• Úspechy školského časopisu Gskúl.

          •  V dňoch 27. – 28. apríla 2012 sa vo Zvolene uskutočnilo vyhodnotenie 17. ročníka  celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov ŠTÚROVO PERO 2011  v rámci XXVI. ročníka Štúrovho Zvolena, v ktorej náš školský časopis " Gskúl" získal v kategórii -cena Nadácie Slovenskej sporiteľne-  3. miesto a finančnú odmenu 70 €. 

            Fotodokumentácia

          • Deň narcisov

          •  

            Ako každý rok aj počas tohto organizuje Liga proti rakovine celoslovenskú zbierku ,ktorej výťažok poputuje na pomoc ľuďom a prevenciu tejto zákernej choroby.

            V tento deň, 13.4.2012, môžete aj vy prispieť ľubovoľnou sumou na túto zbierku. Dobrovoľníkov stretnete v priestoroch našej školy, ale aj v uliciach mesta Giraltovce. Všetkým  ďakujeme a veríme, že počas dnešného dňa bude žltý narcis svietiť na hrudi každého z nás. 

          • A už je to tu... (milí naši maturanti)

          • Riadny termín maturitnej skúšky

            Riadny termín externej časti maturitnej skúšky a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky sa uskutoční v školskom roku 2011/2012 v predmetoch:

            • 13. marca 2012 (utorok) – v predmetoch slovenský jazyk a literatúra, slovenský jazyk a slovenská literatúra,
            • 14. marca 2012 (streda) – v predmetoch anglický jazyk, nemecký jazyk, ruský jazyk, francúzsky jazyk, španielsky jazyk, taliansky jazyk,
            • 15. marca 2012 (štvrtok) – v predmete matematika,

            Za prípravu a metodické riadenie priebehu externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky zodpovedá NÚCEM. Distribúciu zásielok s testami zabezpečí príslušný krajský školský úrad. Za organizačné zabezpečenie testovania v jednotlivých školách zodpovedá riaditeľ školy.

            Fotodokumentácia

          • AnTiStReSoVý týždeň- Poď aj Ty s nami bojovať proti stresu !

          • Ak študent nechce v tento týždeň písať písomky, odpovedať...., mal by sa riadiť podľa nasledujúcich pokynov. 

             

            PONDELOK : ,,Hoci mrazy povolili, eskimáci gymnázium zaplavili.“

            Dnes by si mal na sebe nosiť čiapku, šál a aj rukavice.

            UTOROK: ,,Dnes to bude normálka, nech nepadne morálka.“

            V utorok ráno žiadne pravidlá. Veď prečo sa stresovať výberom oblečenia? Freestylový deň.

            STREDA: ,,Monterky a zástery, dnes sme veľkí frajeri.“

            V stredu si na seba daj pracovný odev. Chlapci by mali mať oblečené monterky a z dievčat by sa mali na pár hodín stať žienky domáce v zásterách.

            ŠTVRTOK: „Žiačik veľký a aj malý, bude proste pásikavý. “

            Skúšať ťa nebudú, ak budeš mať na sebe pásiky, či už na svetri, tričku alebo na nohaviciach.

            PIATOK: ,, Uzol urob, zatiahni, kravatu si natiahni.“

            Posledný deň tohto týždňa bude tvoj celkový outfit dopĺňať kravata.

            Lídrom týždňa je  trieda 2.A

          • Hurááá- ideme na koncert Smatanovej.

          • Koncert speváčky Smatanovej sa uskutoční zajtra o 10:00 hod v mestskej športovej hale.  

            Koncert je počas 3. a 4. vyučovacej hodiny. Po ukončení koncertu pokračuje vyučovanie podľa platného rozvrhu.

            Vstup zdarma.

          • Naši študenti opäť úspešní!!!

          • Naši študenti sa umiestnili medzi prvými ôsmymi školami a teda 24 študentov  sa zúčastni finále programu EUROSCOLA v Európskom parlamente v Štrasburgu.

            Zástupcovia našich študentov sa zúčastnia aj slávnostného vyhlásenia výsledkov dňa 17. februára 2012 o 11:00 hodine v priestoroch Európskeho informačného centra v Bratislave, ulica Palisády 29.

             

            Našim študentom blahoželáme.
             

          • Kúsok Európy v Giraltovciach ...

          •  

             

            Po prednáške konanej dňa 5. decembra 2011 na naše zvedavé otázky odpovedala pani europoslankyňa Mgr. Monika Smolková. Prezradila niečo o svojom pracovnom i súkromnom živote

             

            1.      Aké boli vaše politické začiatky ? Kedy ste sa rozhodli pre kariéru v politike?

             

            Bolo to také spontánne rozhodnutie. Do roku 1989  som bola veľmi aktívna v mládežníckom a odborovom hnutí. V roku 1999, keď Róbert Fico ohlásil vznik novej strany, ešte v ten večer som mu napísala list. Neverila som že mi odpíše, ale do týždňa som dostala odpoveď  a pozval ma do Bratislavy. Jeho program - právo a spravodlivosť ma oslovil a patrím medzi zakladajúcich členov strany SMER- SD. Číslo môjho preukazu je číslo 11, na čom som veľmi hrdá. Odvtedy  som prešla niekoľkými volenými pozíciami. Začínala som ako poslankyňa miestneho zastupiteľstva v Košiciach, potom ako poslankyňa mestského zastupiteľstva, poslankyňa košického samosprávneho kraja, 3 roky som bola starostkou jednej mestskej časti v Košiciach, 3 roky som bola poslankyňou NR SR a v súčasnosti som poslankyňou EP.

             

            2.      Ako sa Vám v dnešnej uponáhľanej dobe darí skĺbiť prácu europoslankyne, ďalšie pracovné aktivity a súkromný život ?

             

            Nie je to jednoduché, ale naučila som si plánovať  život i prácu. Verte alebo nie, každý týždeň si píšem plán práce a každý večer potom operatívny plán na nasledujúci deň. Snažím sa , aby som nerobila nič chaotické a zbytočné. Stanovujem si priority, čo chcem v daný deň stihnúť. Neodkladám veci na nasledujúce dni, ale riešim ich aktuálne ako sú. Nie je to jednoduché, tým že každý týždeň lietam z Košíc do Bruselu alebo  Štrasburgu a späť. Pri dobrom plánovaní sa to všetko dá skĺbiť.

             

            3.      Čo by ste odkázali všetkým tým, ktorým by sa práca v Európskom parlamente páčila ? Skúste uviesť niekoľko kladov a záporov.

             

            Za najväčší klad považujem to, že v EP nie je koalícia a opozícia. Sú tam politické frakcie, ktoré sa navzájom rešpektujú. V EP sa nepozerá kto to hovorí, ale čo hovorí. Buď to schválime alebo neschválime. Napr. mám veľmi dobrú spoluprácu s českým poslancom a našim prvým československým kozmonautom Vladimírom Remekom.  Spolupracujeme na spoločnej československej misii určenej študentom, ktorí sa zaujímajú a fyziku, astronautiku a prírodné vedy . Už druhý rok aj študenti zo Slovenska cestujú v rámci spoločnej českoslovenkej misie do Bruselu do strediska pre európsky výskum  vesmíru a zúčastňujú sa simulovaného letu na Mars. Ak je téma zaujímavá nie je dôležité, kto ju prezentuje a akú frakciu zastupuje. Za negatívum považujem  malú informovanosť našich médii o práci  Európskych poslancov. Výsledkom práce EP je skvalitnenie legislatívy alebo rôznych služieb pre obyvateľov. Mnohé informácie sa na Slovensko dostanú, iné však nie. Je to veľká chyba, pretože percentuálna účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2009 bola najnižšia práve na Slovensku v rámci všetkých členských štátov. Možno je to len preto, že ľudia majú málo informácii. Moje návštevy stredných a vysokých škôl a besedy so študentmi to len potvrdzujú.

             

            4.      Z vášho životopisu som sa dozvedela, že ste pôsobili v pedagogickej oblasti. Ako si spomínate na túto časť vášho života?

             

            Bola to veľmi krásna časť môjho života. Na škole som pôsobila 10 rokov. Mám vysokoškolské vzdelanie pedagogického smeru. Pedagogika je nádherný odbor, ale aj veľmi ťažký. Zhodou okolností ma osud donútil ísť pracovať do ekonomickej oblasti, kde využívam svoje stredoškolské ekonomické vzdelanie a tiež ekonomické postpromočné vzdelanie. Takže  sa venujem ekonomike a pedagogike v prepojení. Je to práca veľmi krásna s mladými ľuďmi  a mňa teší, že aj po rokoch, keď stretávam bývalých študentov, že ma  oslovia a  pripomenú mi nejakú perličku zo školy. Na moje pôsobenie v Strednej odbornej škole strojárskej v Košiciach spomínam veľmi rada.

             

            5.      Čomu sa venujete vo voľnom čase ak práve nemusíte pracovať ?

            Veľmi rada chodím do prírody a čítam knihy. Nájsť si čas v dnešnom pretechnizovanom svete na čítanie kníh je veľká výsada a vymoženosť. Ja si túto výsadu nechcem zobrať a vždy keď mám čas, si prečítam  dobrý bestseller, alebo detektívku ,cestopis, odbornú literatúru. Kniha a dostatok spánku je môj relax.

             

             

            6.      Obľúbené jedlo, kniha, výrok ?

            Moje obľúbené jedlo je všetko zo sladkej i kyslej kapusty. Kapustu môžem jesť stále. Zo zákuskov je to makovník, a taký makovník ako robíme my na východnom Slovensku nemajú nikde vo svete. Žiaden zákusok sa mu nevyrovná. Moja obľúbená kniha už od študentských čias je Človek, ktorý sa smeje  od Victora Huga. Myslím si, že túto knihu by si mal prečítať každý, pretože hovorí práve o morálke a charaktere ľudí. Ľudská pretvárka by neexistovala, keby sme sa ako ľudia správali k sebe navzájom vždy tolerantne bez ohľadu na to, v akej pozícii alebo funkcii, prípadne v akom sociálnom prostredí človek žije. Môj obľúbený výrok je: ,, Ži, a nechaj žiť “

             

             

             

            Ďakujem za rozhovor a dovidenia v Štrasburgu !

             

             

            Lenka Roguľová

             

          • Mikuláš, Mikuláš bol som dobrý....

          •  

            Aj tento školský rok nás navštívil Mikuláš v doprovode anjelov.  Naši tretiaci však mysleli aj na neposlušníkov a podali objednávku aj na čerta, ktorý samozrejme pozvanie s radosťou prijal. Celý deň sa niesol v znamení obdarovávania sa a samozrejme nezabudlo sa ani na maškrtenie.   FOTOGALÉRIA.

          • Dotazník k prednáške o Európskom parlamente

          • Študenti 2.A zorganizovali 5.12.2011 zaujímavú prednášku s europoslankyňou Monikou Smolkovou. Pre získanie vášho názoru na túto ich aktivitu, vás študenti 2.A žiadajú o zapojenie sa do dotazníka. Pre spustenie on-line dotazníka kliknite TU.

             

          • Sviečkový pochod

          • Kampaň Sviečkvý pochod v Giraltovciach zorganizovali študenti nášho gymnázia, členovia Mládeže SČK, už druhý krát . Cieľom tejto kampane je upriamiť pozornosť verejnosti na problematiku HIV/AIDS, odstraňovať diskrimináciu, strach a vyjadriť solidaritu s ľuďmi žijúcimi s HIV/AIDS.

            Množstvo ľudí žijúcich s HIV/AIDS narastá napriek tomu, že možnosti prevencie existujú. Tá aj naďalej ostáva jedinou možnosťou, ako je možné šíreniu HIV zabrániť. Práve prevencia je hlavnou témou, na ktorú sa aktivity Mládeže SČK v tejto kampani zameriavajú.

            Fotodokumentácia z pochodu

          • " Krycí názov DOD 2011 "

          • Tak, ako aj minulý školský rok sme usporiadali na našej škole Dni otvorených dverí s cieľom oboznámiť Vás s areálom školy, jej vybavenosťou, metódami vyučovania jednotlivých vyučovacích predmetov a celkovými podmienkami a programom výchovy a vzdelávania, tak aj v tomto školskom roku chceme v tejto tradícii pokračovať.

            Akcia bude prebiehať v dňoch:

            • 29.11.2011
            • 30.11.2011
            • 1.12.2011

            Počas Dňa otvorených dverí máte možnosť:

            • prezrieť si areál školy – učebne, telocvičňu, jedáleň, administratívne priestory
            • oboznámiť sa s vyučovaním jednotlivých vyučovacích predmetov otvorenými hodinami
            • získať informácie o štúdiu,  získať materiál poskytujúci informácie o štúdiu na našej škole
              oboznámiť sa učebnými pomôckami – vitríny v areáli školy a kabinetnými zbierkami vyučovacích predmetov biológia, chémia , fyzika a pod.

            TEŠÍME SA NA VAŠU ÚČASŤ !!!

          • A už je to tu...... ZÁVEREČNÁ

          •  

            Tak, tak. Naša 4.A mala v sobotu 19.11.2011 svoju stužkovú slávnosť. Naše dievčatá, vlastne dámy,  boli prekrásne a chlapci boli v oblekoch na nespoznanie. Veríme, že program sa všetkým zúčastneným páčil a verte mi, že tých divákov nebolo málo. Za prípravu perfektnej stužkovej slávnosti chceme poďakovať nielen žiakom triedy 4.A, ale aj ich rodičom, ktorí boli jednoducho skvelí. Aby ste nám to uverili, ponúkame krátke video   odkaz na video