• Študentská kvapka krvi
          • Študentská kvapka krvi

          • Dňa 24.10.2017 sa aj naši žiaci zapojili do Študentskej kvapki krvi. Darovanie krvi patrí k významným ľudským činom, ktorý môže zachrániť ľudské životy. Aktivity sa zúčastnilo 12 žiakov, menovite :

            Matej Anderko, Natalia Feničová, Dominika Lechmanová, Gorazd Urda, Richard Terkanič, Radka Michlíková, Emma Matiová, Samuel Cibuľka, Brian Maťaš, Jozef Jurík, Zuzana Onofrejová, Filip Tchurík.

            Za tento prejav humanizmu a obetavosti patrí všetkých zúčastneným veľká vďaka.

          • EUROSCOLA - Podpredseda vlády na pôde Gymnázia

          • Ako sme Vás už na našej stránke informovali, druháci sú v rámci projektu EUROSCOLA 2018 aktívni. Po besede s poslancom NR SR Mikulášom Krajkovičom, a po telemoste s predsedom 72. valného zhromaždenia OSN, s  pánom Miroslavom Lajčákom,  zorganizovali totiž  ďalšie stretnutie.  Trio nesmierne zaujímavých a prínosných diskusií zavŕšila beseda s pánom Petrom Pellegrinim, podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu, ktorý navštívil našu školu v pondelok  6.10.2017. Na úvod nám v krátkosti  predstavil funkciu, ktorú od roku 2016 zastáva. Potom nám odpovedal na otázky našich študentov. Keďže v rokoch 2014 až 2015 bol pán Pellegrini  ministrom  školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, rozprávali sme sa o problémoch v školstve. Pán Pellegrini   poradil študentom, ako sa majú učiť ak chcú v budúcnosti uspieť na pracovnom trhu, a taktiež ich upozornil, na čo sa majú zamerať pri výbere vysokej školy. Keďže Euroscola  je projektom zameraným na Európsku úniu, rozprávali sme sa o európskych záležitostiach, problémoch a smerovaní EÚ, ako je napríklad Brexit, migračná kríza,  Eurozóna, a ciele udržateľného rozvoja.  Nemohli sme zabudnúť spýtať sa ho na kultúrne pamiatky UNESCA, keďže to súvisí s témou nášho projektu.

            Čas strávený v spoločnosti charizmatického a inteligentného pána Petra Pellegriniho uplynul ako mávnutím čarovného prútika. Zdá sa,  že aj pre pána podpredsedu bola naša diskusia zaujímavá, keďže sa o nás zmienil na svojej sociálnej sieti nasledovne:  „Jediný recept, ako pritiahnuť záujem mladých o projekt Európskej únie, je prísť k nim bližšie a nedebatovať len cez médiá. Dnes sme o EÚ diskutovali na Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach a na Gymnáziu v Giraltovciach.“

             

          • Exkurzia Banská Štiavnica

          • Do galérie Exkurzia Banská Štiavnica boli pridané fotografie.

            V dňoch 26. - 27.10.2017 sme sa triedy III.A, septima a sexta v sprievode RNDr. Danky Baníkovej a PaedDr. Ondreja Feča, PhD. zúčastnili dvojdňovej exkurzie PK prírodovedných predmetov /CHE - BIO – FYZ/ do srdca nášho malebného Slovenska - Banskej Štiavnice. Naše prvé kroky viedli do podniku v regióne dolného Liptova už tento rok so 137- ročnou tradíciou. Boli sme milo prekvapení veľmi čistou a ekologickou prevádzkou spracovania 26 druhov drevín v Mondi SCP Ružomberok . Tento podnik sa vo významnej miere podieľa na celoslovenskej produkcii papiera tej najvyššej kvality. Spolu so sprievodcom sme prešli celý areál, obzreli stroje a navštívili laboratórium kde sa testujú vlastnosti papiera. Neďaleko Banskej Štiavnice, pod lesom v obci Svätý Anton, sa nachádza Kaštieľ Svätý Anton, nazývaný aj ako Kaštieľ Antol, či Koháriovský kaštieľ. Je to pomerne dobre zachovaný neskoro barokovo - klasicistický kaštieľ s nádherným rozsiahlym anglickým parkom. Od roku 1985 je evidovaný ako národná kultúrna pamiatka. Kaštieľ ukrýval štvorcové nádvorie s fontánou, obrovské množstvo zbierok obrazov a prírodovedných exponátov. Zažili sme množstvo nezabudnuteľných zážitkov počas prehliadky historických pamätihodností večernej Banskej Štiavnice. Pohodlné ubytovanie poskytol penzión Lodiar na brehu najväčšieho tajchu - Počúvadielskeho jazera. Druhý deň sa niesol v duchu baníctva. Navštívili sme expozície Kammerhofu i Banského múzea v prírode. Kammerhof je najrozsiahlejší stavebný komplex v centre mesta Banská Štiavnica. Ide o bývalé hlavné sídlo hlavného komorskogrófskeho úradu. Dnes je tu v 14 miestnostiach inštalovaná expozícia Baníctvo na Slovensku. Tu sme si mohli preveriť svoje vedomosti z geológie a mineralógie. Nadôvažok si tu každý z nás v špeciálnej aktivite aj vyryžoval svoju vlastnú zlatinku! Priamo v činnosti a modelovej prevádzke sme si prezreli modely dômyselných čerpacích a vŕtacích zariadení, ktoré preslávili Štiavnicu a okolie a vďaka ktorým bola aj v r. 1993 zapísaná do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. S prilbami na hlave a baterkou v ruke sme sa vybrali do podzemných chodieb štôlne Bartolomej, kde sa z nás na jednu hodinku stali takmer ozajstní baníci.

             Timea Fereková, III.A

          • Sen premenil na skutočnosť

          •  

            V priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove sa konala 27. októbra 2017  krajská súťaž MODERÁTOROV. Tobiáš Pacák , žiak oktávy, reprezentoval naše gymnázium a vybojoval si v nej krásne druhé miesto. Súťažilo sa v 4. kolách, 1. disciplína: interpretácia spravodajského textu; 2. disciplína: interpretácia reklamného textu; 3. disciplína: vedenie rozhovoru so zaujímavým človekom; 4. disciplína: moderovanie vlastnej relácie. Tobiášovi Pacákovi blahoželáme a veríme, že táto súťaž je malým krôčikom k jeho budúcemu povolaniu.

        • EUROSCOLA
          • EUROSCOLA

          • Telemost Giraltovce – New York

            Jedným z projektov, do ktorého sa naši študenti s radosťou zapájajú, je Euroscola. Tento školský rok takúto možnosť využívajú aj druháci a uskutočňujú rôzne aktivity, ktoré pomáhajú zvyšovať politické povedomie  ľudí v ich okolí. Ako je dobre známe, od 12. septembra zastáva funkciu predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN slovenský politik.   Je ním skúsený slovenský diplomat rusínskeho pôvodu, pán JUDr. Miroslav Lajčák, ktorý je v súčasnosti aj ministrom zahraničných vecí Slovenska.  No a práve s ním druháci zorganizovali SKYPE diskusiu minulý štvrtok v rámci už spomínaného projektu.

            Keďže pán Lajčák zastáva významnú medzinárodnú funkciu, príprava podujatia bola časovo veľmi náročná.  Samotnej besede predchádzalo množstvo telefonátov a mailov. Ako ináč, než v angličtine.

            Avšak napriek počiatočným obavám samotná diskusia mala veľmi hladký priebeh. Pán Lajčák nám veľmi ochotne odpovedal na naše otázky. Najprv nám vysvetlil, v čom spočíva práca predsedu Valného zhromaždenia, aké sú jeho úlohy a kompetencie.  Potom sme sa rozprávali   o činnosti  OSN, na aké  svetové problémy  kladie organizácia v súčasnosti dôraz, akú sú ciele OSN a na akých projektoch pán Lajčák pracuje. Jednou z organizácií, ktorú OSN zastrešuje je aj UNESCO.  Pán Lajčák nám preto  vysvetlil, v čom spočíva význam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva pre medzinárodnú komunitu a jednotlivé krajiny, a prečo je dôležité tieto pamiatky chrániť.  Nemohli sme nespomenúť  migračnú krízu, keďže  to nie je len európsky problém, ale aj celosvetový. No a besedu sme zavŕšili  témou cieľov urdžateľného rozvoja, o ktorých podľa slov pána Lajčáka hovorí celý New York, je to téma č. 1 na medzinárodných stretnutiach.

            Celá diskusia sa niesla v priateľskom duchu. Pán Lajčák s nami veľmi milo, ochotne a ústretovo   komunikoval, až sme zabudli na to že sme súčasťou medzinárodného telemostu.   30 minút, ktoré sme mali vyčlenené, ubehlo ani nevieme ako.

            No a  ako reagoval pán Lajčák na naše „stretnutie“? Taktiež veľmi príjemne. Na svojom  profile na sociálnej sieti Facebook uviedol: “Príležitosti rozprávať sa s mladými ľuďmi mám na svojej práci veľmi rád.
            Pomáhajú mi pochopiť, čo mladých ľudí trápi a ako ich zahrnúť do mojej činnosti.
            Dnes som cez Skype o OSN diskutoval so žiakmi z gymnázia v Giraltovciach v rámci ich projektu Euroškola.“

               2.A           

            Fotoalbum: https://gymgir.edupage.org/album/?                                                                                                                 

        • Exkurzia Oswienčim
          • Exkurzia Oswienčim

          • V skorých ranných hodinách  v jedno septembrové ráno sme sa my, druháci,  spolu so žiakmi Základnej školy vydali po stopách histórie, ktoré nás zaviedli až do susedného Poľska. Naše prvé kroky viedli na miesto,  v minulosti plné strachu,    hrôzy, utrpenia a smrti, do koncentračných táborov Osvienčim a Brezinka. Poľský sprievodca nám rozprával o krutom, nezávideniahodnom prežívaní ľudí  v táboroch. Na vyváženie negatívnych pocitov sme sa po ukončení prehliadky  odviezli autobusom  do zábavného parku vo Wadoviciach.  Najprv sme si pozreli vyše 50 miniatúr architektonických divov sveta, od Čínskeho múru cez Baziliku sv. Petra až po maketu Eifellovej veže  či Benátky. No a potom sme sa vyšantili, keďže zábavný park ponúkal rôzne kolotoče, 5D kino, Egyptskú hororovú show a  množstvo ďalších.  Vybláznení a zmorení únavou sme sa ubytovali v útulnom hoteli v Krakove. Po náležitom odpočinku  sme vyrazili do ulíc, kde nás očarilo majestátne námestie. Na nasledujúci deň sme sa pobrali na obhliadku tohto kráľovského mesta. Začali sme  pri hrade Wawel, z ktorého bol očarujúci výhľad na Krakov a rieku Vislu. Veľkou pýchou tohto hradu je  zaujímavá katedrála. Neskôr sme pokračovali prehliadkou námestia. Po ukončení prehliadky nás už boleli nohy, no to však ešte nebol koniec nášho programu. Naše potulky smerovali  do soľnej bane vo Wieliczke, ktorá je zapísaná v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Približne šesťsto schodov nás zaviedlo do rozľahlých priestorov soľnej bane, kde väčšina  sôch a stavieb bola vytvorená práve zo soli. V bani je množstvo zaujímavostí, medzi ktoré patrí aj veľká sieň, kaplnka, ktorú vysekali samotní baníci a samozrejme aj podzemné jazero.  Po opustení bane sme boli všetci do jedného unavení.  Vonku bola tma a tak nastal čas pobrať sa naspäť domov.

                 Spomienky na tento výlet ostanú nadlho v našich pamätiach. Nepríjemné pocity z prehliadky koncentračných táborov sa doplnili o úžasné zážitky z ďalšieho programu nášho výletu, a tak vytvorili komplex nezabudnuteľných okamihov.

            Vasilišinová, Horvatová, 2.A

             

            Do galérie Exkurzia Oswienčim boli pridané fotografie.

        • Erazmus+
          • Erazmus+

          • Prvé projektové stretnutie v školskom roku 2017/2018 v rámci projektu Erasmus+ „Refugees and migrants seeking for their future in the united Europe (past-present-future)“ sa konalo v septembri 2017 v partnerskej škole vo Vila Verde v Portugalsku. Pracovné stretnutie bolo zamerané na hodnotenie uplynulého roka, prezentáciu všetkých aktivít na národných úrovniach. Zástupcovia nášho gymnázia prezentovali všetky aktivity, ktoré sme aktívne zrealizovali s našimi žiakmi:

            • mobility Lesvos, Cyprus
            • konferencia Erasmus+ v Štrasburgu
            • dotazník k problematike migrácie v Európe
            • beseda 4,1 míle – utečenecká problematika v EÚ a na Slovensku, môj osobný postoj k tejto téme
            • „turistika cez víkend“ – Náučný chodník Petrovce sme si prešli spolu s našimi žiakmi a ich rodičmi
            • exkurzia v Prešove – žiaci 1.A a kvinty
            • beseda o ekonomickej migrácii
            • prezentácia muzikálu  a našej kultúry v Tranzitnom tábore v Humennom
            • 3 dňová exkurzia „história migrácie v našich dejinách“ – Pieniny, žiaci 1.A a kvinty

            Ku všetkým projektovým aktivitám boli vypracované CLIL materiály v anglickom jazyku, ktoré žiaci vypracovali a odovzdali koordinátorke projektu.

            Ďalším a podstatným bodom programu na stretnutí v Portugalsku bolo plánovanie aktivít na nastávajúci školský rok a druhý rok bežiaceho projektu. Boli naplánované mobility učiteľov a žiakov a určené záväzné termíny, na priebežné odovzdávanie materiálov a boli na národných úrovniach prezentované plánované aktivity pre školský rok 2017/2018.

            V posledný deň stretnutia bola vytvorená webová stránka k nášmu projektu, na ktorej budú na národných úrovniach zverejňované všetky aktivity k projektu.

             

             

             

             

             

             

             

             

        • Konferencia BA
          • Konferencia BA

          • Dňa 27.9.2017 sa uskutočnila konferencia v Bratislave  v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky:  Peer learning aktivitu zameranú na " Identifikáciu výziev a spôsobov prevencie diskriminácie a segregácie vo vzdelávaní“. PLA je súčasťou expertnej pracovnej skupiny WG ET 2020 na Podporu občianstva a spoločných hodnôt slobody, tolerancie a nediskriminácie prostredníctvom vzdelávania. V tomto kontexte pozvali  zástupcov našej školy (Mgr. Róbert Mihalenko - pán riaditeľ; Mgr. Mária Kopčáková - koordinátorka projektu Erasmus+; Erik Lukáč a Peter Galeštok – žiaci triedy sexta), aby sme odprezentovali Projekt “ Refugees and migrants seeking for their future in the united Europe” ako súčasť panelovej diskusie, kde sme boli jedným zo 4 hlavných „speakrov“. V tejto diskusii sme podčiarkli hlavne miestne aktivity ako aj účasť našich  študentov na medzinárodnom stretnutí na Cypre o čom porozprávali naši študenti, samozrejme v angličtine. Svojej úlohy sa zhostili dôstojne a na profesionálnej úrovni. Za čo im patrí pochvala. Celou konferenciou nás nezastupiteľne sprevádzal aj náš pán riaditeľ.

            Čítajte ďalej....postrehy našich študentov.....

            Peter: Pod záštitou projektu Erasmus+ sme sa zúčastnili konferencie v Bratislave. Po 4 hodinách cesty vlakom sme si pri vlakovej stanici zohnali taxi. Taxík nás doviezol na ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, kde sa spomenutá konferencia konala. Tam nás tesne pred začiatkom čakalo občerstvenie. Každý účastník dostal tašku ministerstva, perá, poznámkové bloky a knihu o detskej psychológii. Na začiatok sme si vypočuli prezentáciu o študentovi rómskeho pôvodu zo Sabinova, ktorý bol na Slovensku pridelený do špeciálnej školy. To sa však jeho rodičom nepáčilo a preto sa rozhodli odsťahovať a nájsť pre ich syna lepšiu školu. Tak aj urobili a zapísali ho na škole v Anglicku, kde úspešne dokončil základnú, strednú a pripravuje sa na vysokú školu. Po tejto prezentácií sme sa presunuli k  ďalšiemu bodu programu. Predstavitelia z rôznych krajín mali krátky príhovor o obsahu svojich projektov. Každý zo štátov mal vlastný stôl, ku ktorému mohli prítomní prísť a vypočuť si podrobnejšie informácie o danom projekte. Dozvedeli sme sa napríklad o systéme rozdeľovania žiakov do škôl v Belgicku. Nasledovala naša prednáška, kde sme rozprávali o aktivitách projektu Erasmus+ na Cypre, či besedách o ekonomickej migrácií. Nakoniec boli pre každý projekt vyhradené 3 minúty, aby sa v krátkosti vystihla podstata projektu. To bol viac-menej záver konferencie.

            Erik: Celé stretnutie, udalosť, diskusiu alebo neviem ako inak to chcete nazvať, hodnotím kladne. Okrem rozprávania, sme sa naučili veľa vecí o projektoch zo škôl rôznych krajín, ako je napríklad: Belgicko, Estónsko, Fínsko... Téma konferencie bola o ,,Rómoch" o obmedzeniach, s ktorými sa stretávajú. Počuli sme príbeh Róma zo Sabinova, ktorý nie je jediný Róm, ktorý študuje v Babingtone/UK/ na škole, ale že je ich viac a nie len zo Slovenska. Ukázali nám taktiež (progres), ktorý urobili s Rómami a dokázali nám, že Rómovia môžu študovať presne tak isto ako iní. Okrem toho, sme mali vlastnú diskusiu ohľadom projektu ERASMUS + ktorý prebieha na našej škole. Hovorili sme o utečencoch na Cypre, kde sme spomenuli náš pohľad na utečenecký tábor, ktorý sme na Cypre navštívili. Taktiež sme diskutovali o ekonomickej migrácii  a o tom ako to vnímajú dnešní mladí ľudia, či je to vec pozitívna alebo negatívna. Celá diskusia prebiehala samozrejme v angličtine.

             

            FOTO v albume: https://gymgir.edupage.org/album/?eqa=cGhvdG89YWxidW0mYWxicz1hbGJ1bQ%3D%3D

             

        • ACTIVE ENGLISH WEEK
          • ACTIVE ENGLISH WEEK

          • Stáva sa zvykom, že naši študenti môžu byť súčasťou  Active English Week. Tento školský rok túto možnosť  hneď v prvý školský týždeň využilo vyše 40 študentov.  Svetom angličtiny ich sprevádzali dvaja anglicky-hovoriaci lektori, a to  bývalý námorník brit Sam a študent bojových umení ír Cian.   Lektori hravou metódou prinútili žiakov k aktívnemu používaniu angličtiny.   Aktivity boli rôzne, od sťažnosti v reštaurácii až po opisovanie ideálnej ženy či muža. Najzaujímavejšou aktivitou podľa môjho názoru bolo argumentovanie prečo je náš náhodne vybraný objekt užitočný na opustenom ostrove. Vo štvrtok sme tak ako aj minulý rok zorganizovali opekačku v areáli školy, kde boli pozvaní aj  lektori. No a v piatok sa tento zaujímavý týždeň skončil slávnostným odovzdávaním certifikátov. Mnohí sme si uvedomili, že tento program neslúžil iba na zlepšenie sa v angličtine, v jednom z najpoužívanejších svetových jazykov, ale aj na utuženie medzitriednych vzťahov.

            Názory niektorých účastníkov programu Active English Week:

            "Veľmi zaujímavo strávený týždeň pomocou anglického jazyka" - Ivan Hliboký, sexta

            "Ja si myslím, že je to veľmi dobrá skúsenosť" - Tobiáš Hamara, 2.A

            "Bola to úžasná skúsenosť, ktorá bohato prispela k rozvinutiu mojej slovnej zásoby" - Martin Vavrek, sexta

            Peter Galeštok, sexta

             

            Galéria: https://gymgir.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=256

        • Prestížne ocenenie britskej kráľovskej rodiny
          • Prestížne ocenenie britskej kráľovskej rodiny

          • Dňa 7. septembra  sa vo  Dvorane Evanjelického Kolégia v Prešove   konal slávnostný ceremoniál odovzdávania prestížnej ceny britskej kráľovskej rodiny.  Išlo o prvých šesťdesiat účastníkov tohto programu na východnom Slovensku. Gymnázium Giraltovce sa môže pýšiť tým, že je jednou z prvých z  desiatich škôl v Prešovskom kraji, ktoré sa do programu zapojili.    Na slávnostnej ceremónii 16 študentov našej školy prevzalo  medzinárodné  bronzové ocenenie z rúk riaditeľa Tatra Banky, Ladislava Lidaya.

                 Mnohí z Vás viete, čo program DofE znamená,  keďže sme o ňom písali  minulý školský rok. Snáď len doplníme, že ocenenie, ktoré naši študenti dostali,   pomáha pri prijímacích skúškach na zahraničných vysokých školách a je plusom pri hľadaní zamestnania.

                 A aká bola „cesta?“  Účastníci programu   videli zmysel v tom, aby na sebe pracovali. Prehodnotili svoje priority a zorganizovali si svoj voľný čas tak, aby sa mohli týmto aktivitám venovať.  Našli si nových priateľov  a mnohí z nich išli nad limit svojich možností a prekonali aj samých seba. Pomohli nielen sebe, ale aj ostatným.  O tom, že mnohí z nich videli zmysel v tom čo robili,  svedčí skutočnosť, že v programe chcú pokračovať a bojovať o strieborné alebo dokonca zlaté ocenenie. V tom  ich samozrejme budeme podporovať.

            Mgr. Jana Čorbová, vedúca programu

            Fotoalbum: http://gymgir.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=255

             

        • ISIC
          • ISIC

          • Tento týždeň končí platnosť Preukazu ISIC/EURO26 tým žiakom, ktorí si platnosť zatiaľ neobnovili.

            Na škole si známku ISIC 09/2018 môžete objednať už len do konca septembra, teda tento týždeň.

            Ďalšie známky sa budú znova cez školu riešiť až o rok, v júni 2018 a v septembri 2018.

            Od 01.10.2017 sa bude dať známka ISIC 09/2018 objednať a uhradiť len cez www.objednaj-preukaz.sk s doručením na domácu adresu.

             

        • Výlet PIENINY
          • Výlet PIENINY

          • Školský výlet, 1.A

            PIENINY

            5. júna 2017 sme sa vydali na trojdňové dobrodružstvo do národného parku Pieniny. Po dvoch hodinách strávených cestou v autobuse sme sa dostali do nášho cieľa, do Niedzice. V tomto malebnom prihraničnom mestečku sme sa zúčastnili náučnej plavby loďou po Czorsztyńskom jazere, nad ktorým hrdo týči zámok Dunajec. Po prehliadke zámku sme sa pobrali ubytovať do nádherného penzióna Pltník, ktorý sa stal na  dva dni našim domovom. Nasledujúci deň sme sa plní síl vybrali po raňajkách na náročnú túru na Tri koruny. Vyčerpaní, zmorení únavou sme sa ocitli na vrchu. No len čo sme zbadali ten úchvatný výhľad pred nami, únava nás hneď a zaraz prešla.

             K večeru sme spoločne zasadli k ohnisku. V spoločnosti praskajúceho ohňa a žbĺnkotajúceho Dunajca sme rozoberali problematiku týkajúcu sa projektu „Budúcnosť migrantov v spojnej Európe“.  Boli sme rozdelení do troch skupín a každá skupina sa venovala jednej problematike.

            Tretí deň nášho výletu bol zároveň posledným. Najedení, pobalení sme sa vydali na splav Dunajca na pltiach. U  niektorých z nás  spočiatku prevládal strach, ale po čase sme sa aj vďaka milým a vtipným pltníkom uvoľnili a užívali si splav naplno.  Dozvedeli sme sa, že rieka Dunajec už od druhého storočia pred našim letopočtom slúžila prostredníctvom pltí na prevoz rôzneho tovaru. Plte boli ovládané pltníkmi, krorí nosili klobúky zdobené mušličkami. Každá jedna mušlička znamenala úspešný splav, čo odzrkadľovalo skúsenosť pltníka. Ľudia už dávno odchádzali do cudziny kvôli lepšiemu platovému ohodnoteniu.  Na konci splavu nás čakala posledná prekážka, a to dostať sa k autobusu vzdialenému 10 km a hajde domov.  Pred, počas ako aj po výlete sme vypĺňali dotazník ktorý bol vypracovaný v angličtine  a preverili si tak svoje nové nadobudnuté znalosti.

            1.A, kvinta, Kristína Jančušová

             

            Do galérie Výlet PIENINY boli pridané fotografie.

          • Slávnostné otvorenie školského roka

            Kedy?  4.septembra 2017 o  9:00 hod

            Kde?    v kmeňových triedach

            Žiaci 1. ročníka  počkajú triedneho učiteľa vo vestibule školy.

            Tešíme sa na vás!          cheeky

        • BUDUJME SPOLU MOSTY!  ....vážení rodičia, pridajte sa k nám!!!
          • BUDUJME SPOLU MOSTY! ....vážení rodičia, pridajte sa k nám!!!

          • Prezentácia projektu na celoškolskom rodičovskom združení: naša škola má dlhoročné skúsenosti so zapájaním sa do medzinárodných projektov. Dvakrát sme kooperovali na medzinárodnom programe Comenius. sme boli spoluorganizátormi projektov v rámci cezhraničnej spolupráce s partnerskými školami z Poľska a v tomto školskom roku plánujeme ďalší podobný projekt. Pravidelne sa zapájame do projektu EUROSCOLA, v ktorom boli naši žiaci už trikrát úspešní a navštívili Európsky parlament v Štrasburgu.

            V spolupráci s nemeckými nadáciami sme pracovali na sociálnom projekte "Dať Európe dušu", v rámci ktorého žiaci oktávy mali možnosť navštíviť Berlín a oboznámiť sa bezprostredne so sociálnymi problémami ľudí veľkomesta.

            K cieľom Európskeho plánu rozvoja Gymnázia v Giraltovciach patrí podpora spolupráce a otvorenej komunikácie medzi školou a rodičmi a vypracovanie zmysluplnej stratégie spolupráce školy s rodičmi v rámci transformácie sa na otvorenú školu.

            V tomto školskom roku chceme zostaviť pracovný tím "Škola v mojom srdci" zložený z učiteľov a rodičov a bude hľadať nové koncepty zamerané na posilnenie väzieb medzi školou a rodičmi, ktoré budú založené na transparentnosti, otvorenej komunikácii a vzájomnej dôvere. Vychádzame z predpokladu, že fungujúca spolupráca rodičov a školy je prínosom predovšetkým pre žiakov. Napriek snahám z oboch strán je v súčasnosti spolupráca medzi rodičmi a učiteľmi  v našej škole skôr na formálnej úrovni, je nedostatočne rozvinutá, v niektorých prípadoch úplne absentuje. Učiteľov patriacich do tímu "Škola v mojom srdci" chceme zapojiť do účasti na kurze v zahraničí, aby  získali možnosť pozrieť sa na spoluprácu s rodičmi ako na príležitosť otvárať sa novým možnostiam, iniciovať zmeny v škole a napredovať v osobnostnom a profesijnom rozvoji.

            Očakávame, že zapojenie aktívnych učiteľov a rodičov do tohoto projektu nám pomôže vytvoriť modernú, dynamickú, angažovanú a profesionálnu atmosféru na našom pracovisku. Tento projekt by mal otvoriť učiteľov a rodičov novým myšlienkam, nápadom a možnostiam ako pomôcť našej škole transformovať sa na školu otvorenú, modernú, komunikujúcu s verejnosťou, na školu so strategickým plánovaním aj v sociálnom kontexte.

            Našou prvoradou úlohou bude naštartovanie aktívneho dialógu s rodičmi žiakov našej školy, vymedzenie hlavných tém dialógu zameraného na analýzu vzájomných predstáv a očakávaní z pohľadu rodičov aj učiteľov.

            Chcem preto osloviť Vás, vážení rodičia aby ste prispeli svojimi novými nápadmi a myšlienkami, ktoré by sme spolu s vami radi pretransformovali na realitu.

            Kontaktná osoba:    Mgr. Viera Vargová

                                               Mgr. Mária Kopčáková

        • ERASMUS+ Škola v mojom srdci: posilňovanie zdravého vzťahu medzi rodičmi a učiteľmi"
          • ERASMUS+ Škola v mojom srdci: posilňovanie zdravého vzťahu medzi rodičmi a učiteľmi"

          • K cieľom Európskeho plánu rozvoja Gymnázia v Giraltovciach patrí podpora spolupráce a otvorenej komunikácie medzi školou a rodičmi a vypracovanie zmysluplnej stratégie spolupráce školy s rodičmi v rámci transormácie sa na otvorenú školu. Tím "Škola v mojom srdci" zložený z učiteľov, rodičov a vedenia školy bude hľadať nové koncepty zamerané na posilnenie väzieb medzi školou a rodičmi, ktoré budú založené na transparentnosti, otvorenej komunikácii a vzájomnej dôvere. Vychádzame z predpokladu, že fungujúca spolupráca rodičov a školy je prínosom predovšetkým pre žiakov. Napriek snahám z oboch strán je v súčasnosti spolupráca medzi rodičmi a učiteľmi  v našej škole skôr na formálnej úrovni, je nedostatočne rozvinutá, v niektorých prípadoch úplne absentuje. Učiteľov patriacich do tímu "Škola v mojom srdci" chceme zapojiť do aktivity KA1 aby účasťou na kurze v zahrničí  získali možnosť pozrieť sa na spoluprácu s rodičmi ako na príležitosť otvárať sa novým možnostiam, iniciovať zmeny v škole a napredovať v osobnostnom a profesijnom rozvoji. Získané skúsenosti a nadobudnuté kompetencie na kurze posunú dopredu nie len učieteľov ale aj celý pedagogický zbor. Chceme mať v škole etablovaný tím účiteľov, ktorí pozná  úspešné európske školské vzdelávacie koncepty a dokáže ich aplikovať na naše pomery pri transformácii tradičnej školy na školu modernú, školu otvorenú a schopnú konkurovať školám podobného typu v regióne.

            Týmto projektom chceme podporiť vzdelávavnie našich učiteľov a posilniť účasť v mobilitných projektoch s cieľom zlepšiť úroveň kľúčových kompetencií a zručností učiteľov. Z účasti učiteľov na KA1 bude profitovať aj škola, bude takto podporený tím poverený vypracovaním stratégie spolupráce s rodičmi s ohľadom na medzinárodné skúsenosti a zvýši sa tým kredit našej školy. V neposlednom rade bude podporení naši žiaci v ich osobnostnom a profesijnom živote za pomoci novej stratégie spolupráce školy a rodiny. Učitelia si v praxi overia svoje jazykové kompetencie, čo bude podnetom pre prácu na ďalších internacionálnych projektoch v európskom kontexte.

            Traja učitelia so skúsenosťami s medzinárodnými projektami a  jazykovými predpokladmi absolvujú kurz Parents & Teachers: building bridges pod vedením tímu odborníkov, ktorí majú bohaté skúsenosti v obalsti školenia učiteľov z celej Európy a ktorí chápu špecifické potreby pedagogickej práce. Od kolegov očakávame, že nadobudnuté skúsenosti budú odovzdávať po návrate ďalej a  iniciovať tak zmeny v rámci interakcie našej školy  s verejnosťou ale aj v učiteľskom zbore našej školy.

            Kurz Parents & Teachers: building bridges je zameraný na rozvoj kľúčových kompetencií v oblasti interpersonálnej, komunikačnej, poradensko - konzultatívnej, projektovej, plánovacej a schopnosti kooperovať. Kurz trvá 5 dní a realizovaný formou modulov, pričom jeden modul zahŕňa 5 hodín vyučovania.

            Účastníci kurzu budú fungovať na viacerých úrovniach ako multiplikátori získaných skúseností. Budú informovať všetkých pedagógov našej školy o obsahu, témach a priebehu medzinárodného kurzu v danej problematike a o možnostiach implementácie obsahov v našich podmienkach pri tvorení stratégie spolupráce s rodičmi. Úlohou absolventov medzinárodného kurzu bude pomôcť učiteľom otvoriť sa novým pohľadom a uvedomiť si vlastné očakávania  v spolupráci s rodičmi a konkrétne ich zadefinovať, usmerniť učiteľov ako zaobchádzať s problémami a konfliktmi, poukázať na riziká ale aj na príležitosti spolupráce s rodičmi.

            Ďalej pôjde o naštartovanie aktívneho dialógu s rodičmi žiakov našej školy, vymedzenie hlavných tém dialógu zameraného na analýzu vzájomných predstáv a očakávaní z pohľadu rodičov.

            Výsledkom všetkých týchto procesov bude vypracovanie novej stratégie spolupráce medzi školu a rodičmi, založenej na vzájomnej dôvere, pravidelných kontaktoch, vzájomnej informovanosti so spoločným cieľom podpory žiakov vo vzdelávaní a osobnom raste s itegráciou získaných skúseností a vyhodnotených požiadaviek rodičov a učiteľov, čo bude dlhodobým prínosom pre našu školu.

        • Projektový týždeň - Internet (nie) je  džungľa
          • Projektový týždeň - Internet (nie) je džungľa

          • Internet (nie)  je  džungľa

            Nevieš čo si o tomto názve myslieť? Rýchlo, ťa s týmto zoznámim. Do tohto projektu sa zapojilo naše Gymnázium v Giraltovciach, triedy (septima, kvinta a 1.A).  Je to projekt z nadácie ORANGE. Cieľmi tohto projektu bolo hlavne to, aby sa poukázalo na problémy bezpečného a etického užívania internetu, ale aj ochranu pred rizikami spojenými s jeho využívaním. Prostredníctvom besied a realizáciou hravých stanovíšť počas projektových dní a podania informácií netradičnou formou vyučovania. Celá realizácia projektu trvala od Novembra do Júna 2017.

            V novembri sa na našej škole uskutočnila beseda s názvom „4,1 míle a viac...“ . Touto besedou si mohli žiaci z dokumentu vypočuť skutočné príbehy záchranárov, ktorí v Grécku na rozbúrenom mori zachraňovali mužov, ženy a deti. Boli to spomienky plné, paniky a strachu.

            V decembri boli pre študentov pripravené interaktívne prednášky o online hrozbách a závislostiach od internetu. Lektorkou týchto prednášok bola Marianna Mereššová (lektorka osvetovo- vzdelávacieho programu spoločnosti  Orange Slovensko Deti na nete). Zúčastnili sa jej všetci žiaci a učitelia našej školy.

            V marci naši žiaci navštívili centrum pre migrantov v Humennom. Xenofóbia a rasizmus sú problémy s ktorými sa stretávame čoraz častejšie na sociálnych sieťach. Aj touto návštevou centra sme chceli podporiť rozhľad a pohľad na problematiku aj z druhej strany problému. Žiaci si pripravili kultúrny program v podobe prezentovania našich ľudových tradícií.

            Na hodinách informatiky, slovenského jazyka a umení a kultúre, žiaci Kvinty a 1.A spracovávali krátke náučné príbehy na tému bezpečnosti na internete. Tieto spracovania mali rôzne formy- krátke komiksy, záložky a z ďalších komiksov vznikol kalendár.

            Žiaci Septimy si počas projektových dní pripravili zábavno-náučné aktivity v troch skupinách. Prvá mala besedu o výhodách a nevýhodách internetu, druhá bola aktivita ENIGMA a treťou bol kvíz. Tieto aktivity boli pripravené pre žiakov z našej školy a pre žiakov zo Základnej školy v Giraltovciach. Aktivity boli spestrené účasťou verejne známych osôb – Laci Strike (tanečník a choreograf), Ján Strapec “Strapo“ (spevák), Nespi (tanečník zo Street Dance Academy). Ponúkli svoje názory o bezpečnosti na internete a taktiež nás obohatili vlastnými skúsenosťami.

            Tento projekt bol zameraný hlavne na mládež. Internet môžeme charakterizovať aj výrokom „dobrý sluha, ale zlý pán“. Na jednej strane vidíme veľa vymožeností s ktorými si môžeme uľahčiť život, ale hneď s tým súvisia aj nástrahy a hrozby, ktoré majú najväčší dopad pre našu mládež. Preto je dobré ak sa o tom rozpráva, ak o tom vieme čo najviac.  To bolo hlavným zámer zapojenia sa do tohto projektu, informovať nielen žiakov našej školy, ale ja žiakov z iných škôl, rodičov a širokú verejnosť a predchádzať nástrahám na internete.

             

            Tobiáš Pacák, Septima

             

             

             

            Do galérie Projekový týždeň - Internet nie (je ) džungľa boli pridané fotografie.