• Navštívil nás Mikuláš

          •    Dňa 6. decembra 2010 aj k nám do školy zavítal Mikuláš so sprievodom anjelov. Všetci sme na neho veľmi tešili, pretože sme sa počas roka snažili byť dobrí a poslušní, aby sa nám všetkým ušla malá odmena.  Pre tých menších či väčších neposlušníkov  robil Mikulášovi spoločnosť aj čert...:-).

            Dodržať túto milú tradíciu si tento rok vzali na starosť tretiaci. Foto

          • Sviečkový pochod

          • Dňa 1.12.2010 sa aj naši žiaci zučastnili sviečkového pochodu, ktorý sa konal pri priležitosti svetoveho dňa boja proti AIDS. Aspoň takto symbolicky ukázali, že im tento problém nie je ľahostajný a vyjadrili  svoj súcit s ľuďmi trpiacimi touto zákernou chorobou. Foto

            Video z tohto pochodu si možte pozrieť TU.

          • DOD na našom Gymnáziu

          • Aj tento rok gymgir otvorilo svoje brány ôsmakom a deviatakom z okolitých škôl, aby si prezreli priestory a systém výučby. 

            Foto nájdete TU

          • Ukončili sme ročnú spoluprácu na projekte s Poľskom, no kontakty a vedomosti ostali zachované

          • Zástupcovia školy v zložení trinástich profesorov a 24 žiakov sa pobrali na konferenciu do Ustrzikov Dólnych aby ukázali, čo dosiahli počas reálizácie projektu. Príhovorom nás privítal primátor mesta Ustrziky Dólne, neskôr aj poľský koordinátor projektu pán Marek Andruch a náš pán riaditeľ sa tiež ujal slova. Ďalším bodom konferencie bolo samotné prezentovanie miest, ktoré sme spolu s poľskými priateľmi navštívili. Potom boli odmenení žiaci, ktorí vyhrali fotografickú súťaž: 1. miesto – Valéria Onuferová (3.A), 2. miesto – Dominika Šinaľová (VIII.O), 3. miesto – Filip Schrenk (3.A). Pripravený bol aj bohatý kultúrny program – vystúpili Topľanisti, Peter Cyprich s Dominikou Šinaľovou a talentovaní speváci z partnerskej školy. Nasledovala prednáška o Giraltovciach v podaní Mgr. Adriána Eštoka, o slovensko-poľskom pohraničí rozprával člen pedagogického zboru partnerskej školy, nakoniec bol pripravený slávnostný obed.

            Foto v albume

          • Interaktívna prednáška UNICEF

          • Prváci absolvovali prednášku o domácom násilí a začali obhajovať najnovší titul našej školy, ktorý sme získali zapojením sa do projektu UNICEF -ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM!

            Foto v albume

          • Nová krv pre svet

          • Študentská kvapka krvi je celoslovenská kampaň zameraná na oslovovanie darcov krvi hlavne z radov mladých ľudí a tento rok sa nesie v znamení hesla: Nová krv pre svet. Tak ako každý rok, aj teraz sa zapojili študenti našej školy: Adriána Gočová(3.A), Peter Jurčišin-Kukľa(4.A), Dominik Kolcun(4.A), Zuzana Macková(3.A), Dávid Maťaš(4.A), Richard Mati(4.A), Diana Matiová(4.A), Dominika Ondovová(4.A), Valéria Onuferová(3.A), Daniel Potoma(4.A), Nikola Pšenáková(4.A), Andrea Šimová(4.A), Jana Tkáčová(4.A), a Gabriel Varga (4.A).

             

            Foto v albume.

          • V Oswienčime aj tento rok ...

          • Lepšie spoznať dejiny druhej svetovej vojny sa naši študenti rozhodli aj tento rok. V dňoch 21. a 22. septembra sa vybrali do poľského koncentračného tábora Oswienčim a Birkenau, kde zomrelo v plynových komorách 1,1 milióna ľudí - väčšinou židov, no tiež Poliakov, Rómov a príslušníkov iných národov. Zomreli tiež následkom hladu, chorôb a nútených prác. Ďalej navštívili aj Wadowice - rodné mestečko Jána Pavla II., mesto Krakow a soľnú baňu vo Wieliczke. Istotne si všetci ešte dlho uchovajú zážitky, dojmy a poznatky z exkurzie.

            Foto v albume

          • Predĺženie ISIC kariet.

          • Dňa 6.9.2010 bola predĺžená platnosť ISIC kariet pre interné použitie, SAD a ŽSR.

            Študenti, ktorí zabudli svoje ISIC karty a nepredložili ich na predĺženie, majú možnosť odovzdať svoje karty Ing. Ingrid Meščanovej o 8:00-9:00 hod, 9.9.2010. Predľžené karty si môžu vyzdvihnúť o 12:15 hod. 

          • Začal sa nový školský rok 2010/2011

          • Školský rok 2010/2011 sa u nás začal netradične.  2. septembra 2010 sa žiaci ocitli v priestoroch školy, v ktorých aj  v septembri budú pokračovať stavebné úpravy. Preto otvorenie nového školského roka nebolo tradične spoločné, ale po jednotlivých triedach. foto

          • Hurá, dva mesiace prázdnin...!!! Prajeme svojim žiakom pohodové prázdniny.

          • Letné prázdniny trvajú od 1. júla 2010 do 31. augusta 2010. 

            Školský rok 2010/2011 začína 1. septembra 2010. Nástup do školy je 2. septembra 2010 /štvrtok/ o 9.00 hod.

            Počas letných prázdnin sa bude vykonávať rozsiahla stavebná rekonštrukcia  budovy školy a rekonštrukcia prístupovej cesty na školskom dvore, preto bude prístup do priestorov školy a na školský dvor obmedzený. Úradné hodiny v kancelárii školy sú denne v čase 9.00 - 13.00 hod.         

          • Prešovský samosprávny kraj po druhýkrát ocenil najúspešnejších pedagogických zamestnancov a žiakov stredných škôl v pôsobnosti PSK.

          •  

            Pedagóg a žiak Prešovského samosprávneho kraja

            V piatok 18. júna 2010 sa vo veľkej sále DJZ v Prešove uskutočnilo slávnostné udeľovanie ocenení "Pedagóg a žiak PSK" pri príležitosti ukončenia šk.r. 2009/2010. Ocenenia udelil predseda PSK MUDr. Peter Chudík. Celkom 20 pedagógov z celého kraja bolo ocenených plaketou Jána Ámosa Komenského – "Sophista pro regione" – učiteľ múdrosti pre región. Medzi dvadsiatimi ocenenými pedagogickými zamestnancami stredných škôl Prešovského samosprávneho kraja bola aj naša pani profesorka PhDr. Blanka Vaľovská. 20 najúspešnejších študentov bolo ocenených plaketou "Lux Mentium" – Svetlo poznania, medzi ktorými bola aj študentka našej školy /VIII.O/ Ivana Rubisová. Naša škola sa tým zaradila medzi úspešné stredné školy v Prešovskom kraji. /PSK je zriaďovateľom 84 stredných škôl./ Fotoalbum
            K významnému oceneniu ich práce im blahoželáme.            

            Viac informácií na stránke PSK    

          • Mládež chce participovať na živote kraja /Uverejnené na webovej stránke Prešovského samosprávneho kraja 07.06.2010/

          • Stredoškolský parlament PSK rokuje s predstaviteľmi samosprávy.

            Mládežníci chcú vlastnú grantovú schému

            V pondelok 31. mája sa vo Vranove nad Topľou uskutočnilo zasadnutie členov koordinačného tímu Stredoškolského parlamentu Prešovského samosprávneho kraja (SP PSK) pod koordináciou Rady mládeže Prešovského kraja (RMPK).(jednou z nich  je aj predsedníčka Žiackej školskej rady pri Gymnáziu v Giraltovciach – žiačka III.A triedy Lucia Bačkayová) fotoalbum

             

            Na stretnutí sa zúčastnil aj Tomáš Lešo, predseda Komisie školstva, mládeže, telesnej výchovy a športu pri Zastupiteľstve PSK, zároveň primátor mesta Vranov nad Topľou a Vlasta Ivančová, zástupkyňa riaditeľa pre teoretické vyučovanie na Strednej odbornej škole, A. Dubčeka 963/2 vo Vranove nad Topľou. V stredu 2. júna sa aktívni mládežníci stretli s podpredsedom PSK Jánom Raganom.

             

            Cieľom týchto stretnutí bolo informovať zástupcov školskej, miestnej a regionálnej samosprávy o vzniku a cieľoch Stredoškolského parlamentu PSK a tiež o tvorbe a realizácii regionálnej a miestnej mládežníckej politiky na území PSK. Zástupcovia stredoškolákov prezentovali konkrétnu iniciatívu, ktorá sa týka vytvorenia samostatnej grantovej výzvy Prešovského samosprávneho kraja, určenej žiackych školských radám stredných škôl. Podstatou tejto myšlienky je, aby mládežníci sami rozhodovali o schválení projektov pre svojich rovesníkov v zmysle sloganu „mladí pre mladých“.

             

            Nasledujúce zasadnutie Stredoškolského parlamentu PSK sa uskutoční v septembri v Bardejove. Dovtedy zástupcovia stredoškolákov pripravujú stretnutie s Karolom Lackom, vedúcim odboru školstva PSK a členmi Komisie školstva, mládeže, telesnej výchovy a športu pri Zastupiteľstve PSK. Svoju mládežnícku organizáciu chcú prezentovať na stretnutí riaditeľov stredných škôl z Prešovského samosprávneho kraja.

             

            Stredoškolský parlament PSK predstavuje platformu žiackych školských rád (ŽŠR) stredných škôl z celého Prešovského samosprávneho kraja. Bol vyhlásený 13. novembra 2009 na krajskej konferencii členov a koordinátorov ŽŠR v Prešove. Jeho hlavným cieľom je reprezentovať žiakov stredných škôl vo vzťahu k predsedovi PSK a Zastupiteľstvu PSK a prispieť k upevňovaniu spolupráce medzi jednotlivými žiackymi školskými radami stredných škôl v rámci celého kraja.

             

            Mgr. Ľuboš Marcinek

            predseda RMPK a koordinátor SP PSK

             

            Prešov 3. júna 2010

          • Ústna forma internej časti maturitnej skúšky v šk.r.2009-2010

          • Fotoalbum

             V dňoch 17. - 19. mája 2010 sa uskutočňuje ústna forma internej časti maturitnej skúšky z predmetov - slovenský jazyk a literatúra, anglický jazyk, nemecký jazyk, náuka o spoločnosti, dejepis, matematika, fyzika, chémia, biológia, geografia, informatika. Maturitné triedy: IV.A a VIII.O. 

          • Soirée s Maruškou Kožlejovou

          • Málo ľudí vie zreferovať veľký svet. Jeho krásy asi najviac vnímajú len umelci a jednou takou malou-veľkou znalkyňou sveta literatúry je aj Maruška. Práve s touto mladou spisovateľkou vybraní študenti strávili 3 hodiny. Patronátu sa ujala pani profesorka Maťašová a my spolu s ňou dúfame, že študenti si z tejto besedy odniesli množstvo inšpirácií a výziev na kreatívne písanie.