• OK v cezpoľnom behu
          • OK v cezpoľnom behu

          • Výsledky okresného kola v cezpoľnom behu (10.10.2016)

            Družstvo chlapcov sa umiestnilo na 1. mieste

            F. Čižmár, P. Banžak, D. Sliva

            Družstvo dievčat sa umiestnilo na 2. mieste.

            M. Oravcová, R. Michlíková, D. Kolcunová

            Fotoalbum

          • 5. ročník súťaže IHRA

          •  Ústav informatiky PF UPJŠ  otvára možnosť registrácie do súťaže IHRA.

            IHRA je súťaž v tvorbe počítačových hier s voľnými pravidlami. Súťažné hry môžu byť ľubovoľného žánru a môžu byť zamerané na ľubovoľnú tému. Na programovanie je možné použiť obľúbený programovací jazyk, herný engine alebo ich kombináciu. V súťaži privítame hry, ktoré sú vyvíjané buď v priebehu aktuálneho školského roka, alebo v rámci dlhodobejšieho projektu.

            Ďalšie informácie.

             

        • Internet (nie) je džungľa
          • Internet (nie) je džungľa

          • Internet (nie) je džungľa, je názov nášho úspešného projektu, na ktorý naša škola v rámci  grantového programu e-Školy pre budúcnosť 2016/2017 získalá finančnú podporu a ktorý sa bude realizovať v tomto školskom roku. Odborná hodnotiaca komisia posudzovala celkovo 115 prijatých projektov. Hodnotiaca komisia rozdelila medzi 48 najzaujímavejších projektov celkovú sumu 50 000 eur.

            Krátka anotácia nášho projektu:

            Žiaci Gymnázia v Giraltovciach budú počas realizácie projektu Internet (nie) je džungľa spracovávať problematiku bezpečnosti na internete formou komiksov a videí, ktoré zapracujú do kalendárov a záložiek. Potrebné poznatky a informácie získajú zo spracovaných informačných materiálov, prednášok , workshopov. Projekt Internet (nie) je džungľa predstavia realizáciou projektového dňa aj  žiakom okolitých škôl, rodičom a širokej verejnosti. Zúčastnení žiaci získajú okrem cenných informácií z workshopu a zážitkov z pripravených hravých stanovíšť aj ich vlastný kalendár alebo záložku. Financie budú využité na výrobu kalendárov, materiál a pomôcky potrebné na organizovanie projektového dňa a ocenenia pre žiakov. 

             

            Tešíme sa z úspechu a veríme, že bude pre nás všetkých prínosom.

            Zoznam všetkých podporených projektov nájdete na stránke www.nadaciaorange.sk.

            Ing. Ingrid Meščanová

        • "Hodinová túra po rovinke!"
          • "Hodinová túra po rovinke!"

          • wink,,Hodinová túra po rovinke!“                                           

            Za účelom spoznávania sa zorganizovali triedne profesorky tried kvinty a 1.A turistický deň. Konal sa 1. októbra v Petrovciach. Z pedagogického zboru sa ho zúčastnili profesorky Meščanová, Čorbová, Vargová, rodičia a samozrejme  žiaci.

            Všetko sa to začalo už na autobusovej stanici v Giraltovciach, kde sme mali zraz a potom sme sa previezli autami až do Petroviec. Niekto by si myslel, že s rodičmi to musí byť strašná nuda. Ale práve naopak. Všetci sme si to veľmi užili.

            Aj keď sme chodili po označenom turistickom chodníku, miestami sa zdalo, že sme zablúdili. Ale keďže pani zástupkyňa mala kamarátku na telefóne - pani Kopčákovú, ktorá to miesto veľmi dobre poznala, nemali sme sa čoho báť. Každý z nás vyliezol na vyhliadkovú vežu, z ktorej bol úžasný výhľad. Miestami sa zdalo, že sa aj zrúti. Ale naštasie to nejako ustála. Videli sme poľovnícky posed. Ale len pár odvážlivcov nabralo odvahu vyliezť naň. Nevyzeral totiž veľmi presvedčivo. Jedlo tiež nesmelo chýbať. Každý si mohol opiecť toľko špekačiek, koľko len chcel. Pri ohni nám, žiakom, rodičia a profesori porozprávali veľa svojich zážitkov z mladosti a svojich školských čias. Smiech sa ozýval celým lesom.

              Túra bola dlhá asi 5 kilometrov a trvala asi tri hodiny. Ale nebola to žiadna jednoduchá prechádzka. Narazili sme aj na veľa dosť strmých kopcov. To nám však nebránilo, aby sme si tento deň vychutnali plnými dúškami. Chválili si aj rodičia, aj žiaci. Všetci by sme si to radi zopakovali ešte aspoň raz. Každý, kto nebol, môže ľutovať. Prišiel o veľa nových zážitkov.

            Jeden zo zaujímavých zážitkov boli aj informácie na tabuľách o partizánskych bunkroch v časoch  2. Svetovej vojny. V tejto časti Slanských vrchov pôsobila jednotka Čapajev od leta 1944. Tu malo sídlo samotné hlavné velenie už partizánskeho zväzku Čapajev sformovaného v septembri 1944. Na toto miesto partizáni sústreďovali svoje zásoby získané od obyvateľov okolitých obcí, ale aj zbrane a strelivo potrebné pre vojenské aktivity. V čase prepuknutia povstania koncom augusta 1944 sa tu sústreďovali aj tí príslušníci slovenskej armády, ktorým sa podarilo uniknúť pri odzbrojovaní východoslovenských divízií nemeckým vojskom.  Lysá hora sa stala nemým svedkom veľkého odporu partizánov v prvej polovici septembra 1944. Člen partizánskej jednotky Emil Chlapeček, ktorý v tomto čase pracoval ako hájenský dorastenec, si spomína: ,,Boli sme vo veľmi úzkom spojení s lesníkmi. Na Dubníku, lesník  Matej Duraj, nás v hájenke neraz zohrial a nakŕmil. A nebolo nás málo! Jozef Homičko, lesník z Rudľova, bol nielen spojkou, ale osobne sa zúčastnil aj na bojových akciách. Štefan Zajac zo Zlatej Bane, robotník na lesnej železnici, to bola naša najlepšia spojka.''  No takže aj takéto zaujímavé veci sme sa mohli podozvedať a ani to nebolelo. Aspoň sme zase o niečo múdrejší.

             

                Eva Chalupková,  Simona Hlavinková, kvinta

            Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí prijali pozvanie a strávili svoj vzácny voľný čas spolu s nami a so svojimi deťmi. Veríme, že je to začiatok novej, lepšej spolupráce rodičov a školy.

                Učitelia Gymnázia

             

        • Program DofE na Gymnázium Giraltovce
          • Program DofE na Gymnázium Giraltovce

          • Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE)

            Oceňujeme mladých ľudí, ktorí sa neboja veľkých cieľov

            Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu je vzdelávací program pod záštitou britskej kráľovskej rodiny. Ide o jeden z popredných programov pracujúcich s mladými ľuďmi, ktorý ich pripravuje na život a zamestnanie. V roku 2013 sa do programu zapojilo viac ako milión mladých ľudí z viac ako 140 krajín sveta. Počas takmer 60-ročnej existencie DofE inšpiroval a zmenil životy viac ako ôsmim miliónom mladých ľudí na celom svete. DofE môže hrať kľúčovú rolu v rozvoji študentov mimo vyučovania prostredníctvom vytvárania príležitostí pre mládež na rozvíjanie ich zručností, zdravého životného štýlu, pomoci druhým a prostredníctvom zážitku z Dobrodružnej expedície. Za svoje úsilie sú študenti oceňovaní prestížnym certifikátom, ktorý má celosvetovú platnosť a hodnotu. Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu ráta s tým, že každý mladý človek má potenciál uspieť bez ohľadu na to z akého prostredia vychádza. Mladí ľudia, ktorí sa zapoja do programu, sa stávajú sebaistejšími, cieľavedomejšími, rozvíjajú svoje zručnosti v oblastiach ako komunikácia, riešenie problémov a líderstvo.

            V prípade akýchkoľvek otázok týkajúcich sa DofE kontaktujte:
            • Mgr. Janku Čorbovú•

            Stránka Národnej kancelárie programu DofE na Slovensku: www.dofe.sk
            Oficiálna stránka medzinárodnej Nadácie programu: www.intaward.org

          • „ Veľká politika“ očami obyčajného pešiaka!

          • Dňa 8:10.2016 som sa vybrala na nezabudnuteľnú cestu do „mekky“ demokracie, Francúzska, konkrétne do mesta Štrasbourg. Po tŕnistej ceste cez dva prestupy vo Viedni a Frankfurte nad Mohanom som nakoniec o pol noci dorazila na miesto určenia, do malebného hotela v srdci Štrasburgu. Nedeľa bola priam predurčená na prechádzku očarujúcim centrom mesta. Hlavnou atrakciou, ktorú nesmiete vynechať, je určite katedrála Notre Dame. Vo vnútri som zapálila sviečku pokoja, zmierenia a pokory do našich životov. Plná ideálov a romantických chvíľ som sa vybrala ďalej na mojich potulkách ...., a tu som zrazu zbadala troch po zuby ozbrojených vojakov, ktorí pravdepodobne ochraňujú našu „demokraciu“.

            V pondelok sa začala naša dlho očakávaná konferencia pod názvom : MEDZINÁRODNÁ KONFERENCIA ERASMUS+, ZA HRANICAMI GEOGRAFICKÉHO A OSOBNÉHO PRIESTORU: PROJEKTY V OBLASTI SOCIÁLNEHO ZAČLENENIA A OBČIANSTVA, ktorej sa zúčastnila aj naša slovenská delegácia v zastúpení pani riaditeľky SAAIC Ireny Fonodovej, za správnu radu SAAIC pani Beáta  Brestenská (vysokoškolská učiteľka na univerzite Komenského v BA) a pán Alexander  Kurtanský, pani Jana Blšťáková a pán Marián Kováč, za ministerstvo školstva pani Monika Rybová, Daniela Lehocká, Miroslava Klempová, pani Andrea Babčanová za International Visegrad Fund, Karol  Ovesný za organizáciu WORKPLACE EUROPE, pani Barbara Mihajilovičová za Press/traslations and inertpretation FR private, pani Alena Minns z Metodicko - pedagogického  centra v Bratislave, pracovníci SAAIC pani Katarína Šmálová, Denisa Filkornová, Roman Staník, slečna Martina Gregorová, študentka, výherkyňa súťaže Erasmus+  a moja maličkosť Mária Kopčáková, Gymnázium Giraltovce. Pozvanie na túto konferenciu som dostala, pretože som koordinátorkou projektu Erasmus + Ka2, „Utečenci a migranti hľadajúci svoju budúcnosť v spojenej Európe, (minulosť- súčasnosť- budúcnosť)“/ viď poznámka/

            Konferencia sa konala pod záštitou týchto troch organizácii a to :

            Agentúra Erasmus + Francúzsko/Vzdelávanie a odborná príprava - zabezpečuje vo Francúzsku propagáciu a riadenie rôznych programov a nástrojov Spoločenstva, predovšetkým Erasmus +, ktoré sú zamerané na vzdelávanie a odbornú prípravu. Hlavnými cieľmi týchto európskych programov je umožniť, aby občania mohli získať kompetencie užitočné pre svoje povolanie, prispievať k multilingvizmu a európskemu občianstvu. Pri navýšení rozpočtu o 40 % by viac ako 500 000 Francúzov a štyri milióny Európanov mohli do roku 2020 využívať výhody individuálnej mobility alebo strategického partnerstva v rámci programu Erasmus +. Agentúra je národným referentom nástrojov Europass,  AEFA (Európska agenda pre výchovu a vzdelávanie dospelých), EPALE (Elektronická platforma pre výchovu a vzdelávanie dospelých), Európska značka pre jazyky, ECVET (European Credit system for Vocational Education and Training). Takisto zabezpečuje  informačnú úlohu v sieti Euroguidance.

            Francúzsko-nemecký úrad pre mládež (OFAJ) je medzinárodná organizácia, ktorá poskytuje služby súvisiace s francúzsko-nemeckou spoluprácou. Jej kancelárie sídlia v Paríži, Berlíne a Saarbrückene. Bola založená v roku 1963 a jej úlohou je podporovať vzťahy medzi mladými ľuďmi v týchto dvoch krajinách, posilňovať ich porozumenie, a tým rozvíjať zastupovanie susednej krajiny. OFAJ sa zameriava na všetky vekové kategórie od troch do tridsiatich rokov. OFAJ pri svojej činnosti zohľadňuje vývoj francúzskej a nemeckej spoločnosti, ako aj jej vplyv na život mladých ľudí. Funguje ako laboratórium pre cezhraničné projekty a európsku spoluprácu a niektoré zo svojich programov realizuje aj pre tretie krajiny.

            Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu (SAAIC) je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb. Od svojho založenia v roku 1992 bola národnou agentúrou viacerých európskych programov v oblasti vzdelávania a odbornej prípravy (Tempus, Phare, Sokrates, Leonardo da Vinci, Erasmus Mundus a Program celoživotného vzdelávania). V súčasnosti plní SAAIC úlohu národnej agentúry programu Erasmus + pre oblasť vzdelávania a odbornej prípravy. Jej hlavnými činnosťami sú informovať široké spektrum cieľových skupín o možnostiach zapojiť sa do programu Erasmus +, poskytovať podporu potenciálnym žiadateľom a príjemcom grantov, organizovať národné a medzinárodné semináre a konferencie, zúčastňovať sa medzinárodných projektov a podporovať decíznu sféru v oblasti vzdelávania a odbornej prípravy.

            Na úvod konferencie sa prihovorila pani Elsa Shalck, podpredsedníčka regiónu Grand Est pre mládež a orientáciu a po nej predniesli svoje príhovory pani Sylvie Guillaume, podpredsedníčka Európskeho parlamentu, pán Ulrich Commerçon, Minister školstva a kultúry Saarland, pán  Sandro Gozi, štátny tajomník talianskeho Úradu vlády pre európske záležitosti a pani Najat Vallaud-Belkacem, ministerka školstva, vysokoškolského vzdelávania a výskumu.

            Kde ma najviac oslovil príhovor p. ministerky školstva, ktorá veľmi emotívne zdôraznila, aký dôležitý je prínos týchto projektov Erasmus+ tak pre študentov ako aj učiteľov. Učiteľ je účasťou na zahraničných projektoch motivovaný a novonadobudnuté skúsenosti šíri ďalej vo svojich domovských školách. Študentom sa otvárajú nové dimenzie v ich ponímaní iných národov a kultúr, čo vedie k vzájomnej tolerancii a akceptácii bez výhrad.

            Konferencia pokračovala príspevkami predstaviteľov jednotlivých už vyššie spomínaných organizácii, a to pani Béatrice Angrand, generálna tajomníčka OFAJ, pani Laure Coudret-Laut, riaditeľka Národnej agentúry Erasmus + Francúzsko / Vzdelávanie a odborná príprava, pani Irena Fonodová, výkonná riaditeľka SAAIC,  pani riaditeľka zdôraznila, že aj keď sme malou krajinou, tak svojou účasťou na tvorbe týchto projektov prinášame mnohé know-how k jednotlivým problematikám.

            Popoludní sme sa rozdelili na 4 frakcie /semináre/:

            1. Aké politické a podporné iniciatívy vznikli od prijatia Parížskej deklarácie?

            Parížska deklarácia bola prijatá ako odpoveď na atentáty, ktoré postihli Francúzsko a Dánsko v roku 2015. Zdôrazňuje, že „najväčšou výzvou je chrániť pluralitu našej spoločnosti“. Vzdelávanie teda zohráva kľúčovú úlohu pri podpore základných slobôd Európskej únie, ktorá je „zjednotená v rozmanitosti “. Takisto sa čoraz častejšie považuje za nástroj boja proti sociálnemu vylúčeniu, ktoré je živnou pôdou pre násilný extrémizmus a proti faktorom rozpadu demokratických spoločností. Vzdelávanie (v akejkoľvek podobe) by teda malo umožniť odovzdávanie poznatkov, ale aj hodnôt a schopností. Cieľom je ponúknuť všetkým možnosť aktívneho občianstva a oslabiť rozdielnosť a nerovnosti. Odborníci v oblasti vzdelávania (predovšetkým vychovávatelia, učitelia a iní pracovníci vzdelávacích zariadení) môžu teda zohrávať kľúčovú úlohu pri osvojovaní si aktívneho občianstva a v boji proti pridruženým faktorom radikalizácie. Tento poznatok takisto vyplýva z nevyhnutného európskeho rozmeru, pokiaľ ide o úvahy, stratégie a realizované činnosti. Trasy, siete a prejavy, ktoré je potrebné neutralizovať, prekračujú hranice krajín; prevencia by mala mať rovnaký charakter. Práve z týchto dôvodov sa program Erasmus +, ako aj európske inštitúcie, napríklad Rada Európy, osobitne zmobilizovali. Zoči-voči tomuto fenoménu sa inštitúcie a siete v rámci celej Európy združujú okolo týchto pozitívnych a konkrétnych iniciatív. V rámci tohto seminára sa bude klásť dôraz na inovatívne praktiky v rámci sociálnej inklúzie a pomoci týmto „frontlinerom“ - odborníkom v oblasti vzdelávania.

            2. Sociálna a vzdelávacia integrácia utečencov v Európe

            Zatiaľ čo k európskym brehom a hraniciam prúdia tisícky migrantov, čelí Európa bezprecedentnej výzve, ako integrovať do spoločnosti všetkých tých, ktorým je pridelený štatút utečenca. Vzdelávanie je nepochybne kľúčovým nástrojom úspešnej integrácie a prístupu k zamestnaniu a sčasti nám umožňuje odpovedať na vynárajúce sa otázky :

            • Ako im umožniť sa čo najúčinnejšie a najrýchlejšie integrovať do prijímacej krajiny? Ako im zabezpečiť uznávanie spôsobilosti a kvalifikácií utečencov?
            • Ako im sprístupniť vzdelávací proces, ktorý im otvorí cestu k získaniu zamestnania? Ako deťom uľahčiť prístup k vzdelávaniu?
            • Akým výzvam musia čeliť vychovávatelia, učitelia a iní pracovníci vzdelávacích zariadení, aby čo najlepšie dokázali integrovať týchto nových žiakov, ktorí pochádzajú z rozličných kultúr, horizontov a náboženstiev?
            • Ako transportovať vedomosti získané v rámci programov dobrovoľnej mobility do týchto situácií nútenej mobility?
            • Ako k tomu môžu prispieť národné agentúry programu Erasmus + alebo OFAJ?

             

            3. Cezhraničná spolupráca

            Cezhraničná spolupráca sa rozvíja predovšetkým v oblasti vzdelávania a odbornej prípravy. Vo všeobecnosti sa opiera o nástroje zamerané na cezhraničnú spoluprácu. Počas tohto seminára boli prezentované dva projekty: program Interreg a Medzinárodný vyšehradský fond. Teritoriálna úroveň často ponúka dôkladnejšiu mieru integrácie. Experimentálne programy výmeny študentov spoza hraníc Rýnu alebo Pyrenejí umožnili hlbšie preskúmať problematiku týkajúcu sa postavenia mladých ľudí, uplatňovania pravidiel alebo aj otázok uznávania mobility v rámci uznávania diplomov. Tieto experimenty majú odvtedy potenciál prispôsobovania sa a širšieho všeobecného rozšírenia pri výmenách mládeže tak, ako je to zvykom v rámci programu Erasmus + alebo prostredníctvom aktivít, ktoré podporuje OFAJ. Medzinárodný vyšehradský fond ponúka granty a štipendiá s cieľom celkovo podporiť mobilitu študentov a vzdelávanie, zameriavajúc sa na strednú Európu, na krajiny Východného partnerstva a krajiny západného Balkánu. Zo snahy o uľahčenie a podporu rozvoja lepšej spolupráce medzi občanmi a inštitúciami sa zrodili aj projekty financovania so sociálnym dopadom, ktorých cieľom je trvalo udržateľný rozvoj regiónu. Počas seminára sa hovorilo o viacerých vzorových projektoch, ktoré môžu slúžiť ako inšpirácia pre rozvoj podobných iniciatív v rámci programu Erasmus+.

            4. Vysokoškolské vzdelávanie, cesta k zamestnaniu

            V obzvlášť zložitom kontexte súvisiacom s ekonomickou krízou a veľmi vysokou mierou nezamestnanosti mladých je posilňovanie vzťahov medzi svetom vysokoškolského vzdelávania a svetom podnikania európskou prioritou. Univerzity vo Francúzsku a v Európe sa mobilizujú s cieľom dosiahnutia úspechu študentov a ich začlenenia do odborného sveta. − Aké úlohy plní univerzita pri príprave študentov na profesionálne začlenenie (osobný rozvoj, zisťovanie, šírenie a potvrdzovanie vedomostí, príprava na vstup na trh práce)? − Vyvíja sa univerzitný systém smerom k „približovaniu sa svetu práce“? Aké kompetencie nadobudne študent počas svojich štúdií? Ako sa hodnotí neformálne vzdelávanie? − Vzťahy medzi svetom vysokoškolského vzdelávania a svetom podnikania existujú, či už sú formálne alebo neformálne: ako ich posilniť? Na všetky tieto otázky sa účastníci pokúsili hľadať odpovede počas seminára prostredníctvom svedectiev zástupcov vysokých škôl, podnikov, a koordinátorov európskych projektov.

            Mojou destináciou bol workshop:  Sociálna a vzdelávacia integrácia utečencov v Európe, kde ma najviac zaujal príspevok pani Klempovej (poradkyňa v oblasti migračnej politiky na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky - Odbor celoživotného vzdelávania). Rozprávala o tranzitnom tábore pre utečencov v Humennom, o neziskovej organizácii  poskytujúcej ubytovanie pre 140 irackých kresťanov  v Nitre. Pri tomto počte utečencov jedna  účastníčka konferencie vypleštila oči a POVEDALA: Čože ,len toľko?!

            Ďalej tam vystúpil Smaïn Laacher (profesor sociológie na univerzite v Štrasburgu, riaditeľ výskumného strediska Budovanie Európy, mobilita a hranice), ktorý nám vysvetlil rozdiel medzi migrantmi a utečencami...Veľmi dobrým príkladom ako riešiť problém migrácie a integrácie utečencov je projekt: Encyklopédia migrantov pod záštitou neziskovej organizácie Vek korytnačky so sídlom meste Réen vo Francúzsku. V tejto encyklopédii nájdete svedectvá starých aj mladých migrantov a ich životné príbehy. Hnacou silou bolo upovedomiť ľudí o osudoch utečencov, aby si v „hlavách usporiadali zaužívané stereotypy o týchto ľuďoch“! Neskôr sme sa rozdelili do skupín, v ktorých sme diskutovali o probléme integrácie utečencov do školského systému jednotlivých krajín.

            Po vyčerpávajúcich diskusiách sme o siedmej večer spoločne vykročili na večeru.

            Nasledujúci deň jednotlivé frakcie zhrnuli výsledky workshopov, kde sa zdôraznila okrem iného aj úloha zapojiť rodičov do aktivít projektu,  aby sa škola otvorila smerom von, učitelia aj žiaci sa otvorili komunikácii a to ako? Cez projekty Erasmus +, kde učiteľ je garantom kvality a škola miestom medzi formálnym a neformálnym vzdelávaním. Čo sa týka vysokoškolského vzdelávania sa vyžaduje  premostenie smerom k zamestnaniu a to cez zahraničné stáže študentov.

            Konferenciu ukončila pani europoslankyňa Elisabeth Morin-Chartier (Francúzsko), ktorá vyzdvihla dôležitosť projektov Erasmus+ a akú významnú rolu má UČITEĽ. Rektor štrasburskej univerzity Michel Deneken, podotkol jednu veľmi zaujímavú myšlienku, čo sa týka utečencov: jedinou cestou ako integrovať týchto ľudí je cez vzdelávanie žien v týchto komunitách. AMEN!

            V rámci diskusie na záver sa prihlásila o slovo jedna profesorka z Grécka, ktorá sa so slzami v očiach pýtala, prečo naše (FRA, NEM, SVK) krajiny nechcú prijímať ďalších utečencov a stále sa rozpráva len o kvótach, lebo oni robia, čo vedia, ale nedokážu prichýliť všetkých... Pri tejto srdcervúcej prosbe som si spomenula na názor jedného z mojich žiakov, ktorý pri diskusiách o utečencoch, by ich najradšej „vyhlušil“... a tu sa vo mne zrazu prejavila duševná schizofrénia, kde na jednej strane chápem našincov obávajúcich sa utečencov kvôli strate zamestnania, strate náboženskej identity a pod. a na druhej strane hlasno volajúce slová Ježiša Krista, milujte sa bez rozdielov.

            Kde nájsť  odpovede na tieto otázky? Nuž ktovie, čas ukáže!!!..... dúfajúc, že nebude už príliš neskoro...

            Mgr. Mária Kopčáková

        • Noc výskumníkov
          • Noc výskumníkov

          • Dňa 30.09.2016 sa triedy Kvinta a 1.A mali možnosť zúčastniť podujatia Európskeho formátu- Noc výskumníkov. Tento festival vedy ( organizovaný v 33 štátoch Európy ) je zameraný na propagáciu najnovších prírodovedných a technických poznatkov. Na Slovensku sa konal vo viacerých mestách. Pre žiakov boli pripravené interaktívne pokusy, prednášky a vedecké stánky. Našu exkurziu sme začali v Medzeve. Navštívili sme hvezdáreň preplnenú zaujímavými atrakciami. Ďalekohľadom sme pozorovali Slnko bez toho aby nám poškodilo zrak. Zúčastnili sme sa prednášok hlavne s fyzikálnym zameraním a dozvedeli sa zaujímavé informácie o vlastnostiach šírenia zvuku. Dr. Kimák nám predstavil pokus na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Na výstave boli fotografie zhotovené netradičnými technikmi ( využitie fyzikálnych a chemických dejov ). Druhé miesto ktoré sme navštívili bolo obchodné centrum Optima v Košiciach, ktoré ponúkalo množstvo vedeckých stánkov s biologickým, chemickým a fyzikálnym zameraním: „Čo je to histológia?“, „Vitajte v BUNKOPOLISE“, „Zvieratá a ľudia“ , „Zjeme to, čo nezje nás“, „Je všetko zo železa?“ , „Vesmírne vákuum“.  

            Jednotlivé stánky pre nás sprostredkovali veľa nových poznatkov a pripravili pre nás aktivity. Vyučujúcim prírodných predmetov PeadDr. Ondrejovi Fečovi, RNDr. Eve Bogľarskej a RNDr. Danke Baníkovej ďakujeme sa organizáciu exkurzie.    

            Kornélia Zajacová /Kvinta/

            Do galérie Noc výskumníkov boli pridané fotografie.

          • Logo

          • Hlasujte za najlepšie logo k nášmu medzinárodnému projektu s názvom "Refugees and migrants seeking for their future in the united Europe" (Utečenci a migranti hľadajúci ich budúcnosť v spojenej Európe). 

            V zozname sa nachádzajú iba logá našich partnerov. Za naše (slovenské logá) môžu hlasovať iba žiaci z partnerských krajín.

            Hlasujte za najlepšie logo

          • Gýč alebo umenie?

          • V dňoch 28.9. až 4.10.2016 zorganizovala trieda Septima výstavu s názvom „Gýč alebo umenie“ spojenú so súťažou o najgýčovejší predmet. Žiaci a zamestnanci našej školy hlasovali a dopomohli vybrať výherný gýč, ktorým sa stalo číslo 22- MINI FĽAŠTIČKY plnené farebným alkoholom s počtom hlasom 60. Na 2. mieste sa umiestnilo číslo 12- MATRIOŠKA s počtom hlasov 30 a 3. miesto obsadilo číslo 9- OZDOBNÁ KORUNKA s počtom hlasov 27. Ďakujeme všetkým, ktorí zahlasovali a našli si trochu času podporiť aj takúto formu umenia. S pozdravom trieda Septima

        • Zapojte sa do súťaže o logo projektu "Refugees and migrants seeking for their future in the united Europe"
          • Zapojte sa do súťaže o logo projektu "Refugees and migrants seeking for their future in the united Europe"

          • Rules for the Logo competition

            1.    Each participating school will choose up to three logos (created either in digital form or freehand)

            2.    The logos must be created entirely by students under the supervision of teachers.

            The logos of each participating school must be sent to e-mail : mescanovai@gmail.com ONLY by the 1st of October 2016 12:00 GT. Any logos sent after the deadline will be excluded from the competition.

            Ing. Ingrid Meščanová

          • Realizujeme nový medzinárodný projekt ERAZMUS+

          • Naša škola pokračuje v realizácií medzinárodných projektov ďalším úspešným projektom s názvom "Refugees and migrants seeking for their future in the united Europe" (Utečenci a migranti hľadajúci ich budúcnosť v spojenej Európe).

            Niekoľko základných informácií o projekte:

            Doba trvania projektu: od 1.9.2016- 31.8.2019,

            Zapojené krajiny: Cyprus, Taliansko, Portugalsko, Turecko, Grecko, Bulharsko, Rumunsko, Slovensko. 

            Obsah nášho projektu:

             Počas 20.st utečenci hľadali a ešte stále hľadajú lepšiu budúcnosť. Kvôli tomu Európa čelí neustálemu pohybu ľudí migrujúcich z ich krajín z politických, ekonomických dôvodov. Do dnešných dní tento problém migrácie nebol vyriešení. Všetky krajiny sa snažia vyriešiť tieto novovzniknuté problémy/iná kultúra, jazyk, náboženstvo/ týkajúce sa adaptácie nových ľudí prichádzajúcich z iných krajín.

            Ciele projektu:

            1.Preskúmať historické dôvody migrácie: ekonomické, politické

            2.Preštudovať dopad migrácie na mládež, ktorých sa tento problém týkal, týka.

            3. Povýšiť kultúrnu diverzitu a tolerantnosť jeden voči druhému bez ohľadu na rasu, náboženstvo...

            4.Upovedomiť mladých, aby nevideli len negatíva prisťahovalectva do ich krajín, ale snažili sa nájsť niečo pozitívne, čo prinesú pre ich spoločnosť.

            5. Povzbudiť mládež , aby sa snažili nájsť nejaké metódy ako ľahšie by sa mohli utečenci a imigranti integrovať do miestnej komunity. Hľadať spoločne, čo ich spája, nie čo ich rozdeľuje.

            Spoločným cieľom je vytvoriť tolerantné prostredie pre všetkých bez rozdielu, kde sa zapoja nielen študenti, ale aj rodičia, učitelia a miestna komunita.

            Mgr. Mária Kopčáková (Koordinátorka projektu)

          • Gýč alebo umenie?

          • Trieda Septima pozýva všetkých študentov a zamestnancov školy aby sa zapojili do výstavy s názvom " Gýč", spojenou so súťažou o najgýčovejší predmet. Otvorenie výstavy sa bude konať vo vestibule školy dňa 28.septembra. Vaše gýčové predmety môžete odovzdať v učebni informatiky pani profesorke Meščanovej do utorka 27.septembra. Nebojte sa otvoriť novým možnostiam, možno práve vy ste majiteľom víťazného gýču.

            Trieda septima

        • Celoškolské rodičovské združenie
          • Celoškolské rodičovské združenie

          • Vážení rodičia!

            Vedenie školy a Rada rodičov pri Gymnáziu v Giraltovciach Vás pozývajú na celoškolské rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 22. 9. 2016 o 16.00 hod. v telocvični školy. Po ukončení plenárneho sa uskutočnia triedne zasadnutia.