• Prechádzka umením ...

          • Prierez umením v podaní dvoj čajočiek sme pocítili na vlastnej koži – hotové kultúrne zimomriavky! Hodina dejepisu či literatúry? Aj to tam bolo . Teda, absolvovali sme výchovné divadelné predstavenie, ktorého cieľom bolo uvedomiť si „zrod a životnú cestu“ umeleckých smerov. Podarilo sa . Zaujalo, pobavilo, prinútilo premýšľať . Vďaka .
        • Naši päťbojári tretí
          • Naši päťbojári tretí

          • Na našej škole sa okrem klasických športov venuje aj silovému päťboju, o čom svedčia aj naše výsledky. Chalani z nášho gymnázia, vo Svidníku, 10.12.2009, obsadili bronzovú priečku na súťaži stredných škôl Svidníckeho okresu. Blahoželáme Tomášovi Mihálikovi, Filipovi Schrenkovi, Adamovi Vojtekovi a prajeme im veľa ďalších úspechov .

            Ďalšie foto

        • VOLEJBALOVÝ TURNAJ 23. 10 - 4. 12. 2009
          • VOLEJBALOVÝ TURNAJ 23. 10 - 4. 12. 2009

          • Ako býva zvykom, obľúbený šport na našej škole má aj súťažný chrakter. Na volejbalovom turnaji dievčat v šk. roku 2009/2010, ktorý vyvrcholil 23.10.2009, hviezdila VI.O (sexta).Druhé miesto obsadili dievčatá z II. A a tretia priečka patrila VII.O (septima).
            Chlapčenské osadenstvo našej školy obľubuje okrem futbalu tiež volejbal, čo 4.12. 2009 dokázali svojím výkonom najmä chalani z VIII.O (oktáva). V tesnom závese za nimi skončila VII.O (septima) a bronzová priečka partila tretiakom. Turnaje sa odohrávali pod vedením stredoškolských profesorov – pána Bačkaya a pána Mihalenka.

        • MÁME MAJSTRA SVETA!!!
          • MÁME MAJSTRA SVETA!!!

          • Študent našej školy, Dávid Pankuch, dokázal, že je jedno, či pochádzate z Giraltoviec alebo z Londýna... Titul Majster sveta v silovom trojboji dosiahol len a len tvrdou prácou, odopieraním a vierou v seba samého. Vypracovať sa na takýto post zvládne len naozaj pevná osobnosť, akou je náš Dávid, čo dokázal v anglickom meste Bournemouth 23.11.2009, výkonmi : drep 175 kg, tlak 107,5 kg, mŕtvy ťah 180 kg = súčet 462,5 kg .!!! Všetkým to pekne natrel  Držíme palce na ďalších súťažiach!!

            Ďalšie foto

          • IMATRIKULÁCIA PRVÁKOV

          • Ako každý rok, aj tentokrát sme Deň študentov (17. november) oslávili privítaním „našich nových“. 23 roztrasených prvákov napochodovalo do telocvične, kde sa, ani sami nevedia ako, ocitli na galavečeri - odovzdávaní cien. Pod taktovkou druhákov prežili nezabudnuteľný deň a užili si zábavu na sebe, ako aj na svojich spolužiakoch. Ožil Michael Jackson, z Far far away pricestoval Shrek a svojou prítomnosťou nás poctili aj slávni športovci a veľa iných osobností... Dúfame, že sa naši bažanti na gymku uchytia a už teraz sa tešíme na „Uchaľak“ v ich prevedení.

            Ďalšie foto
        • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ (10.- 12.11.2009)
          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ (10.- 12.11.2009)

          • DOD sa na našej skole pomaly stáva obľúbenou tradíciou, keď si žiaci ZŠ, ktorí sa rozhodujú nad štúdiom na Gymnáziu v Giraltovciach, môžu obzrieť triedy, učebne, jedáleň, telocvičňu, posilňovňu... Tohotročnou novinkou sa stal fakt, že deviataci neboli sprevádzaní učiteľmi, ako to bolo po minulé roky, ale priamo študentmi nášho gymnázia, ktorí im svojím spôsobom priblížili klady a zápory štúdia na gymku. Ďakujeme Lucke Bačkayovej (III.A), Dominike Šinaľovej (VII.O) a Stanke Lukáčovej (II.A), že reprezentovali našu školu a taktiež aj všetkým tým, ktorí sa podieľali na ukážkach pokusov a predvádzaní spôsobov vyučovania :D


            Ďalšie foto

          • DUKLIANSKA KVAPKA KRVI

          • Aj keď kvapka nezafarbí oceán, snaha pomôcť, solidarita a náklonnosť k humanite nabádajú našich plnoletých pomôcť iným svojou krvou. 8.10.2009 na giraltovskej Poliklinike pod vedením pána profesora Bačkaya, držiteľa niekoľkých Janského plakiet, a tamojšieho Miestneho spolku SČK na čele s pani Dankou Macákovou do kresiel zasadli (a občas aj odpadli) títo naši študenti: Veronika Andrijková, Martin Čorba, Jozef Ivan, , Michal Klimik, Veronika Kočišová, Jakub Kristiňák, Pavol Kucharík, Zuzana Pivovarníková, Róbert Sabol, Imrich Stach, Matej Stekla a Martin Šima. V mene každého, komu pomohli, ďakujeme! :)

            Našich odvážlivcov môžte vidieť v našej galérií. ďalšie foto
          • Celoškolské rodičovské združenie

          • Vedenie školy pozýva rodičov žiakov našej školy na Celoškolské rodičovské združenie dňa 15. 9. 2009 o 15.00 hod. (v telocvični). Nasledovať budú triedne rodičovské združenia.
          • Preukaz ISIC/EURO26

          • Začiatok školského roka je vždy veľmi hektickým obdobím, a mimo iných povinností cheme upozorniť žiakov, že ich preukaz ISIC/EURO26 stráca 31.08.2009 svoju platnosť na čipe. Táto platnosť je dôležitá pre prepravcov, ktorí na základe tohto údaju poskytujú žiakom zľavnené cestovné, či už na vlak, autobusy, alebo mestskú dopravu.

            Platnosť čipu sa predlžuje na tzv. stredoškolskom termináli v dňoch 4.9.2009 a 7.9.2009 si môžu naši žiaci predĺžiť platnosť svojho preukazu na aktuálny školský rok 2009/2010.

            Prosím našich študentov týmto o súčinnosť pri zabezpečení obnovenia platnosti ich žiackych preukazov.
          • oficiálne vyjadrenie ŽSSK o poskytovaní zliav pre žiakov Stredných škôl pre školský rok 2009 -2010.

          • Informácie pre žiakom, ktorý používajú preukaz ISIC/Euro26 a využívajú ho v železničnej doprave.

            Poskytovanie zľavneného cestovného pre žiakov stredných škôl
            v školskom roku 2009/2010

            V súvislosti so začiatkom nového školského roka Vám Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ďalej len „ZSSK“) zasiela informáciu o poskytovaní zľavneného cestovného pre žiakov stredných škôl v školskom roku 2009/2010. Zľavnené cestovné sa poskytuje v zmysle Prepravného poriadku Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ďalej len „PP ZSSK“) platného od 01.01.2009.

            Zľavnené cestovné sa poskytuje:

             žiakom stredných škôl podľa osobitného predpisu (Zákon č.29/1984 Zb. o sústave základných a stredných škôl – školský zákon v znení neskorších predpisov) v dennej forme štúdia,
             žiakom študujúcim v zahraničí, ktorých štúdium sa považuje za ekvivalent štúdia na školách zriadených v Slovenskej republike,
             deťom a mládeži z detských domovov, ústavov sociálnej starostlivosti a zariadení pre dlhodobo chorých.
            Za školu sa považuje každé vzdelávacie zariadenie registrované rozhodnutím MŠ SR, kde je vyučovanie pre žiaka upravené tak, že sa žiak zúčastňuje vyučovania aspoň 3 mesiace najmenej vo dvoch vyučovacích dňoch a ak je vyučovací čas aspoň 12 vyučovacích hodín týždenne.

            Zľavnené cestovné pre žiakov stredných škôl (ďalej len „SŠ“) sa poskytuje:

             na báze bezkontaktnej čipovej karty (ďalej len „BČK“), ktorú žiakom vydala SŠ v SR a s aktivovanou dopravnou časťou na termináli školy,
            alebo
             na základe Žiackeho preukazu (ďalej len „ŽP“) vystaveného ZSSK.

            Používanie preukazu žiaka vo forme BČK je na báze dobrovoľnosti. Príslušná SŠ môže svojim žiakom BČK vydávať, ale neplatí povinnosť vlastniť BČK všetkým žiakom. Žiak sa môže rozhodnúť, akú formu preukazu na priznanie zľavneného cestovného v železničnej doprave bude používať.

            O vydanie ŽP v papierovej forme môže žiak požiadať priamo v pokladnici na stanici, ktoré sú určené na overovanie preukazov. Na vybavenie preukazu je potrebná aktuálna, nepoužitá fotografia o rozmeroch 30x35 mm, školou potvrdená Žiadanka na vydanie Žiackeho preukazu na zľavnené cestovné a preukaz totožnosti.

            Žiak SŠ si môže počas celého školského roka podľa potreby zakupovať:

             jednorazové cestovné lístky bez ohľadu na miesto trvalého bydliska a sídla školy,

             žiacke časové cestovné lístky - týždenné a mesačné, ktoré žiaka oprávňujú v dňoch školského vyučovania na jednu cestu do školy a na jednu cestu späť na vyznačenej trati.
            Vyznačená trať je uvedená ako základná trať v dopravnej časti čipu BČK. Začiatok cesty („Z“) si žiak zvolí ľubovoľne, ale koniec cesty („Do“) musí byť vždy sídlo školy. Na získanie výhodnejšieho spojenia si môže žiak na zakupovanie časových cestovných lístkov zvoliť ešte jednu doplnkovú trať, ľubovoľne zvolenú, podľa vlastného výberu. Časové cestovné lístky platia len v dňoch školského vyučovania. V prípade vykonávania odborného výcviku, cvičenia, učebnej a odbornej praxe na rôznych miestach v sobotu, nedeľu, vo sviatok alebo v čase školských prázdnin, sa k časovým lístkom používa ŽP v papierovej forme alebo BČK a Potvrdenie školy o vykonávanej praxi spolu s učebným rozvrhom hodín do vyznačených miest praxe.

            Zmena trate na BČK
            O zmenu trate zapísanej v čipe BČK môže žiak požiadať ktorékoľvek synchronizačné miesto ZSSK.

            Upozornenie:
            V školskom roku 2009/2010 sa zľavnené cestovné pre žiakov SŠ bude poskytovať odchylne od PP ZSSK:
             žiakom SŠ, okrem žiakov maturitného (záverečného) ročníka SŠ, v termíne od 01.09.2009 do 31.08.2010,
             žiakom maturitného (záverečného) ročníka SŠ v termíne od 01.09.2009 po posledný možný termín maturitnej skúšky, resp. záverečnej skúšky, max. však do 30.06.2010.





            ŽP sa potvrdzujú podľa údajov uvedených na Žiadanke. Za správne potvrdzovanie trvania školského roku na Žiadanke zodpovedá škola.

            Žiaci, ktorým škola potvrdila trvanie školského roku odchylne od vyššie uvedeného, majú právo požiadať o úpravu trvania školského roka. Úpravu vykoná príslušná škola na zadnej strane ŽP zapísaním textu: "Platí do DD.MM.2010", overí podpisom zodpovedného zamestnanca a pečiatkou školy. Úpravu do ŽP na zľavnené cestovné je dovolené vykonávať výlučne v školskom roku 2009/2010 a môže sa vykonávať v priebehu celého školského roka. Takto upravený ŽP bude ZSSK uznávať podľa upravenej platnosti.

            Pre žiakov SŠ, ktorí používajú preukaz žiaka SŠ vo forme BČK, bude ZSSK v školskom roku 2009/2010 poskytovať zľavnené cestovné od 01.09.2009 max. však do 30.09.2009 neobmedzene, aj bez aktivovanej dopravnej časti.

            Od 01.10.2009 platia BČK SŠ len s aktivovanou dopravnou časťou a holografickou známkou platnosti BČK (prípadne predtlačenou platnosťou) na školský rok 2009/2010.

            Kontrola platnosti BČK vo vlaku
            Kontrola BČK vo vlaku sa vykonáva elektronicky, pomocou čítacieho zariadenia BČK. Na elektronickom zariadení zamestnanec ZSSK skontroluje platnosť BČK (t.j. či na BČK je aktivovaná dopravná časť).
            Pri zakupovaní žiackych časových lístkov sa kontroluje, či je nahraná správna základná trať, zodpovedajúca zakúpenému zľavnenému cestovnému lístku. Z dôvodu kontroly platnosti BČK sa aj vizuálne porovnávajú elektronické údaje vyčítané z displeja elektronického zariadenia s vytlačenými údajmi na BČK.

            Ak žiak nemá aktivovanú dopravnú časť na BČK, vo vlaku sa mu BČK neuzná a považuje sa v zmysle PP ZSSK za cestujúceho bez platného cestovného lístka.
          • Náš medzinárodný projekt

          • V tomto školskom roku sa naša škola zapojila do projektu Školské multilaterálne partnerstvá - COMENIUS. Naši aktívny prváci si na hodinách predmetu -Tvorby projektov našli partnerov vďaka elektronickej komunikácie so Španielskou Školou -IES MONTBUI, Santa Margarida de Montbui Španielsko ako aj s ostatným školami z Francúzska, Talianska, Slovinska, Nórska, Turecka, Poľska, ktoré sú zapojené do spoločného projektu „Bohatstvo našich veľhôr“.
            V novom školskom roku preto našich študentov čaká zaujímavá práca na tomto medzinárodnom projekte.
          • Učíme moderne a hravo!

          • Septima dnes mala možnosť realizovať zaujímavé cvičenie z biológie s využitím modernej výpočtovej techniky a videa z projektu PROVEK UK Bratislava. Že to bolo netradičné cičenie si môžete pozrieť v našom fotoalbume. Veď pitva oka nieje nič nezaujímavé.
          • Prima a septima postúpila do národného kola v súťaži v PLAYENERGY

          • To, že v našej škole dávame žiakom priestor pre ich kreativitu, je už známa vec. Aj naši primani a septimani dostali možnosť zúčastniť sa v súťaži „Hľadá sa eko-nápad pre tvoje mesto“, do ktorej zaslali svoje návrhy s eko-efektívnymi riešeniami na ochranu našej planéty. Ich fantázií sme medze nekládli a výsledkom sú elaboráty, s ktorými postúpili do národného kola. Žiaci primy kreslili, fotili, programovali, a tak vytvorili eko-knihu a eko-hry, ktoré sú umiestnené na eko-www stránke- www.primagir.tym.sk/. Výsledky národného kola sa dozvieme 9.júna. 2009.
          • Prečo žiaci Gymnázia v Giraltovciach „hľadajú poklad“ v Kremnici?

          • V septembri minulého roka sa študenti prvého ročníka gymnázia v Giraltovciach pod vedením triednej učiteľky Ing. Ingrid Meščanovej zapojili do projektu „Poznaj svoje peniaze“, ktorý vznikol z iniciatívy Nadácie pre deti Slovenska v spolupráci s Junior Achievement Slovensko - Mládež pre budúcnosť s podporou Citibank (Slovakia) a. s. .Vďaka tomuto projektu sa študenti venujú finančnému vzdelávaniu, zvlášť v oblasti manažmentu osobných financií. V tomto projekte rozvíjajú zručnosti, ktoré sú spojené s rozhodovaním, nezávislosťou, zodpovednosťou a dobrovoľníctvom. Pomáha im sprostredkovať poznanie priamej súvislosti a praktického významu študovanej problematiky pre ich budúci profesijný život. Taktiež podporuje rozvoj osobnosti mladých ľudí, hlavne ich zodpovedné správanie, etické rozhodovanie a kritické myslenie. Rozvíja schopnosti efektívneho využívania informačno - komunikačných technológií.
            V rámci tohto projektu si žiaci 1.A triedy z Gymnázia v Giraltovciach vypracovali miniprojekt a získali tak grant 400€ na exkurziu do Kremnice s názvom „Hľadanie pokladu v Kremnici“ . Študenti navštívia Múzeum mincí a medailí, expozíciu starej mincovne a navštívia Banské múzeum štôlňu Andrej, kde budú hľadať poklad(predmet, objekt, osobu) na základe učených indícií .Cieľom tejto ich exkurzie bude obohatiť a získať nové informácie o platidlách, používaných na Slovensku v minulosti ale aj v súčasnosti aj takouto zábavnou formou a povzbudiť študentov k ďalšej práci na projekte.
            Dúfame, že plánovaná exkurzia dopadne dobre, a že naša aktivita bude inšpirovať aj
            ostatných študentov pre zapojenie sa do projektu „Poznaj svoje peniaze.“