• S poslancom EÚ na slovíčko...

          • Euroscola 2020

            11.11.2019, prostredníctvom sociálnej siete SKYPE organizovali naši tretiaci besedu s M.Phil Michalom Šimečkom, PhD., slovenským výskumníkom, novinárom a politikom, od roku 2019 poslancom Európskeho parlamentu. Na úvod sme ho privítali príhovorom, v ktorom sme zhrnuli základné informácie o našej škole a doterajšie aktivity v rámci prebiehajúceho projektu Euroscola. Pán poslanec sa nám predstavil a následne sme diskutovali na témy, ktoré nás zaujímali. Pán poslanec nám odpovedal na otázky týkajúce sa možností EÚ v spomalení nežiadúcich klimatických zmien. Zaujímalo nás, ako sú aktuálne diskutované v Európskom parlamente. Naše otázky sa tiež dotkli tém týkajúcich sa umelej inteligencie, zneužívania internetu a nezabudli sme ani na dlho preberanú tému Brexit. Zo slov pána europoslanca bolo jasné, že mu tie témy nie sú cudzie. Rýchlosť jeho odpovedí nás prekvapovala.  Z besedy sme sadozvedeli o komplexnosti a význame povolania europoslanca v Európskom parlamente a o výhodách či nevýhodách európskej meny – EURA. Tejto besede predchádzala aktívna emailová a telefonická komunikácia s pánom europoslancom a jeho asistentkou. Boli sme milo prekvapení ústretovosťou, ochotou a rýchlosťou reakcií, či ponúknutých možností a termínov. Bola to pre nás dobrá a nová skúsenosť, aj preto, lebo sme nečakali, že pán europoslanec bude hneď reagovať na emaily žiakov. Aj pri našej diskusii sme sa cítili ako rovnocenní partneri.

          • ZŠ Marhaň

          • Euroscola 2020

            04.11.2019 sme zavítali na Základnú školu v Marhani, konkrétne do deviateho ročníka. Oboznámili sme ich s témou Európska únia a náš každodenný život. Snažili sme sa im ukázať, kde všade nám v našom školstve pomáha Európska únia. Rozprávali sme sa o vybaveniach škôl a tiežo možnostiach zapájať sa do rôznych projektov.

          • Euroscola 2020 medzi mladšími školákmi

          • 29.10.2019 sme navštívili 1. - 4. ročník na Základnej škole v Stuľanoch. Prednášku o EÚ sme si pripravili pre hravou formou a to vo forme vyfarbených vlajok a hviezd, z ktorých sme následne vytvorili vlastnú mapu Európskej únie.

          • Seniori a EÚ

          • Euroscola 2020

            Nezabudli sme ani na starších spoluobčanov a to na návštevníkov SED – Denného stacionára v neďalekej dedinke  Chmeľov. Pre našich seniorov sme si pripravili hudobné predstavenie a prezentáciu na tému Európska únia a ja, ktorá sa uskutočnila 25.10.2019. Piati hudobníci z našej triedy si pripravili piesne, aj inštrumentálne skladby z rôznych kútov EÚ. Hudba bola popretkávaná hovoreným slovom o vzniku a histórii  EÚ, o základných európskych hodnotách a o pozitívach toho, že naša krajina je súčasťou EÚ. Potom nasledovala diskusia a rozhovory v malých skupinkách. Seniori sa veľmi potešili našej návšteve a aj pre nás to  bola veľmi zaujímavá skúsenosť. Dokonca sme sa dohodli na ďalšej spolupráci v rámci dobrovoľníctva. Seniori majú záujem o praktické použitie počítačov a internetu a my im to môžeme sprostredkovať. Takže od januára budúceho roka sa dobrovoľníci z našej triedy budú raz v týždni tráviť čas so seniormi. Veríme, že to bude pre všetkých veľkým obohatením.

          • Olympiáda EÚ, Euroscola 2020

          • Dňa 22.10.2019 sa traja študenti našej triedy zúčastnili elektronického kola olympiády o Európskej únii. Išlo o vedomostnú súťaž, ktorá bola zameraná na prehĺbenie vedomostí o EÚ. Otázky sa dotýkali histórie, jednotlivých inštitúcií EÚ, základných princípov jej fungovania a hodnôt. Cieľom bolo zistiť nielen všeobecný prehľad študentov o EÚ, ale aj ich znalosti o súčasnom stave a vývoji EÚ ako integračného zoskupenia. Pre nás ako študentov táto súťaž bola veľkým prínosom. Pri štúdiu potrebných materiálov sme sa dozvedeli množstvo nových informácii.

             

          • Euroscola 2020

          • Na našom gymnáziu sme  21. - 25.10.2019  uskutočnili týždeň  s názvom „Chceš aj ty pomôcť svojej planéte?“. Každý deň sa niesol v duchu inej tematiky venovanej klimatickým zmenám. Jednotlivé dni boli charakterizované svojou farbou. Každý študent školy sa mohol zapojiť tým, že prišiel oblečený v príslušnej farbe dňa. Naši spolužiaci a učitelia boli každý deň informovaní prostredníctvom školského rozhlasu, prezentácií na chodbách gymnázia a prostredníctvom plagátov. Pondelok bol venovaný vode a dominovala modrá farba, utorok  vzduchu – farba biela a streda pôde, kedy zaujala svoje miesto hnedá. Štvrtok sa niesol v duchu žltej farby a na programe bolo slnko. Piatok ovládla zelená farba symbolizujúca strom. Počas celého týždňa prebiehala na gymnáziu „Zelená, 1-centová  zbierka“. Táto aktivita však nezostala len v priestoroch školy. Prostredníctvom plagátov a miestneho rozhlasu boli o tejto akcii informovaní aj obyvatelia mesta Giraltovce. V piatok žiaci z našej triedy vyšli do ulíc a so súhlasom mestského zastupiteľstva usporiadali zbierku aj v meste Giraltovce.  Vďaka veľkej ochote občanov mesta Giraltovce napomôcť vysádzaniu zelene v našom meste sa podarilo vyzbierať krásnych 140,51€. V meste sme navštívili ako prvý Mestský úrad. Privítal nás tam pán prednosta MsÚ Ing. Pavol Tchurík. Následne sme zašli do obchodného centra Tobi. Ďalej sme pokračovali na hlavnej stanici v Giraltovciach a v miestnych obchodíkoch. Ľuďom sme sa vždy najprv predstavili a vysvetlili načo je naša jednocentová zbierka dobrá. Ľudia boli na nás veľmi milí a ochotne prispievali aj viac ako jeden cent. Boli sme hrdí na to, ako ľuďom v našom meste záleží na výsadbe stromčekov. Tento deň dopadol nadmieru dobre. Nečakali sme, že sa naša akcia bude tešiť takej pozitívnej odozve.  Spoločne sa nám podarilo vyzbierať 140,51 €. Všetkým ochotným darcom vyslovujeme veľké ĎAKUJEME!!!

          • Deň s Jozefom Gregorom Tajovským

          • Dňa 28.10.2019 sme si pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc pripomenuli 145. výročie narodenia J. G. Tajovského. Žiaci 3.A  pre všetky ročníky pripravili zaujímavé aktivity týkajúce sa jeho života a tvorby, prezentáciu života i diela, poznávanie literárnych postáv či vedomostný kvíz. Najšikovnejšia skupina žiakov z jednotlivých tried bola odmenená. Celý deň sa niesol v príjemnom duchu, ktorý umocňovala atmosféra doby J. G. Tajovského.

          • Tretiaci prezentujú projekt Euroscola 2020 na školách v meste

          • 16.10.2019  dva tímy z našej triedy navštívili Základnú školu v Giraltovciach a Súkromnú strednú odbornú školu v Giraltovciach. Na Ssoš sme sa zamerali na prvý, druhý a štvrtý ročník, v ZŠ na deviaty ročník, tzn. celkovo 65 žiakov. Pre žiakov oboch škôl, sme si pripravili prezentáciu na tému: Internet – využívanie či zneužívanie dát, zdaňovanie internetových gigantov, ochrana súkromia, bezpečnosť na internete. Prezentáciu k téme pripravili chlapci z našej triedy, ktorí sa intenzívne venujú IKT technológiám a nebezpečenstvám vyplývajúcim z ich zneužívania. Pre mladú generáciu je to veľmi aktuálna téma, preto by sa o nej nemalo prestať hovoriť a upozorňovať mladých ľudí na možnosti predchádzať problémom z toho vyplývajúcim. Prezentácia sa niesla v priateľskom duchu a rozvinula sa do vzájomného rozhovoru všetkých zúčastnených. Na záver žiaci zhodnotili, že  sa dozvedeli zaujímavé, nové a dôležité informácie pre ich každodenný život. Ako pozitívum hodnotili aj to, že im tieto informácie sprostredkovali ich rovesníci.

          • Majstri okresu v stolnom tenise

          • Dňa 16.10.2019 sa konalo okresné kolo stredných škôl v stolnom tenise. Našu školu v kategórii chlapcov reprezentovalo trojčlenné družstvo v zložení: Roman Pavlík (4.A), Igor Diky (4.A), Maroš Michalko (2.A). Aj napriek silnej konkurencii naši stolní tenisti vybojovali krásne I. miesto a získali tak titul majstra okresu. Vďaka tomuto víťazstvu budú reprezentovať našu školu na krajskom kole.

            Súťažiacim srdečne blahoželáme a držíme palce!

          • Euroscola v matersekej škole v Giraltovciach

          • Dňa 14.10.2019 sme navštívili miestnu Materskú školu.  Aktivity sme samozrejme prispôsobili veku účastníkov. Našim cieľom bolo oboznámiť tých najmenších so štátmi Európskej Únie zábavnou formou. Pripravili sme si pre nich zaujímavé aktivity ako pexeso a omaľovanky s vlajkami štátov patriacich do EÚ. Deti si to veľmi užili a my spolu s nimi. Na záver sme si pre nich pripravili sladkú odmenu.

          • Noc výskumníkov

          • Aj v tomto školskom roku sa naši študenti 1. ročníka spolu so žiakmi 9. ročníka Základnej školy v Giraltovciach zúčastnili festivalu vedy a techniky Európska noc výskumníkov, ktorý sa konal dňa 27. septembra 2019 v priestoroch nákupného centra Átrium Optima v Košiciach. Žiaci mali možnosť navštíviť vedecké stánky a prezentácie z univerzít - Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Univerzity Komenského v Bratislave, Prešovskej univerzity v Prešove a výskumných ústavov Slovenskej akadémie vied. Program sa niesol v znamení ukážok vedeckých pokusov, zaujímavých exponátov a vedeckých prác vedcov. Medzi najzaujímavejšie body programu patrili Ovládaj počítačové autíčko silou myšlienky, Ľudské telo pod mikroskopom, Neboj sa robotov, Vlastná 3D tlačiareň, Astro Show a Zábava s vákuom. Festival splnil naše očakávania a aj nás v mnohom inšpiroval. Noc výskumníkov nám tak znova umožnila vidieť vedu trochu inak a potvrdila, že veda nepatrí iba za školské lavice a do učebníc, ale môžeme sa s ňou hrať  aj zabaviť.

            Už teraz sa tešíme, akými inovatívnymi stánkami nás prekvapí Európska noc výskumníkov v roku 2020.

            Kolektív učiteľov - Tkáčová R., Goliašová A., Vasiľ M.

             

          • Euroscola 2020, "The onlines"

          • V rámci témy bezpečnosť na internete, sme oslovili Divadelné centrum, Martin s možnosťou divadelného predstavenia pre žiakov našej školy, ako aj pre ôsmakov a deviatakov tunajšej ZŠ. Keďže bezpečnosť na internente je často diskutovaou témou, chceli sme túto tému našim spolužiakom priblížiť novým, trochu aj vtipným spôsobom. Po komunikácii s Divadelným centrom sme vybrali ako vhodné predstavenie  inscenáciu "The onlines".  Oslovili sme ich, pretože nás nadchla aj myšlienka spracovania príbehov v anglickom jazyku. Okrem toho, že sme si v praxi odskúšali naše jazykové vedomosti, vtipným spôsobom nám boli podané nebezpečenstvá virtuálneho sveta a závisloti na ňom. Vedenie mesta Giraltovce nám poskytlo priestory v Kultúrnom dome a dňa 08.10.2019  sme sa zúčastnili tohto divadelného predstavenia.  

          • EUROFONDY, 17.9.2019 

          • 17.9.2019 nás navštívil  lektor Úradu vlády  SR a spolu s ním aj herec Matúš  Kvietik, hviezda predchádzajúcej  reklamnej kampane  Eugen, propagujúcej benefity  eurofondov pre Slovensko.  Cieľom tejto diskusie priblížiť mladým ľuďom problematiku financovania rozličných projektov  z Európskych štrukturálnych a investičných fondov v navštívenom regióne. Prezentácia lektora Úradu vlády SR bola najmä o príkladoch dobrej praxe - čo konkrétne priniesli eurofondy pre naše mesto a jeho okolie. Počas besedy sme sa pýtali predovšetkým na možnosti čerpania fondov. Lektori nám uviedli aj  konkrétne príklady z praxe o úspechoch operačných programov na Slovensku. Súčasťou bola aj súťaž  pozostávajúca z  krátkeho vedomostného testu. Do prednášky a diskusie sa zapojili triedy 3.A, oktáva a 2.A. Naši tretiaci týmto usporiadali prvú diskusiu v rámci prebiehajúceho projektu Euroscola 2020

        •    NAŠE ÚSILIE BOLO OCENENÉ, IDEME DO ŠTRASBURGU
          • NAŠE ÚSILIE BOLO OCENENÉ, IDEME DO ŠTRASBURGU

          • Tím študentov z Gymnázia v Giraltovciach  sa  zapojil v minulom školskom roku  do  III. ročníka  vzdelávacieho programu Ambasádorské školy Európskeho parlamentu. Cieľom projektu bolo zvýšiť povedomie o Európskej únii ako  aj volebnú účasť  v májových voľbách do Európskeho parlamentu. Do programu sa zapojilo 26 škôl z celého Slovenska. 21 úspešných škôl sa zúčastnilo 13. septembra 2019 slávnostného ukončenia  v Bratislave. Súčasťou ceremónie bolo  odovzdávanie plakiet  úspešným školám a certifikátov senior a junior ambasádorom a ambasádorkám za účasti europoslancov Ivana Štefanca a Róberta Hajšela.     Štyri najlepšie školy (Gymnázium Giraltovce, Gymnázium Dubnica nad Váhom, Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium  Bratislava, Súkromná SOŠ Košice) boli odmenené aj návštevou Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

            Sme nesmierne šťastní a hrdí na to,  že patríme medzi víťazné školy. Teší nás, že naše úsilie nevyšlo nazmar.

            Organizovali sme veľa aktivít v škole i mimo nej, vzdelávali sme sa v rôznych diskusiách a politických aktivitách, zlepšili sme sa v tímovej práci, organizovaní akcií, manažmente času a v mnohých iných veciach. Naše pozvanie prijali  bývalé europoslankyne Jana Žitňanská a  Anna Záborská, súčasný europoslanec Ivan Štefanec, spisovateľ Gustáv Murín a politológ  Kálmán Petőcz. Ďakujeme im za to, že sa s nami podelili o svoje skúsenosti a dali nám veľmi cenné rady.  

            Každý z nás vložil do projektu veľa energie a úsilia, keďže sme na ňom pracovali sedem mesiacov.  Často to bolo aj na úkor prípravy na vyučovanie. Aj touto cestou by sme sa chceli poďakovať vedeniu školy a učiteľom za ohľaduplnosť a  pochopenie.

            Mnohí z nás boli veľmi prekvapení, koľko systematickej práce si projekt vyžaduje. A aj preto sa zloženie nášho tímu viackrát menilo. Definitívnu zostavu tvorili žiaci  terajšej 3. A, 4. A, oktávy - Peter Galeštok, Samuel Hamara, Tobiáš Hamara, Simona Hlavinková, Ivan Hliboký, Eva Chalupková, Dávid Kacvinský, Erik Lukáč, Andrej Oravec, Ján Orečný, Daniela Vargová. Všetky aktivity sme uskutočnili pod vedením pani učiteľky Janky Čorbovej, za čo jej touto cestou ďakujeme. Bez jej zanietenia a odhodlania by sme to určite nezvládli.

            Veľmi potešujúce boli pre nás ohlasy, ktoré sme od ľudí dostali. V deň volieb nám mnohí písali, že práve vďaka nášmu projektu zobrali zodpovednosť do svojich rúk a pristúpili k volebným urnám.  Aj my ďakujeme  všetkým,  ktorí nás podporili. Sme vďační za každého poslucháča na prednáške a za každý vyplnený anketový  lístok. Ďakujeme, že ste nás  sledovali,  lajkovali a zdieľali  naše príspevky na sociálnych sieťach.

             

            Ďakujeme za každú podporu!                 

            Simona Hlavinková, trieda oktáva, Gymnázium Giraltovce

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia, pozývame Vás na Rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 24.09.2019 o 16:00 hod v telocvični školy, následne v kmeňových triedach.

                                                                                                                Mgr. Róbert Mihalenko

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Oznamujeme všetkým žiakom, že otvorenie nového školského roka sa uskutoční dňa 02.09.2019 o 9:00 v kmeňových triedach.

            Mgr. Róbert Mihalenko

          • Projektová aktivita v Zelenej lagúne

          • Erasmus+

            Noc z piatka 31. mája na 1. júna sme celá trieda septima v rámci projektu Erazmus+ strávili na Domaši Dobrej. Pri robení projektových aktivít sme boli rozdelení do dvoch skupín po piatich. Každá skupina dostala svoje zadanie, ktoré musela splniť a neskôr prezentovať pred ostatnými. Hlavnou témou bola migrácia kedysi a dnes.

            Medzi najväčšie problémy Európy 21. storočia určite patrí migrácia. Táto téma je predmetom rôznych diskusii po celom svete, ale je veľmi náročné nájsť nejaké rozumné riešenie. V rámci projektu Erazmus+ sme pozerali dve videa, ktoré mali tematiku migrácie. Tieto videa nám ukázali dva rozdielne pohľady na migráciu. Prvé video hovorilo len o štatistikách. Bolo zarážajúce sledovať vysoké čísla hovoriace, koľko ľudí podstupuje proces migrácie. Druhý klip bol o dvoch sýrskych bratoch, ktorým bombardovanie zničilo bývanie. Toto video bolo výrazne emotívnejšie. Nieslo veľmi výrazný odkaz, že za každým číslom, ktoré nám ponúka verejnosť, sa nachádza životný príbeh.

                        V rámci iných aktivít sme čítali listy migrantov z rôznych časti sveta. Jozef Kostlan opisoval nebezpečenstvá cestovania cez more. Druhý list bol o matke, ktorá emigrovala do USA. V tomto liste dáva rady svojej dcére, ako úspešne emigrovať. Tretí list bol o písaný pre priateľa v Poľsku. Autorom je iný Poliak žijúci v USA. List opisuje, ako náročné je nájsť si prácu v cudzom svete. Ďalší list hovorí o smutnom príbehu, keď migrantka, ktorá utiekla z Fínska, sa nemohla vrátiť na pohreb svojej vlastnej matky. Všetky listy niesli jednu základnú myšlienku, aké náročné je odísť a ešte ťažšie uspieť v cudzom svete. Autormi všetkých listov sú ľudia utekajúci do USA s vierou v lepšiu budúcnosť seba aj svojich detí.

                        Úlohou tejto aktivity bolo aj vymyslieť si vlastný príbeh migrácie. Rozhodli sme sa, že budeme emigrovať z Ukrajiny na Slovensko, keďže na Ukrajine zúri občianska vojna. Vláda povoláva 17-ročných chlapcov do armády a dievčatá do služby vojenských zdravotných sestier. Vďaka tento situácii stúpa aj vplyv mafie a nelegálneho biznisu na život bežných nevinných ľudí.

                        Peter: Celá moja rodina, ja, môj skoro 17-ročný brat a tri sesternice, sme sa rozhodli migrovať na Slovensko. Zobrali sme všetky naše doterajšie úspory 15 000 Rb a zaplatili sme prevádzačom, aby nás previezli cez prísne stráženú hranicu. Oni nás naložili do veľkej dodávky, ktorej boli podmienky katastrofálne. Cestovali sme tri dni. Mali sme len dve zastávky za deň na osobnú hygienu. V dodávke bolo s nami ešte ďalších 10 ľudí. Nakoniec sme sa našťastie dostali do utečeneckého kempu na Slovensku.

                        Samuel: Volám sa Samuel. Mám takmer 17 rokov, čo je v našej krajine dosť nebezpečné, keďže moji o málo starší kamaráti už boli povolaní do armády. Ja, môj brat a tri naše sesternice sme sa rozhodli odísť z našej krajiny. Pozbierali sme všetky naše úspory a zaplatili pašerákom za prevoz cez hranice. Počas cesty sme hladovali, pretože sme nemali žiadne jedlo ani vodu. Podmienky v dodávke boli horšie než si ktokoľvek dokáže predstaviť. Cestovali sme nekonečné tri dni. Každý deň sme mali len dve prestávky na hygienu.

                        Kornélia: Moje meno je Kornélia. Mám 19 rokov a narodila som sa na Ukrajine. Ja, moje dve sestry a dvaja bratranci sme kvôli vojne museli utiecť z našej krajiny. Dúfali sme, že sa dostaneme do utečeneckého tábora na Slovensku. Ostali sme samé. Naši rodičia zomreli vo vojne. Cestovali sme v bielej dodávke s ďalšími 10 ľuďmi. Každý z nás zaplatil za prevoz 3 000 Rb. V aute sme nedokázali dýchať. Bolo nás tam veľmi veľa na malom priestore.

                        Simona: Mám 22 rokov a volám sa Simona. Narodila som sa na Ukrajine. Som najstaršia z troch sestier. Keďže nám vo vojne zomreli rodičia, rozhodli sme sa emigrovať z našej krajiny na Slovensko. Pridali sa k nám aj naši dvaja bratranci. Za prevoz cez hranice sme zaplatili 15 000 Rb, čo boli všetky naše úspory. Cestovali sme v kufri dodávky, kde boli podmienky tak zlé, že si ich mnohí nevedia ani predstaviť. Bolo tam veľa iných ľudí bez jedla a vody.

            Eva: Mám len 12 rokov. Narodila som sa na Ukrajine. Spolu s mojimi dvoma sestrami a dvoma bratrancami sme sa rozhodli opustiť našu vojnou ohrozenou krajinou. Mamka s ockom zomreli vo vojne, takže sme ostali úplne samé. Pašerákom sme dali veľa peňazí, lebo sami by sme to nezvládli. Cesta bola veľmi dlhá a hrozivá. Nemali sme vodu ani jedlo. Bolo tam aj 10 iných ľudí okrem nás. Ale nakoniec sme sa úspešne dostali do kempu pre utečencov na Slovensku.

                        Druhá úloha bola u ľuďoch nazvaných in-betweeners. Sú to ľudia, ktorí majú dve občianstva. Jedno v krajine, kde sa narodili, a jedno v krajine, v ktorej sa rozhodli žiť. Čítali sme o komediálnom hercovi narodenom v Nemecku žijúcom v Poľsku, kde je známy ako televízna hviezda a spisovateľ. Ďalší človek, o ktorom sme čítali, jej turecká spisovateľka, producentka a žurnalistka narodená v Ankare žijúca v Oslo.

                        Je náročne zapadnúť v novej krajine. Je potrebné prispôsobiť sa kultúre, náboženstvu aj sociálnemu systému. Prisťahovalci sú domácim obyvateľstvom dlhodobo nazývaní utečencami, čo je pre nich ťažké. Migranti sa stretávajú s odcudzovaním ich jazyka, náboženstva a rôznych iných vecí. Je pre nich veľmi náročné nájsť si serióznu prácu. Aj na Slovensku máme veľa rodín, z ktorých jeden alebo viacerí členovia odchádzajú za prácou do zahraničia. Strávia tam niekoľko mesiacov a potom sa vrátia na určitý čas domov. Tomu hovoríme „temporary in- betweeners“.

                        Vo Francúzsku je situácia veľmi zložitá. Veľa rodín tam žije už niekoľko rokov, ale nemajú oficiálny azyl. Celý čas tak žijú v strachu. Deti žijú v strese, pretože ich rodičia môžu byť kedykoľvek deportovaní z krajiny. Títo ľudia veľmi chcú byť prijatí Francúzskom.

                        Podobná situácia bola aj v minulosti. Liga národov, ktorá bola založená v roku 1919, chcela udržať všetky krajiny v tolerancii a spolupráci. Obnovená Nansa Passport by mala pomáhať jednotlivým vládam s problémom tzv. migračných vĺn. Utečenci by mali byť viac kontrolovaní a vlády daných štátov by mali mať o nich základné informácie. Ale je nevyhnutné, aby boli z týchto krajín ďalej transportovaní. Samozrejme, má to aj svoje nevýhody ako napríklad vysoká cena cestovných dokumentov a imigranti sa môžu cítiť až veľmi kontrolovaní.

        • DEŇ EURÓPY
          • DEŇ EURÓPY

          • V piatok, 3.5.2019 vládla na našom gymnáziu európska atmosféra. Najprv sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o Európskej únii na besede s europoslancom Ivanom Štefancom. Potom sme sa šli  do vestibulu, kde si naši študenti ako aj študenti zo ZŠ v Giraltovciach  zahrali  vlastnú verziu online hry KAHOOT.  13 otázok preverovalo vedomosti žiakov o EÚ a jej legislatíve, jej významných predstaviteľoch, slovenských europoslancoch, ako aj o nadchádzajúcich voľbách. Víťazi boli odmenení európskymi cenami. Po kvíze bolo pripravené európske občerstvenie. Aby vládla skutočná európska atmosféra, junior ambasádori svojim oblečením predstavovali jednotlivé členské krajiny Európskej únie. Vo  vestibule boli  premietané dve videá. Jedno ponúkalo informácie o EÚ a druhé, rozprávkové, vysvetľovalo vznik a základné princípy EÚ.

            Počas celého dňa prebiehali SIMULOVANÉ VOĽBY DO EURÓPSKEHO PARLAMENTU. Cieľom týchto volieb bolo aby si prvovoliči vyskúšali  voliť predtým než pristúpili  k skutočným volebným urnám  25.5.2019, kedy sa konali  voľby do Európskeho parlamentu.  

            Týmto by sme sa chceli poďakovať všetkým ktorí sa podieľali na tvorbe a realizácii tohto veľmi vydareného európskeho dňa.

        • Opäť úspešní
          • Opäť úspešní

          • Aj v tomto školskom roku 2018/2019 sa naša škola teší z úspechov našich žiakov v okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína. Vo IV. kategórii próza získala Lívia Feňaková  1. miesto a Ján Gdovin  2. miesto. Obidvom súťažiacim blahoželáme. Lívia Feňaková bude našu školu i okres reprezentovať v krajskom kole v Prešove.

        • SKYPE DISKUSIA S EUROPOSLANKYŇOU
          • SKYPE DISKUSIA S EUROPOSLANKYŇOU

          • Naši EPASÁCI boli aktívni aj počas maturitných skúšok.  V stredu, 13.3.2019 mali možnosť rozprávať sa na diaľku   formou SKYPE diskusie  s europoslankyňou Janou Žitňanskou.  Okrem iného sa rozprávali o pracovných kompetenciách pani europoslankyne, o prípade Jána Kuciaka, o cezhraničnej zdravotnej  starostlivosti,  o zdravotne znevýhodnených občanoch,  ako aj  o Brexite. Nemohli  nespomenúť tému  volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú na Slovensku konať 25.5.2019. Aj napriek diaľke bola diskusia veľmi príjemná.