• Medzinárodný deň školských knižníc alebo Tretiaci v akcii

          • Dňa 23.10.2023 už tradične v našej škole oslavujeme Medzinárodný deň školských knižníc.
            V tento deň si pre nás pripravili žiaci 3.A triedy krátke divadelné predstavenie na motívy z
            románu Chrám Matky Božej v Paríži pod názvom Chrám Matky Božej alebo Tretiaci v akcii.
            Týmto predstavením motivovali žiakov 1. a 2. ročníka, aby si prečítali úryvky románu a svoje
            vedomosti uplatnili v pracovnom liste. Študenti, ktorí získali najviac bodov, boli odmenení
            jednotkou zo slovenského jazyka.

          • Európska noc výskumníkov 2023

          • Ako každý rok aj tento sa v posledný septembrový piatok konal v priestoroch obchodného centra Optima v Košiciach už 17. ročník festivalu vedy Európska noc výskumníkov 2023. Zúčastnili sa ho aj naši študenti gymnázia.

            Cieľom tohto festivalu bolo interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy. Medzi hlavné témy tento rok patrili voda – šetrenie, ochrana, čistenie, predchádzanie míňaniu zdrojov a umelá inteligencia - úloha pri napredovaní ľudstva a riešení problémov, ktorým musí svet čoraz viac čeliť.

            V priestoroch obchodného centra videli 64 vedeckých stánkov a prezentácií  fyzikálnych, chemických, biologických, technických, spoločenských vied či robotiky, ktoré prostredníctvom pokusov a interaktívnych ukážok poukazovali na to, že za všetkými dejmi okolo nás sú vedecké princípy. Svoju prácu nám odprezentovali výskumníci a vedci slovenských univerzít, či viacerých odborných škôl, gymnázií a občianskych združení. Zo všetkých stánkov možno spomenúť napríklad Projektuj a stavaj inteligentne, Prírodná cesta úpravy vody, Inteligentná mechatronika, Malí kovožrúti vo vodách, Štipendiá a granty do/z celého sveta, Kúzla skryté v potravinách, Parazity vo svetle globálnych zmien, Drony v každodennom živote ako ich nepoznáme a iné.

            Súčasťou festivalu boli aj prezentácie, kde sa žiaci mali možnosť oboznámiť so starostlivosťou o plazy, parazitmi vo svete globálnych zmien, obrazovou spektrometriou v geografickom výskume, laserami či budúcnosťou lietania.

            Okrem toho si mladí výskumníci mohli odniesť domov rôzne certifikáty, vedecké časopisy či rôzne propagačné materiály.

            Študenti mali príležitosť zistiť, že študovať vedu a techniku prináša radosť z objavovania a poznávania nového a doteraz nepoznaného, a možno aj z nich raz budú mladí, úspešní vedci.

             

                                                                                  Mgr. Radka Tkáčová, Mgr. Michaela Hrušková Mgr. Matúš Vasiľ