• EKOALARM

          • Zem je našim domovom, a preto je potrebné, aby sme sa o ňu náležite starali a opatrovali ju. Z tohto dôvodu sme sa my, akčný tím z 3.A, zapojili do projektu EkoAlarm. Cieľom projektu bolo zavedenie systému zberu triedeného odpadu na slovenských základných a stredných školách.

            Našou prvou úlohou bolo rozmiestnenie recyklačných košov po chodbách našej školy, čo sme úspešne zvládli. Neskôr sme sa postupne zúčastnili troch interaktívnych modulov, na ktorých sme samostatne, aj v menších skupinkách plnili rôzne zaujímavé úlohy. Vďaka týmto aktivitám sme nazbierali dostatok informácií o problematike odpadov, ktoré sme ďalej spracovali a pomocou rovesníckeho vzdelávania poskytli ďalším triedam na našej škole.

            Takto sa na našom gymnáziu uskutočnilo niekoľko kreatívnych hodín, na ktorých sme oboznamovali žiakov 5. a 9. ročníka základnej školy a žiakov 1.,2. a 3. ročníka nášho gymnázia s problematikou odpadu. Žiaci sa pomocou prezentácií a rôznych zaujímavých hier a aktivít dozvedeli o separácií odpadu, jeho recyklácií, jeho výskyte v našich moriach a vesmíre a o minimalizácií odpadu. Dozvedeli sa o tom, ako dlho sa rôzne materiály rozkladajú v prírode, čo sa nachádza v komunálnom kontajneri a dokonca si prostredníctvom rôznych kvízov mohli zasúťažiť so svojimi spolužiakmi.

            Prípravu týchto hodín sme si veľmi užili, zabavili sme sa a naučili sme sa veľa nového a užitočného. 

            Sme radi, že sme tieto naše vedomosti mohli zdieľať aj s ostatnými spolužiakmi.

             

                                                                                                                                                   Viktória Jančuvová, 3.A

          • DofE

          • Stále sme aktívni v tomto projekte, niektorí svoje ocenenia už získali, niektorí na ňom ešte stále pracujú... :)

          • Na bicykloch za dobrú vec...

          • „Kvapka pre detskú onkológiu a všetky choré deti“ je podujatie jedinečné na celom Slovensku, ktoré pomáha oslovovať darcov krvi, aby prispeli svojou kvapkou zachrániť život pacientom, tým, ktorí to najviac potrebujú. Účastníci na bicykloch propagujú túto myšlienku Spoločnosti detskej onkológie Košice a pozývajú všetkých, aby prišli darovať najcennejšiu tekutinu, ktorá môže zachrániť život a zdravie detských pacientov.

            Už tretí krát sa pod vedením Mgr.Partilu tejto akcie zúčastnili aj žiaci našej školy, ktorí hlavný peletón sprevádzali na trase Giraltovce – Kuková. Ďakujeme našim žiakom, že aj takýmto spôsobom podporili dobrú vec a pozývame všetkých, ktorí môžu, darovať svoju kvapku dobra.

                                                                                                                                                                   Mgr. Viera Vargová

          • Deň Európy

          • Deň Európy - 9. máj,  je oslava mieru a rovnosti v Európe. V tento významný deň v roku 1950 francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman položil historickým prejavom  (Shumanova deklarácia) základy európskej integrácie. Vo svojom vystúpení navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe, ktorá by zabránila vojnám medzi európskymi národmi. Práve motto Európskej únie "Zjednotení v rozmanitosti" symbolizuje zjednotenie Európanov. Súčasne vyzval  6 krajín, aby združili úsilie pri spoločnej ťažbe uhlia a výrobe ocele. 18. apríla 1951 teda vzniklo  Európske spoločenstvo uhlia a ocele (ESUC). Týchto 6 krajín (Francúzsko, Nemecká spolková republika, Taliansko, Belgicko, Holandsko a Luxembursko) sa považuje za zakladajúce štáty EÚ. Postupne sa spoločenstvo rozrastalo  o ďalšie štáty a v súčasnosti do EÚ patrí 27 krajín.

            Preto sa rozhodli žiaci 2.A s pomocou p. učiteľky Čorbovej pripraviť krátky program pre žiakov Gymnázia a vyšších ročníkov Základnej školy. Zábavnou formou im priblížili krajiny patriace do Európskej únie. Nechýbali vtipné scénky a zaujímavé fakty, ktoré pobavili nejedného diváka. „Ahoj, Hoi, Hallo, Ciao.....“

                                                                                                                                                              Fabián Daňo, 2.A

          • KOŽaZ

          • Žiaci tretieho ročníka absolvovali v dňoch 25. – 27. 5. 2022 Kurz ochrany života a zdravia (KOŽaZ). Náplň kurzu pozostávala z pohybu v prírode, zo zdravotníckej prípravy, kanoistiky, civilnej ochrany, topografie, orientácie v teréne, prekonávaní prekážok a streľbe zo vzduchovky.

            V rámci pobytu a pohybu v prírode sme absolvovali turistický pochod z Giraltoviec na rekreačnú oblasť Domaša – Tíšava. Celkovo túra trvala 4,5 hodiny a merala 18 km.

            Pri zdravotníckej príprave sme sa snažili naučiť, ako máme postupovať pri záchrane ľudského života. Po teoretickej príprave si pomocou figurín a praktických ukážok vybraní študenti mohli vyskúšať resuscitáciu, stabilizovanú polohu, rôzne obväzové techniky a mnoho ďalších život zachraňujúcich situácií.

            Najzaujímavejšia časť kurzu bola vodácka časť a to ovládanie kanoe a brázdenie po vodách Domaše.

            Aj napriek fyzickej náročnosti, ale super počasiu úsmev na tvári a dobrá nálada sprevádzala všetkých účastníkov kurzu. Posilnení krásou prírody a čerstvým vzduchom sa žiaci vrátili do školských lavíc oddýchnutí a plní zážitkov.

          • Veľká francúzska revolúcia v 21. storočí

          • Viacerí ľudia hovoria, že žiaci gymnázií sa len učia a majú veľa úloh bez praktického využitia. Opak je však pravdou.

            Druháci na našom gymku dostali na hodine dejepisu netypickú úlohu, a to podľa poznámok o Veľkej francúzskej revolúcii vymyslieť za týždeň scénku a zahrať ju. Najprv sme si so spolužiakmi hovorili, ako sa nám do toho nechce a radšej by sme sa len naučili učivo k tejto téme, ale úloha znela jasne, takže sme sa pustili do príprav. Predsedníčka našej  triedy mala hlavné slovo a organizáciu celej hry. Ďalší žiaci triedy pomáhali s vedľajšími úlohami, ako napríklad pripraviť prezentáciu a video k hre, domyslieť repliky a samozrejme pomôcť so všetkým, o čo požiadala naša hlavná režisérka :) Najprv sme hru zahrali pani učiteľke  Pivovarníkovej a triednej pani učiteľke Vaľovskej. Vypočuli sme si pochvalu a niekoľko rád, ktoré nám veľmi pomohli. Zrazu prišlo oznámenie, ktoré nikto nečakal. Predstavenie sme mali zahrať pre žiakov Základnej školy ako aj  Gymnázia. Bol to šok, ale povedali sme si, že to zvládneme, a tak sme si scenár ešte upravili a doplnili niekoľko ďalších scén. Predstavenie pre gymnazistov a učiteľov sa konalo v školskej telocvični. Diváci mohli vidieť a počuť o priebehu a politickom systéme francúzskej revolúcie, o známych postavách ako kráľovi Ľudovítovi XVI., Márii Antoinette, spoločenských vrstvách v 19. storočí a dôsledkoch tejto revolúcie.

            Po predstavení sme boli, my druháci veľmi unavení a aj keď nás sprevádzal veľký stres a tréma, nakoniec sa dostavil pocit šťastia, že sme to zvládli. Uvedomili sme si, aká je dôležitá skupinová práca a už sa tešíme na ďalšiu príležitosť, kedy budeme môcť znova využiť našu predstavivosť.

             

            Renáta Živčáková, 2.A

          • Vydarená recitácia

          • 31. marca v Podduklianskom múzeu vo Svidníku konalo sa okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína, kde malo jedno želiezko v ohni  aj naše gymnázium. Vo IV. kategórii v próze získala pekné druhé miesto Lívia Feňaková. Blahoželáme. Keďže Lívia je štvrtáčka, prajeme jej, aby práca so slovom sa stala náplňou  v jej budúcom povolaní.

          • Týždeň Zeme

          • 22.04 - 29.04.2022

            PONDELOK:       Modrá farba - VODA

            UTOROK:      Zelená farba  ~ Starajme sa o prírodu a životné prostredie okolo seba

            STREDA:         Farba hnedá - pôda

            ŠTVRTOK:     V znamení slnka - žltá farba

            PIATOK:      Bude biely!!

             

          • 22. apríl, Svetový deň Zeme

          • V roku 1969 v USA environmentálny aktivista John McConnell vyzýval na vznik tohto sviatku. Vznikla kampaň, ktorá bola reakciou na znečisťovanie a ničenie životného prostredia. Táto kampaň mala veľký ohlas medzi americkými študentmi a práve 22. apríla v roku 1970 oslávili prvý Deň Zeme.

            Postupne dostal každý rok svoje motto. To tohtoročné znie:

             Investuj do našej planéty! 

            Na našej škole by sme si tento rok chceli Deň Zeme pripomenúť špeciálnym spôsobom. Rozhodli sme sa, že počas týždňa od pondelka 25.apríla do piatka 29. apríla budeme prežívať „Týždeň Zeme“ a to mnohými aktivitami. Okrem iného sa bude tento týždeň niesť vo farbách Zeme a v pondelok začneme modrou farbou.

            Viete prečo? Áno, správne! ~VODA

            Prítomnosť vody na Zemi je kľúčová pre vývoj života. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo odhaduje, že o 15 rokov bude žiť 1,8 miliardy ľudí s akútnym nedostatkom vody. 

            Oblečme sa do modrej farby, aby sme vyjadrili, že nám tento stav nie je ľahostajný! Zamyslime sa nad tým, ako by sme mohli vodou viac šetriť!

             

          • Opäť najlepšie v okrese a obvode, úspešné aj na kraji

          • Olympiáda v anglickom jazyku

            Aj v tomto školskom roku nás naše žiačky úspešne reprezentovali v Olympiáde v anglickom jazyku.  Po víťazstve v  okresnom a obvodnom kole,  ktoré sa konalo 13.1.2022 online formou, nasledovalo krajské kolo. To sa konalo 8.2.2022, taktiež online formou. V silnej konkurencii okolitých gymnázií   nás naše študentky vzorne reprezentovali.  V kategórii 2A  žiačka 2.A triedy, Tamara Jurčenková,  vybojovala krásnu bronzovú pozíciu. V kategórii 2B sa  žiačka 4.A triedy, Daniela Ondusková, umiestnila na piatom mieste.  

            Študentkám srdečne blahoželáme a tešíme sa z ich úspechu.  

            Mgr. J. Čorbová

          • OZNAM

          • Nové opatrenia - Covid-19

            Vzhľadom na zlepšujúci sa vývoj epidemickej situácie COVID-19 Vám chceme dať do pozornosti, že od štvrtka 21. apríla 2022 sa zmiernia opatrenia v oblasti prekrytia dýchacích ciest a domácej karantény úzkych kontaktov.

            Na základe Vyhlášky ÚVZ SR č. 32/2022, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest, sa ruší povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest  použitím respirátora / rúška v spoločných priestoroch školy a školského zariadenia.

            Na základe Vyhlášky ÚVZ SR č. 33/2022, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k izolácií osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 a karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 nebude potrebné nastúpiť automaticky do karantény.

            Tieto informácie a zmeny budú detailnejšie popisované v manuáli ŠKOLSKÝ SEMAFOR. 

                                                                                                                                                                              vedenie školy

          • Lyžiarsky výcvik 2022

          • Rok 2022 začal v rýchlom tempe. Ani sme sa nenazdali a už tu bol mesiac marec. Ako každoročne, aj v tomto roku sa naša škola vybrala na lyžiarsky výcvik, ktorý sa konal v termíne 28.2. – 4.3. v lyžiarskom stredisku Tylicz Ski. Zúčastnili sa ho žiaci 1.A a 2.A triedy. Lyžiarske stredisko ponúkalo svahy rôznych úrovní obtiažnosti. Niektorí žiaci  svoje lyžiarske zručnosti už len zdokonaľovali a niektorí sa naopak museli popasovať s novou životnou výzvou. Nakoniec všetko dobre dopadlo a z trápenia sa stala radosť. Všetci začiatočníci sa naučili lyžovať a pokročilejší lyžiari zvládli základy carvingu  a to všetko pod odborným vedením pedagógov Mgr. Róberta Mihalenka a Mgr. Patrika Partilu.  Počasie bolo premenlivé no snehu bolo dostatok a dokonca sme si mohli vyskúšať aj nočné lyžovanie. Lyžiarsky výcvik hodnotíme kladne a veríme, že sme v žiakoch vyvolali a aj upevnili túžbu v tomto náročnom, ale o to krajšom športe, pokračovať.

                                                                                                                                                          Mgr. Patrik Partila

          • Darujte 2% z dane

          • Združenie rodičov pri Gymnáziu v Giraltovciach

            Vážení rodičia a priatelia školy,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše  *Združenie rodičov pri Gymnáziu v Giraltovciach*. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

             

            POSTUP:

            1. Ak ste zamestnanec a ročné zúčtovanie za Vás robí zamestnávateľ:

            Do 15.2.20xx požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň.

            Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil Potvrdenie o zaplatení dane.

            Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z Vašej zaplatenej dane – to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.

            Stiahnite si a vyplňte Vyhlásenie o poukázaní 2% z dane, v ktorom sú už vyplnené údaje o prijímateľovi.

            Obe tieto tlačivá (Vyhlásenie spolu s Potvrdením), doručte do 30. apríla 20xx na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

            2. Ak si podávate daňové priznanie samy:

            Riadne vyplňte daňové priznanie. Vypočítajte si Vaše 2% z dane z príjmov fyzickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať, minimálne však 3 Eura.

            V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2% z dane v prospech 1 prijímateľa (typ A VIII. Oddiel priznania, typ B XII. Oddiel priznania).

            Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

            Obchodné meno alebo názov: *Združenie rodičov pri Gymnáziu v Giraltovciach*

            Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo: Dukelská 30, 087 01 Giraltovce

            Právna forma: Občianske združenie

            Identifikačné číslo (IČO/SID): 42227151

            Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania (zvyčajne do 31.3.2018) na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

            3. Ak ste právnickou osobou

            Riadne vyplňte daňové priznanie. Vypočítajte si Vaše 1% z dane z príjmov právnickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať. Môžete určiť jedného alebo viacerých prijímateľov s uvedením príslušných súm (každému však najmenej 8 Eur).

            V daňovom priznaní pre právnické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 1% z dane v prospech 3 prijímateľov (IV. časť priznania).

            Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

            Obchodné meno alebo názov: *Združenie rodičov pri Gymnáziu v Giraltovciach*

            Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo: Dukelská 30, 087 01 Giraltovce

            Právna forma:Občianske združenie

            Identifikačné číslo (IČO/SID):42227151

            Pokiaľ ste si vybrali viac ako troch prijímateľov, vložte do daňového priznania ďalší list papiera ako prílohu.

            Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad (zvyčajne podľa Vášho sídla) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

          • Spolu úspešnejší 2

          • S cieľom zmierniť dopady pandémie a zabezpečiť nadobudnutie vedomostí, zručností a kompetencií prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania v popoludňajších hodinách sa naša škola pokračuje v programe doučovania „Spolu úspešnejší 2“.   Program sa bude realizovať v priebehu mesiacov január až jún 2022. V skupine najviac 5 žiakov sa budú naši pedagógovia snažiť individuálnym prístupom zvýšiť kvalifikačné predpoklady žiakov nášho gymnázia a pomôcť im tak s prípravou na maturitnú skúšku a ďalšie štúdium.

            Doučovanie budeme realizovať z predmetov: anglický jazyk, nemecký jazyk, ruský jazyk, biológia, chémia, informatika. 

            Táto aktivita je financovaná z Plánu obnovy a odolnosti SR

          • Dôležitý oznam

          • Návrat žiakov do školy - 10. JANUÁR

            ŽIACI SA VRÁTIA DO ŠKÔL V PLÁNOVANOM TERMÍNE 10. JANUÁRA

            Prezenčné vyučovanie začne v tomto termíne v materských, základných i stredných školách.

            🔺Rovnako ako v predchádzajúcom období sa školy plošne zatvárať nebudú. V prípade pozitivity žiaka môže príslušnú triedu uzatvoriť riaditeľ. Rozhodnutie o zatvorení celej školy v prípade nepriaznivej situácie však môže spraviť len regionálny hygienik, napríklad pokiaľ je na škole značná časť tried v karanténe, či vysoký počet nakazených osôb.

            🔺Výnimku z karantény majú v zmysle vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva plne očkované a prekonané osoby. To platí aj pre žiakov škôl, ktorí sa budú môcť po očkovaní alebo prekonaní aj naďalej prezenčne vzdelávať.

            🔺Rodičia, prípadne plnoletí žiaci, sú povinní prostredníctvom edupage - žiadosti a vyhlásenia oznámiť vykonanie antigénového samotestu a jeho výsledku. Zároveň je cez edupage potrebné potvrdiť bezpríznakovosť žiaka, prípadne priniesť podpísané   Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_ziak.docx 

            Ďakujeme za pochopenie a veríme, že svojím zodpovedným prístupom zabránime komunitnému šíreniu ochorenia Covid 19.

                                                                                                                                vedenie školy

             

             

          • HALLOWEEN NA NAŠOM GYMNÁZIU

          • 31. októbra sa v americkej kultúre oslavuje sviatok, pre ktorý je príznačná strašidelná výzdoba, kostýmy, tekvice..., nazývaný Halloween. Keďže angličtina patrí medzi jazyky, ktoré sa učíme v našej škole, tak sme sa rozhodli si tento sviatok priblížiť halloweenskym kostýmom. Každý, kto prišiel v stredu oblečený v halloweenskej maske, bol oslobodený na celý deň od skúšania. Stačilo mať úplne jednoduchú masku, ktorú ste si vyrobili doma sami.

            Žiaci 2.A triedy sa usilovne zhostili úlohy vyzdobovania školských priestorov, čím celou školou prechádzala ešte silnejšia atmosféra Halloweenu v podobe chodieb plných duchov, netopierov, veľkých pavúkov, ale aj miest činu. Pomocnú ruku podali aj najmladší piataci, ktorí vytvorili krásnu nástenku plnú namaľovaných tekvíc, halloweenske plagáty a niektorí priniesli dokonca aj naozajstné vyrezávané dyne. Vo vestibule bola zhotovená fotostena, pri ktorej sa fotili celé triedy a menšie skupinky žiakov v kostýmoch.

            Milým prekvapením bolo aj to, aké veľké množstvo žiakov sa do tejto akcie zapojili, aj keď to bolo na báze dobrovoľnosti. Spoločne sme si spríjemnili posledný deň vyučovania pred jesennými prázdninami. Už teraz sa tešíme na ďalšie zaujímavé akcie.

             

            Eva Kollárová,(2.A) Renáta Živčáková,(2.A)