• Naši gymnazisti už druhýkrát najlepší v celoslovenskej súťaži EUROSCOLA

          • To, že študenti nášho gymnázia sa zapájajú do programu EUROSCOLA, sa stalo tradíciou. A bolo tomu tak aj tento školský  rok,  keď sa rozhodli do tejto súťaže zapojiť naši tretiaci pod vedením triednej PhDr. B. Vaľovskej a koordinátorky Mgr. J. Čorbovej. Jedným z cieľov tohto programu je šíriť povedomie o Európskej únii, keďže  v školských osnovách na to nie je dostatok priestoru.  Tému, ktorej sa rozhodli venovať, bolo „Čo robí Európa pre mňa, ako sa pomocou eurofondov rozvíja náš región.“  Tretiaci navštívili a o Európskej únii diskutovali s rôznymi vekovými kategóriami, od detí  v materských školách až po seniorov.  Zorganizovali podujatia s dvoma europoslancami, s dvoma prednostami okresných úradov a s riaditeľkou miestnej polikliniky. Nezabudli ani na ďalších študentov nášho gymnázia a základnej školy a okrem prednášok ich  zapojili ich do rôznych aktivít. Na Deň Európy zinscenovali krátke predstavenie, počas Európskeho týždňa jazykov sa každá trieda venovala jednej krajine EÚ, ktorá bola pred žiakmi celej školy odprezentovaná na konci týždňa. Nakoniec to bol Európsky týždeň, keď žiaci chodili do školy oblečení každý deň podľa toho, aká krajina bola  určená.  Tretiaci nezaháľali ani čo sa tvorivosti týka a natočili krátke video, v ktorom každý odpovedal na otázku „Čo robí Európa pre mňa?“ (Na Youtube si ho môžete pozrieť pod názvom „EUROSCOLA 2023 Gymnázium Giraltovce. )  Taktiež namaľovali mapu Schengenského priestoru, na ktorú všetci študenti gymnázia nalepili malú hviezdičku v krajine, ktorú navštívili. Dokonca vyrobili stolnú hru „Mladý Európan“.  O týchto a ešte ďalších iných aktivitách napísali správu, ktorú  koncom novembra poslali do Kancelárie Európskeho parlamentu v Bratislave. Hodnotiaca komisia nemala ľahkú úlohu, lebo tento školský rok sa do súťaže EUROSCOLA 2023 zapojilo doteraz rekordných, 28 škôl z celého Slovenska.

            10.2.2023 bolo pozvaných  do Domu Európy v Bratislave  na slávnostné vyhodnotenie osem najlepších škôl, medzi ktoré sme patrili aj my. Pre obmedzenú kapacitu sa na vyhodnotení mohli zúčastniť len piati  študenti.  Na podujatí, ktoré otvoril vedúci kancelárie Robert Sermek, sa zúčastnili traja europoslanci, a to Vladimír Bilčík, Ivan Štefanec a Michal Wiezik. Po  príhovoroch pánov europoslancov nasledovala  krátka prezentácia víťazných tímov. Ako prví dostali priestor stredoškoláci zo Zlatých Moraviec,  ktorí skončili na 8. mieste. Nasledovali žiaci z Čadce, Dolného Kubína, Piešťan, Sniny, Detvy a Košíc. V tom momente si naši žiaci uvedomili, že sa umiestnili  na prvom mieste. Aktivity našich, giraltovských gymnazistov, sa teda hodnotiacej komisii Kancelárii Európskeho parlamentu páčili najviac. Po roku 2018, kedy sa Gymnázium Giraltovce umiestnilo v súťaži EUROSCOLA 2018 na prvom mieste, sa našim gymnazistom podarilo obhájiť prvé miesto, z čoho máme neskutočnú radosť.  Po oficiálnom vyhlásení výsledkov o našich žiakov prejavili záujem  rôzne médiá, ako napr. RTVS, televízia TA3 a televízia JOJ.  Krátku reportáž si môžete pozrieť kliknutím na nasledujúci odkaz.

            https://www.ta3.com/clanok/258783/studenti-dostali-jedinecnu-prilezitost-vdaka-projektu-euroscola-sa-mozu-pozriet-ako-funguje-europsky-parlament-v-praxi?fbclid=IwAR0b1voa4RaAGaA8udeZW-IMdE3qHk23irD0rIaJXpmsf8KsJIDg66Ojvoo

            Ako odmenou za prvé miesto je možnosť  vycestovať do Štrasburgu, kde sa žiaci  zúčastnia pracovného dňa Euroscola v Európskom parlamente a na deň sa tak stanú europoslancami.

            Týmto by sme sa chceli  v prvom rade poďakovať vedeniu školy, že nám umožnilo sa do tohto projektu zapojiť. Naša vďaka taktiež patrí všetkým, ktorí  prijali pozvanie na aktivity, ktoré sme organizovali, ako aj tým,  ktorí sa do našich aktivít zapájali i tým, ktorí nás svojím lajkom podporili na sociálnych sieťach. Bez vašej podpory by sme to nedokázali a aj vďaka vám sme boli opäť najlepší.

          • Opäť v divadle

          • S literatúrou  v divadle strávili gymnazisti 30. január 2023. V tento deň sme navštívili historickú
            budovu Divadla Jonáša Záborského v Prešove, kde sme si pozreli od Boženy Slančíkovej Timravy
            Ťapákovcov, ktoré patrí k štandardizovaným dielam na stredných školách. Po kultúrnych „suchotách“
            sa žiaci veľmi tešili na divadelné predstavenie či učenie inak, o čom svedčí 100% prihlásených
            študentov. A predstavenie nesklamalo. Realistická Timravina klasika bola moderne spracovaná.
            Výrazné motívy oviec i sliepok s alkoholickými neduhmi umocňovali jednoduchosť, ba až primitívnosť
            ľudí uviaznutých v minulosti v porovnaní s ľuďmi túžiacich po vzdelaní i lepšom živote. Predstavenie
            Ťapákovci bolo ušité na mieru nám východniarom, pretože bolo v šarišskom nárečí, ktoré pridalo na
            irónii Timravinho pohľadu. Študenti i učitelia strávili príjemné vyučovanie namiesto polročných
            prázdnin.

                                                                                                                                    PhDr. Blanka Vaľovská

          • Opäť úspešní na okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku

          • Aj tohto roku sa mali možnosť žiaci nášho Gymnázia zapojiť do 33. ročníka Olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa konalo v novembri. V kategórii 2A (1. a 2. ročník) sa na 1. mieste umiestnila Sofia Vanda Pavúková, na 2. mieste Hugo Čajka a na 3. mieste Patrik Kucharik. V kategórii 2B (3. a 4. ročník) sa umiestnil na 1. mieste Matej Liháni a na 2. mieste Tamara Jurčenková. Víťazi školského kola postúpili do okresného kola v Bardejove, ktoré sa po dvojročnej pandemickej prestávke konalo 19.01.2023.   Súťažiaci zo štyroch okresov (Bardejov, Stará Ľubovňa, Stropkov a Svidník) súťažili v štyroch kategóriách.  Olympiáda pozostávala z písomnej časti – počúvanie s porozumením; gramatický test a z ústnej časti. V silnej konkurencii súťažiacich skončil v rámci okresu Svidník Matej Liháni na 3. mieste a Sofia Vanda Pavúková na prvom mieste. Sofia bude naše Gymnázium  reprezentovať na krajskom kole v Prešove vo Februári. Obom účastníkom okresného kola  blahoželáme a sme na nich hrdí.

                                                                                                                                                                         Mgr. J. Čorbová