018
          • EUROSCOLA 2018

          • Vo finále súťaže Euroscola 2018 v Štrasburgu reprezentovalo Slovensko Gymnázium Giraltovce

            odkaz: Štrasburg očami 2.A

            Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku vyhlásila v roku 2018 celoeurópsku súťaž Euroscola už po dvanásty krát. Víťazom 12. ročníka sa stali v rámci Slovenska žiaci 2. A triedy Gymnázia v Giraltovciach, ktorých viedla Mgr. Janka Čorbová. Ich víťazný projekt venovaný téme kultúrneho dedičstva korešpondoval s témou Európskeho roku 2018 - roku európskeho kultúrneho dedičstva. Svojím víťazstvom si trieda zabezpečila účasť na špeciálnom dvojdňovom podujatí Európskeho parlamentu - European Youth Event (Európske stretnutie mládeže), ktorého súčasťou bolo finále súťaže Euroscola. Obe podujatia - European Youth Event (EYE 2018) a finále súťaže Euroscola 2018 prebiehali v sídle Európskeho parlamentu v Štrasburgu v budove Louise Weiss v dňoch 1. – 2. júna 2018 za účasti poslancov Európskeho parlamentu a iných vplyvných osobností európskej integrácie.

            EYE 2018 bolo v poradí tretím stretnutím mládeže. V tomto roku zaznamenalo EYE rekordnú účasť – viac ako osem tisíc mladých ľudí, čo predstavuje najvyšší počet účastníkov EYE v celej jeho histórii. Účastníkmi podujatia boli mladí ľudia z členských a nečlenských štátov EÚ, ale tiež z Ázie a Afriky, ktorí zastupovali stredné školy, univerzity, mládežnícke organizácie i politické skupiny. Hlavným cieľom EYE bolo prezentovať nové nápady, týkajúce sa budúcnosti EÚ. Euroscola je program Európskeho parlamentu, ktorého hlavným zámerom je oboznámiť mladých ľudí s fungovaním Európskeho parlamentu, problematikou európskej integrácie a umožniť im vymeniť si názory na témy, ktoré ovplyvňujú náš každodenný život. Učitelia majú možnosť vymeniť si názory s kolegami z iných krajín EÚ. Cenou pre víťazné školy je finančný príspevok na spoločný výlet pre 24 študentov a 2 členov pedagogického sprievodu do Europarlamentu. Celkový víťaz Euroscoly 2018 získal finančný príspevok na dvojdňový pobyt v Štrasburgu. Ďalších sedem  účastníkov súťaže Euroscola sa zúčastnilo jednodňových pracovných stretnutí v Európskom parlamente, ktoré sa konali v prvom polroku roku 2018. Žiaci 2. A triedy Gymnázia v Giraltovciach ako celoslovenský víťaz súťaže Euroscola 2018 získali teda príležitosť zúčastniť sa dňa 1. júna 2018 Európskeho stretnutia mládeže (EYE 2018) a 2. júna 2018 finále súťaže Euroscola.

            EYE 2018 prebiehalo v tomto roku pod heslom „Spoločne môžeme dosiahnuť zmeny“. Organizátori podujatia pripravili takmer 300 aktivít, ku ktorým patrili prednášky, semináre, diskusie, workshopy, umelecké tanečné a divadelné vystúpenia, interaktívne aktivity. Mladí ľudia mali možnosť zapojiť sa do týchto aktivít a využiť tak svoje zručnosti v anglickom, nemeckom či francúzskom jazyku. Najlepšie  aktivity boli zverejnené cez Facebook Live a na multimediálnej webovej stránke Európskeho parlamentu. Výstupy z týchto aktivít majú slúžiť ako zdroj inšpirácie pre poslancov Európskeho parlamentu. Giraltovskí gymnazisti absolvovali dve prednášky. Prvá z nich sa týkala otázok medzihraničnej kriminality a bezpečnosti Európy, druhá bola zameraná na angažovanosť mladých Európanov pri riešení rôznych európskych problémov. Niekoľko žiakov sa zúčastnilo workshopu k problematike bezpečnosti mladých ľudí v Európe. Dve aktivity boli vopred rezervované, ostatných aktivít sa mohli žiaci zúčastniť bez rezervácie.

            Finále Euroscoly ponúklo výhercom možnosť zúčastniť sa mládežníckeho rokovania Európskeho parlamentu priamo v rokovacej sále Európskeho parlamentu a stať sa tak na jeden deň europoslancami. Deň Euroscoly sa začal dopoludnia úvodným stretnutím všetkých víťazných škôl v hlavnej rokovacej sále, počas ktorého víťazi z jednotlivých krajín v dvojminútovom vstupe predstavili svoju triedu, školu a krajinu. Za Gymnázium Giraltovce vystúpili Ema Michalková a Tobiáš Hamara. Po úvodnom stretnutí nasledovalo rozdelenie účastníkov do piatich medzinárodných pracovných skupín, v ktorých sa účastníci zamýšľali nad jednou z nasledujúcich tém:

            • Mladí a starí: ako držať krok s digitálnou revolúciou.
            • Bohatí a chudobní: za spravodlivé rozdeľovanie.
            • Spolu a jednotlivo: bojujeme za silnejšiu Európu.
            • Bezpečnosť a riziká: ako prežiť nepokojné časy.
            • Lokálne a globálne: chráňme našu planétu.

            Pre učiteľov bolo pripravené pracovné stretnutie s predsedom Európskej federácie učiteľov a ďalšími pracovníkmi europarlamentu, na ktorom sa diskutovalo o otázkach migrácie, ale aj o ďalších mládežníckych programoch Europarlamentu. V popoludňajších hodinách sa všetci účastníci opäť zhromaždili v rokovacej sále, kde hovorcovia piatich pracovných skupín predniesli návrhy, ku ktorým spoločne dospeli. Po bohatej diskusii ku každému návrhu vyzval predsedajúci člen parlamentu mladých „europoslancov“, aby k jednotlivým návrhom vyjadrili svoje stanovisko použitím hlasovacieho zariadenia. Najlepšie nápady, ktoré vyplynuli z tohto stretnutia budú zahrnuté do správy EYE 2018 a budú predložené poslancom Európskeho parlamentu. Deň Euroscoly bol ukončený tradičnou „vlajkoslávou“ a európskou hymnou. Súčasťou podujatia Euroscola 2018 bol aj večerný program – letné kino na brehu Rýna.

                        Veľkým prínosom programu Euroscola pre mladých ľudí je možnosť komunikovať s mládežou z iných krajín Európskej únie, zdokonaľovať si tak svoje jazykové zručnosti a zároveň aktívnou formou sa oboznamovať s aktuálnymi otázkami európskej integrácie. Účasť v programe ponúka tiež príležitosť navštíviť krajiny Európskej únie. Gymnazisti z Giraltoviec mali možnosť počas dvoch dní zakúsiť atmosféru Európskeho parlamentu a mesta na Rýne – Štrasburgu. Šesťdenný zájazd im však poskytol aj celodenné rozptýlenie v Európskom zábavnom parku v nemeckom Ruste, či návrat do minulosti počas prehliadky zámku Neuschwantein. Nezabudnuteľné zážitky sme si odniesli z návštevy múzea Mercedes Benz v Stuttgarte, ako aj z prehliadky Olympijského areálu v Mníchove a historického centra mesta.

              Mgr. Alica Pivovarníková

             

          • VRATSA, Bulharsko

          • Do galérie VRATSA, Bulharsko boli pridané fotografie.

            Ako je už známe, Gymnázium v Giraltovciach sa je súčasťou projektu  Erasmus+ K2. Do tohto projektu je spolu so Slovenskom  zapojených 8 krajín, a to Bulharsko, Cyprus, Grécko,  Portugalsko, Rumunsko,  Taliansko a Bulharsko.   Projekt sa zaoberá veľmi aktuálnou problematikou utečencov,  konkrétne  „Utečenci a migranti hľadajúci budúcnosť v spojenej Európe“.

            A tak mali dve učiteľky gymnázia (Mgr. Janka Čorbová, Mgr. Mária Kopčáková) a piati  študenti 2.A triedy  (Natália Horvátová, Richard Juriš, Dávid Kacvinský, Adrián Kačur, Ivana Vasilišinová),  možnosť  vycestovať na  pracovnú návštevu do mesta Vratsa  v Bulharsku. V dňoch 24.04-28.04. 2018 sa tam totiž  konala tretia  medzinárodná mobilita.

            Partnerskou školou v Bulharsku  je základná škola Hristo Botev v meste Vratsa, patriaca medzi 5 najmodernejšie vybavených škôl v Bulharsku. Väčšina aktivít sa preto  konala práve tam. 

            Stretnutie sa začalo uvítacou ceremóniou. Žiaci tamojšej  školy nás privítali v miestnych krojoch. Ponúkli nám chlieb so soľou a list z muškátu.  Po krátkom príhovore  nasledovala ukážka  tamojšieho folklóru v podaní  tancov a spevu. A potom nás už čakali rôzne aktivity, semináre, školenia,  prednášky a ukážky súvisiace s témou.

            Študenti každej krajiny odprezentovali históriu migrácie určitého obdobia, ktorú si sami pripravili. Následne  boli žiaci  rozdelení do 4-5 členných skupín. Každá multikultúrna skupina mala svojho kapitána ktorý bol z tamojšej školy.  Na ďalší deň jednotlivé tími spoznávali krásy mesta Vratsa a okolia. O tom, čo videli a čo nové sa dozvedeli  pripravili prezentácie, ktoré odprezentovali v piatok pred učiteľmi.

            Nasledovala  prednáška s miestnym novinárom, ktorý nás oboznámil, čo je potrebné k vedeniu školskej  televíznej stanice alebo rádio stanice. Taktiež sme sa oboznámili so systémom vzdelania v Bulharsku, ba dokonca sme navštívili zopár vyučovacích hodín v moderne zariadených učebniach Chémie, Biológie, Geografie a Histórie.

            V stredu večer varili študenti národné jedlá ich krajín. My sme varili bryndzové halušky, ktoré nie každému chutili.  Avšak bolo zaujímavé ochutnať národné jedlá iných krajín. Zvýšil čas aj na  rôzne športové aktivity, počas ktorých sa vzťahy študentov ešte viac utužili. 

             Popri nabitému programu plného zaujímavých aktivít sme stihli navštíviť zopár zaujímavých miest. Vo štvrtok skoro ráno sme naše potulky  smerovali do starobylého mesta  Veliko Tarnovo. Tam sme sa sústredili  na hrad  hrad Tsarevets, ktorý bol svojho času počas Rímskej ríše nedobytný, keďže mal tri brány s rôznymi nástrahami. Ďalším miestom našich potuliek bola jaskyňa  Ledenika, ktorá nás ohúrila laserovou show.   V Sofii sme sa rozlúčili so všetkými účastníkmi tretej mobility a čakanie na let sme si spríjemnili prehliadkou hlavného mesta.

            Mobilita v Bulharsku očami Natálie Horvátovej:

            „Som veľmi rada, že som bola na tejto poznávacej ceste. Bolo tam dosť práce, ale aj veľa zábavy. Spoznala som nových kamarátov. Bála som sa hlavne komunikácie v anglickom jazyku, ale moje obavy boli zbytočné. Určite som sa v anglickej konverzácii zlepšila.  Strávila som veľmi príjemný čas so svojimi učitelkami, spolužiakmi a  novými priateľmi. Veľmi rada by som si takú cestu ešte niekedy zopakovala.“

        • 2.KOLO PRIJÍMACIEHO KONANIA
          • 2.KOLO PRIJÍMACIEHO KONANIA

          •       Riaditeľstvo Gymnázia v Giraltovciach oznamuje žiakom  9. roč. ZŠ a   ich rodičom,  že na škole sa uskutoční 2. kolo prijímacieho konania do gymnázia so 4-ročným študijným programom a pre školský rok 2018/2019  na nenaplnené miesta. 

                 2. kolo prijímacieho konania sa bude konať 19. júna 2018  /utorok/, pre ktoré platia rovnaké kritériá, ako  pre 1. kolo. Prihlášky je potrebné poslať do 15. júna 2018 alebo podať na sekretariáte školy.

            Ďalšie informácie získate na tel.čísle: 054/732 23 25, mobil: 0915 965 726, gymgir.edupage.org, skola@gymgir.edu.sk,  alebo osobne.

             

            Mgr. Róbert Mihalenko

                                                                                                                                                 riaditeľ školy

             

          • VYJADRENIE UČITEĽOV GYMNÁZIA V GIRALTOVCIACH

          • K NÁVRHU KOMISIE ŠKOLSTVA, MLÁDEŽE, TELESNEJ VÝCHOVY A ŠPORTU PRI ZASTUPITEĽSTVE PSK K ZEFEKTÍVNENIU A RACIONALIZÁCII STREDNÝCH ŠKOL V OKRESOCH SVIDNÍK A STROPKOV

            V minulých dňoch si obyvatelia Giraltoviec mohli prečítať v týždenníkoch Dukla a Podduklianske noviny návrh predsedu Komisie školstva, mládeže, telesnej výchovy a športu pri Zastupiteľstve PSK, pána Mariána Damankoša o „racionalizácii“ školskej politiky v okresoch Svidník a Stropkov. Najmä zamestnancov Gymnázia v Giraltovciach pobúril tento návrh. Je zarážajúce, že o takých závažných návrhoch sa dozvedajú tí, ktorých sa to bezprostredne týka z médií. (O nás bez nás?!)

            Žijeme ďaleko od politického centra štátu, ale sme súčasťou jednotnej Slovenskej republiky a nemôžeme súhlasiť s tým, aby sa likvidáciou školských zariadení, nemocníc a podobných inštitúcií uberalo riadnym občanom štátu právo na všestranný, harmonický a plnohodnotný rozvoj. Gymnázium v Giraltovciach má dlhoročnú tradíciu (65 rokov) a tvorí pevnú os rozvoja vzdelanosti v Podduklianskom regióne.

            Gymnázium v Giraltovciach prešlo za ostatné roky kompletnou rekonštrukciou a rozsiahlou modernizáciou všetkých učební. Nie je preto potrebné do týchto oblastí investovať žiadne ďalšie finančné prostriedky. Napríklad v roku 2007/2008 boli realizované tieto úpravy: prístavba šatne a posilňovne, výmena radiátorov, elektronizácia a revitalizácia zariadenia školského stravovania, vonkajšia izolácia objektu. V rokoch 2009/2010 získala škola nenávratný finančný príspevok na realizáciu 2 projektov. Na projekt  „V našej škole moderne a hravo“ sme získali príspevok vo výške takmer 130 000 eur a na projekt „Modernizácia a skvalitnenie edukačného procesu rekonštrukciou Gymnázia v Giraltovciach“ príspevok vo výške takmer 600 000 eur.  V tom istom roku sa realizovala oprava príjazdovej cesty a parkovísk, komínov na budove školy, suterénnych priestorov a bol vymaľovaný interiér školy. V roku 2014/2015 sme získali opäť nenávratný finančný príspevok na projekt „Posilnenie poznávacích schopností žiakov experimentami v moderných školských laboratóriách“ vo výške 263 000 eur a boli uskutočnené opravy plynových kotlov. Realizáciou vzdelávacích projektov v hodnote takmer 1 000 000 eur sa stala naša škola jednou z najlepšie technicky vybavených škôl nielen v rámci spomínaných okresov, ale aj kraja. Zrušiť kompletne zrekonštruovanú a technicky moderne vybavenú školu nemožno považovať za racionalizačný krok!

            Gymnázium Giraltovce nemá záujem pôsobiť na úkor niekoho iného, ale nemôžeme byť spokojní s tým, že sa neustále otvárajú nové školy vo väčších mestách, kde v niektorých počet gymnázií dosahuje už dvojciferné číslo, pričom aj niektoré z týchto škôl majú problém s počtom žiakov. Racionalizácia stredných škôl nášho kraja by nemala spočívať v rušení menších škôl v okrajových regiónoch, ktoré tak strácajú možnosť ďalšieho rozvoja. Práve menšia škola môže byť v rámci daného regiónu veľkým prínosom.

            Rodinný charakter našej školy prispieva k rozvoju talentovaných a nadaných žiakov, poskytuje možnosť individuálnej práce vo vzdelávacej, záujmovej i projektovej oblasti. Pod vedením skúsených učiteľov sa zapájajú žiaci našej školy každoročne a s veľkým úspechom do národných i medzinárodných projektov. Za všetky spomenieme jeden. V roku 2018 žiaci 2. A triedy zvíťazili v celonárodnom kole projektu Euroscola, za čo boli odmenení týždenným pobytom v Štrasburgu s dvojdňovou návštevou Europarlamentu. Veľkou devízou týchto projektov je aktívne využívanie jazykových zručností nadobudnutých na hodinách cudzích jazykoch. Víťazstvo v projekte Euroscola  nie je náhodné. Naši žiaci boli odmenení návštevou Štrasburgu za popredné umiestnenia v projekte Euroscola už po štvrtýkrát.

            Chceme byť súčasťou vyspelej Európy. Vyspelú Európu tvoria vyspelé štáty, vyspelé štáty tvoria rovnomerne rozvinuté regióny. Rešpektujme regionálne špecifiká, lebo aj tie môžu pozdvihnúť ich úroveň.

          • OZNAM

          • Riaditeľstvo Gymnázia v Giraltovciach oznamuje širokej verejnosti, najmä rodičom a žiakom, že:

              Prijímacie skúšky pre školský rok 2018/2019 sa konajú v riadnom termíne:

            1. termín – 14. 05. 2018

            2. termín – 17. 05. 2018

                                                                                                                         Srdečne Vás pozývame!