• Imatrikulácia prvákov

          • V pondelok dňa 20.11. 2023 sa na našom gymnáziu uskutočnila imatrikulácia prvákov. Nastal ten deň, kedy nás všetkých museli presvedčiť, že si zaslúžia byť  pravými  gymnazistami. Museli sa popasovať so všelijakými disciplínami a predviesť svoje schopnosti v našom novootvorenom Džimgir fitku. Potom museli zložiť imatrikulačný sľub a na záver dostali certifikáty. Zvládli to skvele. Vítame vás medzi nami a už teraz sa tešíme čo si na ďalší školský rok pripravíte vy.                        

                                                                                                                                                           Diana Končárová, 2.A

          • ERASMUS+

          • Mobilita Francúzsko 

            V dňoch 4.-11. novembra sme my, 10 študenti našej školy, absolvovali absolvovali mobilitu Erasmus+ vo francúzskom meste Brive la Gaillarde. Počas celého týždňa nás sprevádzalo množstvo aktivít ako napríklad workshop s tvorením loga projektu, rôzne prednášky na tému "The end of the live care", prehliadka mesta Brive la Gaillarde, ale aj poznávacie výlety. Navštívili sme jaskyňu Lascaux, ktorá je bohatá na praveké nástenné maľby, dokonca aj múzeum medicíny v Hauteforde. Jeden celý deň sme strávili vo vzdialenejšom meste Bordeaux. Tam sme si pozreli historické centrum mesta a zažili sme aj plavbu loďou po rieke Garonne. Posledný deň nás čakala slávnostná ceremónia s odovzdávaním certifikátov, sadenie stromu (hrušky) a goodbye párty. Celý týždeň sme si veľmi užili a ďakujeme za možnosť zapojenia sa do tohto projektu.

                                                                                                                                                 Daniela Gdovinová 2.A

          • Po výhre prišla zaslúžená odmena

          • Po úspešnom zapojení sa do súťaže EUROSCOLA sme sa  dočkali dňa, kedy sme si mohli vychutnať našu výhru. Cestu do Štrasburgu sme si spríjemnili  návštevou múzea Mercedes- Benz a Porsche v nemeckom meste Štuttgart.  Dňa 20.10.2023 sme navštívili Európsky parlament v Štrasburgu a na jeden deň sa z nás stali poslanci EP. Na úvod nášho pracovného dňa nás na diaľku privítala prezidentka EP Roberta Metsolová. Hneď nato sme sa stretli s prvým viceprezidentom Európskeho parlamentu Othmarom Karasom a Antoniom Caiolom, vedúcim právneho oddelenia EP, ktorí sa s nami podelili o svoje skúsenosti.

            Popoludní sme si spolu s ostatnými  študentmi z  celej EÚ vyskúšali, ako prebieha plenárne zasadnutie v EP. Diskutovali sme na tému Demkracia a základné ľudské práva.  Dostať sa k slovu vôbec nebolo ľahké, mladí eurospclanci boli odvážni a   túžili vyjadriť svoj názor. Slovo dostal aj náš spolužiak, Matej Liháni, ktorý pred vyše 500 mladými  Európanmi prezentoval svoj názor plynulou angličtinou.  Naše odhlasované návrhy budú ďalej predložené na ozajstnom plenárnom zasadnutí EP. Nasledujúci deň sme obdivovali mesto Štrasburg, ktoré má toho veľa čo ukázať. Navštívili sme dych vyrážajúcu katedrálu Notre-Dame , nádherné námestia a v neposlednom rade sme obdivovali moderné umenie v múzeu. Naša cesta sa ani zďaleka nekončila a my sme sa presunuli do stovežatej Prahy, kde sme strávili celý deň. Pozreli sme si jej dominanty: Karlov most, Pražský orloj, Pražský hrad, Prašnú bránu... a to ani zďaleka nebolo všetko, čo sme navštívili. Každý z nás si z tohto výletu priniesol mnoho úžasných skúseností, niekoľko nových kamarátov zo stretnutí  a nekonečné množstvo zážitkov.

            Chceli by sme sa poďakovať vedeniu školy, že nám umožnilo zapojiť sa do tohto projektu. Taktiež naše poďakovanie patrí našim úžasným koordinátorkám, pani profesorke Mgr. Janke Čorbovej a PhDr. Blanke Vaľovskej, bez ktorých by sme to nezvládli. Ich slová nás stále prinútili pracovať na projekte viac a viac. Vďaka nim sa táto „pracovná cesta“ zmenila na celoživotný zážitok, na ktorý budeme s radosťou stále spomínať. Ďakujeme.

             

            Karolína Šlangová, 4.A