• Možno príde aj Mikuláš....

          • PRIŠIEL!  :)   

            Dňa 6.12.2022 aj na naše gymnázium zavítal Mikuláš so svojimi pomocníkmi. Keďže aj naši študenti sú stále deťmi, tak dostali sladké odmeny za to, že boli celý rok poslušní a učili sa (v rámci svojich možností). Na gymnáziu sídlia aj piataci a šiestaci našej spojenej školy. Oni sa tiež potešili sladkým odmenám, ktoré si zaslúžili za celoročnú poslušnosť u učiteľov, no určite aj rodičov a starších študentov. Našim najmenším to spravilo veľkú radosť, no samozrejme ani gymnazisti neostali bez úsmevu na tvári. Dúfame, že všetci budú aj naďalej poslušní a budúci rok si zaslúžia ešte väčšie odmeny.

                                                                                                                                                 Sofia Vanda Pavuková 2.A

          • Prírodovedná exkurzia

          • 28. 11. 2022 nás naše kroky zaviedli do Košíc. Navštívili sme Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika, v rámci ktorej sme zavítali do Botanickej záhrady. Tá nás uchvátila skleníkmi plnými exotických rastlín, motýľov, ale aj malou farmou v exteriéri. Našu prechádzku v skleníkoch Botanickej záhrady sprevádzali nádherné melódie vianočných piesní.

                        Našou ďalšou zastávkou bol Ústav chemických vied UPJŠ. Tam  sme mali možnosť nahliadnuť do laboratórneho a výskumného diania ústavu. Videli sme profesionálne vybavené chemické laboratória, v ktorých nás šikovní študenti oboznámili so svojim výskumom aj možnosťami štúdia chémie na Prírodovedeckej fakulte. Študenti si pre nás pripravili aj jednoduchý pokus – príprava slonej zubnej pasty a oboznámili nás s možnosťami zisťovania pitnosti vody. Neskôr sme sa presunuli k pýche ústavu – interaktívnej periodickej tabuľke prvkov. Videli sme reálne ukážky vybraných chemických prvkov, dozvedeli sme sa zaujímavé fakty a kuriozity o ich objave, o aktuálnom výskume a využití jednotlivých prvkov. Základné informácie boli doplnené o videá a obrázky z „vlastnej dielne“ pracovníkov ústavu. S periodickou tabuľkou sme mali možnosť aj samostatne pracovať.

                        Náš výlet sme zakončili v obchodnom centre Aupark, kde sme sa naobedovali a vychutnali si kávu.

             

                                                                                                                                                         

                                                                                                                                                          Žiaci 2.A

          • THANKSGIVING

          • Vo štvrtok 24.11.2022 sme si na našom gymnáziu pripomenuli sviatok menom Thanksgiving v preklade Deň vďakyvzdania. Tento sviatok sa slávi hlavne v Amerike počas štvrtého novembrového štvrtku. U nás to až tak známe nie je. Ide o to aby sa rodiny stretli a vychutnali si výborne jedlo, ktoré navaria a napečú. Pri večeri vzdávajú vďaku, ďakujú a práve preto sa to nazýva deň vďakyvzdania. Typickým pokrmom je moriak a zemiaky s brusnicovou omáčkou, kukurica a tekvicový koláč. V USA sa na tento deň zje 46 miliónov moriakov. V prieskumu 88% Američanov zje na večeru moriaka a ako je tradíciou prezident na tento deň prepustí na slobodu jedného moriaka. Naši žiaci I.A triedy ráno počas desiatovej prestávky, priniesli dobroty, ktoré doma pripravili a upiekli a následne ich predávali ostatným žiakom. Pochutnali sme si na výborných chlebíčkoch, pagáčikoch, muffinách či čokoládových brownies a mnoho ďalších. Príspevok bol dobrovoľný a peniaze potom putovali dievčatku, ktorú vychováva len jej starý otec. Nie len, že sme si všetci pochutili do poslednej omrvinky, ale vykonali sme aj dobrý skutok. Deň sme si užili a pevne dúfame, že si ho o rok zopakujeme znovu.

                                                                                                                                        Radka Suchaničová, 1.A

          • Olympiáda o EÚ

          • Euroscola 2023

                 Záujem o Európsku úniu študenti 3.A  podporili aj zapojením sa do Olympiády o EÚ  24. októbra 2022,  ktorú organizovala  Fakulta sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Anna Zuzana Dzurišová, Jakub Vajda a Matej Liháni sa zúčastnili online  kola, ktoré prebehlo formou  elektronického dotazníka. Tímy z celého Slovenska boli motivované postúpiť do finálového kola v Trnave. Postúpiť mohlo len 8 tímov, a tak sa naši študenti  vrhli do príprav a štúdia.
                 Naučili   sa mnoho nových informácií a dôležitých faktov, ktoré  počas projektu EUROSCOLA  využili. Na vyplnenie dotazníka  pozostávajúceho z 30 súťažných  otázok  mali 30 minút. Otázky mali rôzne úrovne obtiažnosti od tých najjednoduchších až po tie najťažšie.

                 Táto  olympiáda im poskytla nové vedomosti a  dopomohla im  k príprave Euroscoly. Keby olympiáda prebehla po besedách s europoslancami,  umiestnili by  sa lepšie vďaka novonadobudnutým informáciám. Aj keď sa nedostali  na celoslovenské kolo, motivovalo ich  to zúčastniť sa  budúceho ročníka a naďalej sa zaujímať o európske záležitosti. 

             

                                                                                                                                                             Anna Zuzana Dzurišová, 3.A

             

          • Čo robí Európa pre mňa?

          • Euroscola 2023

            Počas celého projektu Euroscola sme sa my tretiaci zameriavali na to, čo robí Európa pre Giraltovce i náš región. Čo však robí Európa pre nás, tretiakov? To sme sa rozhodli zachytiť netradičnou formou, a to videom, v ktorom sme chceli zdôrazniť množstvo vecí, za ktoré môžeme vďačiť Európskej únii.

            V horúcom kresle som sa rozhodol vyspovedať svojich spolužiakov. Položil som im otázku, za čo sú vďační Európskej únii. Odpovede boli rôznorodé a samotné natáčanie veľmi zaujímavé. Skvelé zábery z dronu na začiatku videa natočil náš spolužiak Samuel Hažlinský. Tieto zábery ho veru potrápili, pretože sa museli točiť viackrát pre zlé počasie a slabé svetlo. Video sa točilo vo vestibule nášho gymnázia. Snažil som sa, aby to vyzeralo ako talk show. V kresle sa postupne vystriedali všetci moji spolužiaci, ktorí v krátkosti povedali, za čo vďačia Európskej únii. Kameru a zvuk mali na starosti naši školskí kameramani – Ján Ďuraš a Ján Sukovský zo 4.A. Strihu a réžie som sa ujal ja, no a hlas sa nahrával v amatérskom nahrávacom štúdiu u nášho spolužiaka Simeona Sabola. Touto cestou by som sa chcel všetkým menovaným veľmi pekne poďakovať.

            Video, ktoré sme spoločným úsilím vytvorili, je prístupné pre verejnosť a môžete ho nájsť na:

            https://youtu.be/ZvVrKhQAvMw.

            Koniec koncov bol to skvelý zážitok, a taktiež tvorba tohto videa priniesla veľa nových skúseností mnohým z nás. Budeme vám vďační, ak našu snahu oceníte a video si pozriete.

                                                                                                                                                                            Róbert Fečo, 3.A