• Využiť príležitosťi spoločného susedstva
          • Využiť príležitosťi spoločného susedstva

          • Stretnutie k cezhraničnému projektu bolo zamerané na spoznávanie skupiny a možností podpory turizmu. Spoločne sme sa zúčastnili na prezentácií nášho mesta a regiónu pánom primátorom Jánom Rubisom a prácu v cestovnej kancelárií ako aj pohľad na cestovný ruch na Slovensku nám prezentovala pani Jančišinová z cestovnej kancelárie FIFO.

            Pretože výstupom nášho projektu je vytvorenie 2 náučných chodníkov na Slovensku ako aj v Poľsku, boli sme si takýto náučný chodník pozrieť v Pavlovciach. Spoločne sme zhodnotili, že takáto náučná túra v decembri má svoje čaro.  

            Do galérie Využiť príležitosti spoločného susedstva boli pridané fotografie.

        • Maratón písania listov 2013
          • Maratón písania listov 2013

          • Maratón písania listov je Medzinárodná akcia na podporu nespravodlivo väznených, prenasledovaných alebo utláčaných ľudí, ktorú usporiadala organizácia Amnesty International (AI). Koná sa každý rok v decembri pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv (10.decembra.). Cieľom tohto projektu je poslať čo najviac listov s výzvami vládam či úradom príslušných krajín a upozorniť tak na porušovanie práv konkrétnych ľudí a skupín. Ale taktiež napísať list solidarity priamo aktivistom, väzňom neprávom odsúdených alebo prenasledovaných.

            Do tohto projektu sa zapojila aj neformálna mládežníčka skupina Youth for Human Rights, ktorá funguje pri Gymnáziu v Giraltovciach. Spolu s pomocou Amnesty International Slovakia pripravili týždeň ľudských práv, ktorý ukončili hromadnou akciou podpisovania listov.

            V piatok sa na škole vytvorili nástenky s ľudsko právnou tematikou, zavesila sa vlajka ktorú nám poslalo AI. A začali sa vo vestibule školy prezentovať videá o  ľudských právach a Amnesty.

            Pondelok sa niesol v duchu podpisovania listov solidarity, išlo o veľké postery, na ktoré sa žiaci podpisovali a tie poputujú priamo do rúk väzňom svedomia. Išlo o tri prípady, Miriam Lopézova z Mexika, Eskinder Nega z Etiópie a Yorm Bopha z Kambože, o nich sa študenti dozvedeli pomocou premietaných videí.

            Hlavným dňom bol pre nás pondelok. Tím mladých aktivistov si rozdelil jednotlivé triedy a počas celého dňa študentov oboznamovali s činnosťou Amnesty International, púšťali sa jednotlivé videá, diskutovalo sa a hlavne PODPISOVALO! O tom, že akcia bola vydarená svedčí 850 podpísaných listov! Tie boli následne odoslané na centrálu Amnesty Slovakia a odtiaľ distribuované na jednotlivé úrady po celom svete. Chcel by som poďakovať všetkým, ktorý sa zapojili do tejto akcie a pomohli tak ľudom, ktorý za niečo bojujú! A im prajeme veľa síl!

            Ján RubisDo galérie Maratón písania listov 2013 boli pridané fotografie.

        • NEMÁME  KAMENNÉ  SRDCIA
          • NEMÁME KAMENNÉ SRDCIA

          • Pod týmto názvom sa niesol projekt, ktorého cieľom bolo zapojiť žiakov základných škôl a základných umeleckých škôl zaoberajúcich sa literárnou a výtvarnou tvorbou a vypestovať v nich sociálne cítenie. Názov našiel inšpiráciu v prírodnom útvare, ktorý je umiestnený vo Vyšných Hágoch, kde sa kamenné srdce skutočne nachádza. Patrónmi akcie boli osobnosti kultúrneho života, filmár hôr Pavol Barabáš, fotograf hôr Ladislav Janiga a Peter Michalica, husľový virtuóz.

                 Z vybraných prác bola zostavená publikácia pod názvom Rozprávočky z rozprávkových Tatier, ktorá je určená chorým deťom v špecializovaných zdravotníckych centrách a oddeleniach nemocníc ako vianočný dar detí Slovenska na Vianoce 2013. Vo svojich rozprávkach, povestiach či básňach  deti stvárňovali slovenskú pýchu – Tatry. Prvým a hlavným námetom bol prírodný útvar Kamenné srdce a vybrať si mohli aj uzdravenie chorej Kométy, storočnej tatranskej električky, ktorá po krátkej prestávke v tatranských dolinách opäť začala pískať.

                 Aj naši študenti sa zapojili do tohto projektu a vyplatilo sa. Kristína Bakalárová, Martin Vavrek, obidvaja zo sekundy a Lucia Haleková z kvarty sa zúčastnili tejto inaugurácie knihy pri Kamennom srdci vo Vyšných Hágoch a zároveň spustenia električky Kométy. Ich povesti sú tiež uverejnené v tejto knihe.

             

                                                                                                Mgr. Marta Lehetová

                                                                                                Gymnázium Giraltovce

            Do galérie Kamenné srdcia boli pridané fotografie.

        • Astronóm RNDr. Vojtech Rušin, DrSc. na Gymnáziu v Giraltovciach
          • Astronóm RNDr. Vojtech Rušin, DrSc. na Gymnáziu v Giraltovciach

          • Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku, vysunuté pracovisko Hvezdáreň Roztoky, usporiadalo 13. novembra 2013 prednášku "Slnko naša najbližšia hviezda" pre študentov nášho gymnázia. Prednášajúcim bol RNDr. Vojtech Rušin, DrSc. - pracovník Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici, ktorý je jedným z najvýznamnejších astronómov sveta, zaoberajúcich sa výskumom Slnka. FOTOALBUM

        • Ďalší úspešný medzinárodný projekt.
          • Ďalší úspešný medzinárodný projekt.

          • Naša  škola sa zapojila do ďalšieho medzinárodného projektu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika 2007 – 2013 s názvom „Využiť príležitosti spoločného susedstva”.

             

            Projekt bude trvať dva školské roky. Podpornými aktivitami počas realizácie projektu, v spolupráci s poľskou školou, spoločne vytvoríme 6-7 stanovíšť - „ekomuzeí“ a pre nich určené bulletiny s mapami a zároveň internetový portál. Žiaci našej školy budú pracovať v troch skupinách zameraných na oblasť: historicko - kultúrnu, geografickú a biologickú. Vedúcimi jednotlivých skupín pre projekt sú Mgr. Eva Fedorková, Mgr. Jana Kmecová a RNDr. Eva Bogľarská. Koordinátorom projektu na našej škole je Ing. Ingrid Meščanová.

        • Sociálna akadémia Kysak – zmena názoru na život za šesť dní
          • Sociálna akadémia Kysak – zmena názoru na život za šesť dní

          •      Tento šesťdňový pobyt, ktorý trval od 07.10.2013 – 12.10.2013 sa začal príchodom do Školy v prírode v Kysaku. Nevedeli sme si reálne predstaviť, čo môžeme od tohto pobytu čakať. Keďže to bol projekt v rámci Nemeckého jazyka mali sme obavy z jazykovej bariéry. No, ako čas ukázal boli úplne zbytočné. Po vybalení veci na izbách nás čakalo zoznámenie sa s našimi „lektormi“, či budúcimi priateľmi aj s exotickým pôvodom. V rámci inštitútu Kommende to boli: Andris Jaksis (Lotyšsko), Mark Radtke (Nemecko) z Fazenda de Esperanca Luiz Fernando Braz (Brazília) a Daniel Heiduk (Nemecko). Slovensko zastupoval pán kaplán Fedorko zo Solivaru, pán kaplán Vrchovský z Ružomberka a naša triedna profesorka Viera Vargová. Počas tretieho dňa pobytu nás navštívila aj hlava sociálneho inštitútu Kommende, duchovný otec Peter z Dortmundu, z Nemecka.

                 Náš bežný deň začínal rannou modlitbou, pri ktorej bolo vyslovené motto dňa, ktorým sme sa mali riadiť. Každé ráno nieslo nové motto, ktoré výborne zapadalo do programu. Potom nás čakali raňajky, pred ktorými sme sa pomodlili. To isté nasledovalo pred a po každom spoločnom jedle, čo pre mňa bolo nezvyčajné, no v celku príjemné. Po raňajkách nás čakala cesta za zážitkami, ktoré mi ostanú v pamäti do konca života. Počas jednotlivých dni sme navštívili múzeum a kostol v Hanušovciach, Hospic v Košiciach  a detský domov v Košickej Novej Vsi, Inštitút Krista Kráľa v Žakovciach, rómsku osadu v Jarovniciach a na záver Gymnázium v Levoči, kde sme sa stretli so žiakmi, ktorí túto akadémiu absolvovali v apríli tohto roku. Každý z týchto dní mi dal veľmi veľa otázok na zamyslenie, no i veľa ponaučení. Pre mňa osobne bolo najsilnejším zážitkom navštíviť ľudí v hospici. Až tam sme si uvedomili, akú má vlastne život cenu, a prečo si ho treba vážiť. Pozerali sme sa na ľudí, ktorí pred nedávnom sršali energiou, a teraz čakajú na svoj koniec so spolubývajúcim, ak ho ešte vôbec majú.

                 Na každom z týchto miest boli kostoly či kaplnky, v ktorých sme mali spoločne sväté omše. Okrem miest, ktoré sme navštívili sme mali workshopy, počas ktorých sme sa v skupinkách otvorene rozprávali o sociálnych problémoch v našej krajine a taktiež nás veľmi zaujala prednáška o chudobe v Afrike.  

            Po príchode na ubytovňu nás čakala večera, zábavné hry a reflexia dňa, kde sme pri sviečke v zhasnutej miestnosti otvorene rozprávali o svojich pocitoch z dňa, čo mu deň priniesol, čo sa mu páčilo, alebo naopak nepáčilo. Len tak na okraj, po návšteve hospicu táto reflexia pri tridsiatich ľuďoch trvala približne dve hodiny. Mnohí z nás zmenili svoj pohľad na svet a uvedomili si, že materiálne veci sú naozaj iba materiálnymi a nespočíva v nich zmysel života. Aj keď bol tento týždeň veľmi náročný na psychiku, užili sme si kopec zábavy prostredníctvom hier a rozhovorov. Upevnili sa vzťahy v našej triede a uvedomili sme si, že ako celok dosiahneme nedosiahnuteľné. Spoznali sme štyroch nových, skvelých ľudí, s ktorými zostaneme v kontakte. Naučili nás prinášať radosť a nádej tým, ktorí ju nemajú. Tento projekt pre nás týmto týždňom nekončí a my sa budeme snažiť pokračovať  v tom, čo sme začali, a to konkrétne v našom okolí.  Ďakujeme za tento nádherný týždeň všetkým organizátorom, ale predovšetkým našej pani profesorke triednej, ktorá je pre nás druhou mamou. Odteraz sa budeme snažiť dbať na to, aby sa radosť, ktorú máme vo svojich srdciach, šírila na každého človeka, ktorého stretneme.

                     Posledný deň bol plný lúčenia a sĺz. No, ako je známe, „bez vody loď neodpláva“. Tento týždeň bol pre nás doteraz jednou z najlepších akcií v rámci školy, ktorú sme absolvovali a dúfame, že sa takéto podujatia budú na našej škole konať častejšie.

             

            Autori: Kristína Kaňuchová a Martin Hirňák, Sexta

            Foto: Daniel Heiduk

            Do galérie Sociálna akadémia Kysak – zmena názoru na život za šesť dní boli pridané fotografie.

          • Pozvánka

          • Gymnázium v Giraltovciach pozýva starých rodičov, rodičov a priateľov školy na posedenie pri príležitosti MESIACA ÚCTY K STARŠÍM, ktoré sa koná 28. októbra 2013 v telocvični školy o 14: 30 hod.

            Tešíme sa na Vás. heart

        • Celoškolské rodičovské združenie
          • Celoškolské rodičovské združenie

          • Dňa 16. októbra 2013 /streda/ o 15.00 hod. sa uskutoční plenárne zasadnutie rodičovského združenia v telocvični gymnázia. Po skončení plenárneho zasadnutia sa budú konať triednické zasadnutia RZ. 

        • Medzinárodné stretnutie - projekt Comenius
          • Medzinárodné stretnutie - projekt Comenius

          • Gymnázium Giraltovce bolo v dňoch od 29.9- 4.10.2013 hosťujúcou školou v rámci projektu Comenius – Školské partnerstvá.  Našich hostí , 21 žiakov a 12 učiteľov z Cypru, Poľska, Rumunska, Litvy a Turecka, slávnostne privítal aj primátor mesta Giraltovce, Mgr. Ján Rubis. Naši hostia ocenili krásu nášho mestečka, ako aj našu spoluprácu s mestom a miestnymi organizáciami, ktoré nám pri realizácii našich aktivít  pomohli. Práve vďaka takejto vzájomnej podpore a spolupráci sme mohli prezentovať prácu nášho hasičského zboru, záchranárov ASSR, folklórneho súboru Topľan, ako aj ľudovej hudby . Pri prezentácii miestneho folklóru  sme ocenili profesionalitu našich folkloristov z TOPĽANU a ich schopnosť zapojiť  nás všetkých do spoločného tanca v rytmoch slovenskej ľudovej hudby. Svoju kultúru však prezentovali aj naši hostia a naším spoločným tancom s choreografiou, ktorú pripravila litovská partnerská škola, sme prezentovali projekt, ktorý nás všetkých spája.

            Do projektu sa veľmi aktívne zapojili aj samotní žiaci a rodičia, ktorí prijali našich hostí – žiakov do svojich rodín a boli nám oporou. Samostatnosť našich žiakov a ich znalosti sme využili aj pri príprave workshopu s GPS a geocachingom a športových aktivít. Svoju športovú zdatnosť žiaci potvrdili svojim víťazstvom vo volejbalovom turnaji nad družstvom učiteľov.

            Našu históriu a kultúru sme našim hosťom prezentovali aj v našom Bardejove a samozrejme Bardejovských kúpeľoch.  Názov projektu „V zdravom tele zdravý duch“ nás priviedol aj do našich veľhôr.  Splav Pienin, ako aj 10 km túra, bola pre našich hostí iba prípravou na túru v Tatrách. Chladné, ale slnečné Tatry nás všetkých očarili a odmenou za náš vysokohorský výstup nám bol prekrásny výhľad a prekonanie samých seba. Po spoločnom pracovnom stretnutí, kde sme prezentovali  výsledky našich aktivít v rámci projektu vo vlastnej krajine, zrealizovali sme ešte prehliadku (výstup)v Belianskej   jaskyni.

            Naši hostia ocenili pripravenosť aktivít, ako aj ich náročnosť. Veľmi chválili našu slovenskú pohostinnosť a odmenou pre nás boli aj slzy počas nášho spoločného lúčenia. Vďaka projektu Comenius  sme všetci získali nových priateľov, nové životné skúsenosti a samozrejme zlepšili sme si aj svoje komunikačné schopnosti  a to nielen v anglickom jazyku, ale aj v ruskom a poľskom. Spoznali sme to, čo nás rozdeľuje, ale aj to, čo nás spája  v kultúre, náboženstve, myslení.

            Príprava spoločného medzinárodného stretnutia je veľmi náročná, preto chceme poďakovať všetkým, ktorí nám akokoľvek pomohli. 

            Realizačný tím projektu „V zdravom tele zdravý duch“

            Do galérie Medzinárodné stretnutie - projekt Comenius boli pridané fotografie.

        • KOMPRAX, alebo aké zmeny sa u nás udiali...
          • KOMPRAX, alebo aké zmeny sa u nás udiali...

          • Do galérie KOMPRAX, alebo aké zmeny sa u nás udiali... boli pridané fotografie.

            Všetci sme už určite zažili chvíle, keď sme chceli niečo zmeniť. Možno niečo vo svojom živote alebo niečo, vo svojom okolí, čo sa nám nepáčilo alebo by mohlo fungovať lepšie. 

            To, že VECI OKOLO NÁS sa dajú meniť a sú okolo nás ľudia, ktorí nás podporia dobrou radou a dokonca aj inštitúcie alebo sponzori, ktorí sú ochotní dať nám peniaze na to, aby sme mohli uskutočniť svoje plány, sa presvedčili aj žiaci našej školy, zapojení do projektu KOMPRAX.  http://www.iuventa.sk/sk/KomPrax/Home.alej

            Čo to je?

            Kompetencie pre prax, ktorý realizuje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Projekt je zameraný na rozvoj neformálneho vzdelávania v oblasti práce s mládežou. IUVENTA sa snaží mladým ľuďom cez projekt poskytnúť kompetencie, ktoré zvyšujú ich šance byť úspešnejšími vo svojom pracovnom aj občianskom živote.

            Vďaka konkrétnym žiakom našej školy (Š. Bandžák,  P.Vojtek, J. Mašlej ) a ich ochote niečo zmeniť, priložiť ruku k dielu, napísať a zrealizovať projekt, môžeme využívať vynovený altánok, kochať sa  rastlinnou výzdobou v našej  skalke, využívať nový chodník a petangové ihrisko.

            Za všetkým je samozrejme veľa práce a ochotných ľudí, ktorí sa nadchli ich myšlienkami a radi pomohli.

            Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a sponzorom:

            • Zúčastneným žiakom – spolužiakom - A. Belák, E. Maťaš, K.Kušnír, K. Kaščák, M. Gdovin, D. Hreško, M. Hirňák, S. Hliboký, M. Hliboký, J. Onofrej, R. Prusák, J. Ďuraš
            • Pánovi Kaščákovi za stavbu strechy na altánku a rekonštrukcii altánku.
            • Pánovi Bandžákovi za pomoc pri zváraní altánku.
            • Pani Maťašovej, Gdovinovej, Bačkayovej, Meščanovej za kvety do skalky.
            • Pánovi Kovalčíkovi za hranoly na strechu altánku.
            • Firme RIKOSTAV za prívoz dreva na altánok.
            • Mestu Giraltovce za prívoz hliny a drevnej drte.
            • Špeciálna vďaka patrí našim učiteľom p. Mihalenkovi a p. Vargovej, ktorí držali záštitu a pomáhali pri všetkých úpravach do neskorých večerných hodín.

             

            ĎAKUJEME

            •  
        • Comenius meeting
          • Comenius meeting

          • V dňoch 29.9. až 4.10.2013 bude naša škola hostiteľom projektového stretnutia v rámci Projektu Comenius školské partnerstvá s názvom „V zdravom tele zdravý duch“.  Pre žiakov a učiteľov z Cypru, Poľska, Litvy, Rumunska a Turecka pripravujeme nádherný týždeň, plný zaujímavých podujatí (športový deň, spoznávanie okolia Bardejova, ľudové tance, splav Dunajca, túra vo Vysokých Tatrách, krásy Belianskej jaskyne...).

            Pri príprave tohto náročného podujatia prijmeme pomoc každého dobrovoľníka. 

            Koordinátor projektu: Ing. Ingrid Meščanová

          • Letné prázdniny

          • Všetkým žiakom želáme príjemné prežitie letných prázdnin, ktoré trvajú od 1.júla do 31. augusta 2013.

            Otvorenie nového školského roka bude 2. septembra 2013     /pondelok/ o 9.00 hod.

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • Aj v krajskom kole naše žiačky Lívia BARANOVÁ a Lucia HALEKOVÁ úspešne reprezentovali nielen našu školu, ale aj okres Svidník. Obidve boli úspešnými riešiteľkami a naviac Lívia Baranová obsadila krásne 3. miesto, za ktoré získala ocenenie aj od Odboru školstva Obvodného úradu Prešov.

            Do galérie Biologická olympiáda boli pridané fotografie.

        • Mladí vedci Slovenska
          • Mladí vedci Slovenska

          • Aj tento rok bola vyhlásená Celoštátna súťaž žiackych bádateľských projektov žiakov  stredných škôl o cenu Scientia pro Futuro 2013. Do súťaže je možné prihlásiť žiacke projekty zo všetkých oblastí vedy a techniky. Termín na prihlasovanie projektov  je predĺžený do 14. októbra 2013. Viac informácií o súťaži nájdete na http://www.scientiaprofuturo.sk/