• Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          • Do galérie Lyžiarsky výcvik boli pridané fotografie.

            Prišiel ten veľmi očakávaný deň. Dňa  10.3. 2014 naši žiaci z tercie, sexty a 1.A nasadli  do autobusu a vyrazili do Tatranskej Lomnice. Čakala na nich dvojhodinová cesta, ktorú si spríjemňovali spevom. Hneď prvý deň sa žiaci rozdelili do skupín podľa úrovne lyžiarskej zdatnosti. Celý čas sa im venovali profesori – lyžiarski inštruktori, ktorí dosiahli cieľ kurzu – „nelyžiarov“ naučili lyžovať sa a „lyžiarom“ pomohli zlepšiť techniku.

            Žiaci splnili počas dňa nielen výcvikový plán, ale aj denný režim. Lyžiarskemu výcviku prialo aj počasie. Počas výcviku bola medzi žiakmi vynikajúca atmosféra s mnohými zážitkami a novými skúsenosťami.  V stredu po doobedňajšom lyžovaní sa všetci mohli zrelaxovať v aquacity Poprad. Bola to odmena za zdolávanie rôznych prekážok počas prvých dní.

            Okrem výbornej lyžovačky si žiaci v posledný deň výcviku otestovali aj svoje schopnosti na lyžiach v rýchlostných pretekoch.

            Všetkým žiakom patrí veľká pochvala za snahu a pokrok v zdolávaní lyžiarskych zjazdoviek.

            VÝSLEDKY LYŽIARSKYCH PRETEKOV:

            Chlapci Dievčatá

            1. Hliboký Maroš

            2. Šimko Stanislav

            3. Feňak Daniel

            1. Sukovská Jana

            2. Kaňuchová Kristína

            3. Robová Tatiana

             

            Jana Sukovská /1.A/

        • Celoštátne kolo Olympiády ľudských práv
          • Celoštátne kolo Olympiády ľudských práv

          • Do galérie Celoštátne kolo Olympiády ľudských práv boli pridané fotografie.

            Celoštátneho kola Olympiády ľudských práv sa zúčastnil, žiak oktávy, Ján Rubis . "Ľudské práva na Slovensku po dvadsiatich rokoch“ boli nosnou témou tohtoročnej olympiády.

            Finalisti riešili modelové situácie a vo štvrtok (27. 3.) obhajovali eseje, ktoré napísali na jednu zo štyroch tohtoročných tém. Témami esejí boli napríklad práva dieťaťa, opätovné prejavy nenávisti, ktoré sa v súčasnosti na Slovensku objavujú, ale aj voľby do Európskeho parlamentu.

            Súčasťou tohtoročného podujatia boli aj rôzne prednášky a  workshopy súvisiacich s témou ľudských práv. 

        • Dejepisná exkurzia - PRAHA
          • Dejepisná exkurzia - PRAHA

          • Do galérie Dejepisná exkurzia - PRAHA boli pridané fotografie.

            Posledných pár dní (20-23.marca.2014) sme my gymnazisti trávili čas v jednom z najkrajších hlavných miest strednej Európy. Pravda je, že sme nemuseli ísť až tak ďaleko, pretože sme svoj obdiv venovali hlavnému mestu našich susedov- Prahe. Oči aj ústa sme mali dokorán otvorené pri výhľade z Karlovho mosta či pri pohľade na nočné námestie. Veľký kultúrny zážitok sme absolvovali v Národnom divadle, kde sme si mali možnosť pozrieť operu. Okrem krásnej a kultúrne bohatej  „stovežatej“ Prahy, sme najskôr navštívili múzeum z kostí v Kutnej Hore a taktiež koncentračný tábor Terezín. Po ceste domov sme si obhliadli veľkolepý hrad Špilberk v Brne a pozostatky Veľkej Moravy v Mikulčiciach. Môžeme povedať, že to bol nádherný a do smrti nezabudnuteľný zážitok!!

            Viktória Daňková

        • Naše gymnázium úspešné v projekte DIGISKOLA.
          • Naše gymnázium úspešné v projekte DIGISKOLA.


          •  

            Na základe našej prihlášky do projektu Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva bude naša škola  vybavená digitálnym setom - interaktívna tabuľa, notebook a 20 ks tabletov. Získanie digitálnej učebne opäť ukázalo našu konkurencieschopnosť, kvalitu a kreativitu.

             Pri posudzovaní žiadostí sa prihliadalo na technické údaje súvisiace so zabezpečením internetového pripojenia, ale aj na veľkosť školy, počty žiakov v triedach a na kvalitu predložených návrhov konkrétnych aktivít.

            Bližšie informácie o projekte sa môžete dočítať na www.digiskola.sk

            Ing. Ingrid Meščanová

        • Návšteva Bruselu
          • Návšteva Bruselu

          • V dňoch od 9.-12.2.2014 sa žiačka 1.A , Alexandra Waksmanská zúčastnila exkurzie do Bruselu, ktorý organizovala najmladšia slovenská europoslankyňa - Katarína Neveďalová. Súčasťou bola aj prehliadka historického námestia, Atómia a hlavne európského parlamentu.

            Do galérie Návšteva Bruselu boli pridané fotografie.

        • Antistresový týždeň
          • Antistresový týždeň

          • Program na antistresový týždeň:
            "Nulté" hodiny sa tento týždeň rušia.
            Utorok: povinná farba zelená. Kto si prinesie vlastný hrnček - môže sa počas veľkej prestávky zastaviť v jedálni a vychutnať si "čaj na posilnenie tela a uvoľnenie mysle".
            Streda:Povinná farba čierna. Nezabudnite ĎAKOVAŤ.
            Štvrtok:Povinná farba
            žltá. Počas veľkej prestávky - zdravý bufet.
            Piatok: Farby našej trikolóry alebo
            znak Slovenskej republiky.

            Čaká nás relaxačná prechádzka. yes

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • Do galérie Šaliansky Maťko boli pridané fotografie.

            Odborná porota: Mgr. Marta Lehetová, Mgr. Jana Nagajdová a Mgr. Eulália Prazňáková. 

            Výsledky:

            V I. kategórii 1. miesto získala Vanessa Kačmárová (ZŠ Giraltovce), 2. miesta Emma Miňová ( Spojená škola Svidník) a Daniela Koreňová (ZSŠ Giraltovce). V II. kategórii sa umiestnili na 1. mieste Ivana Koreňová (ZSŠ Giraltovce), na 2. mieste Katarína Cibuľková (ZŠ Giraltovce)a na 3. mieste Juliana Vargová (ZŠ 8.mája Svidník). V poslednej III. kategórii po vyrovnanom výkone obsadili 1. miesto Eva Chalupková (Gymnázium Giraltovce), 2. miesto Kristína Kačmárová (ZŠ Giraltovce), 3. miesto Antónia Vavreková ( ZŠ Komenského Svidník) . Výkony ostatných recitátorov boli ocenené čestným uznaním.  

        • Planéta vedomostí - vzdelávací portál
          • Planéta vedomostí - vzdelávací portál

          •  

            Vzdelávací portál Planéta vedomostí obsahuje viac ako 30 000 vzdelávacích materiálov z matematiky, fyziky, chémie, biológie a prírodovedy. Vzdelávacie materiály tvorí multimediálne spracovaný obsah vo forme videí, animácií, simulácií, prezentácií, ilustrácií, 3D modelov, obrázkov, fotografií, interaktívnych cvičení a lekcií. Materiály na portáli sú sprístupnené podľa predmetov a úrovní, a taktiež podľa tematických celkov definovaných Štátnym vzdelávacím programom. Vzdelávacie materiály získali odporúčaciu doložku Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.
             

        • PANGEA- matematická súťaž
          • PANGEA- matematická súťaž

          • Naše gymnázium sa zapojilo do celoeurópskej matematickej olympiády pre žiakov základných a stredných škôl. 

            Prvé kolo - riešenie testov Pangea bude prebiehať na našej škole 6.2.2014 na 2. a 3. vyučovacej hodine.

             

            Čo je PANGEA? Prečo sa naši žiaci zapojili?

            S rastúcou globalizáciou sa stáva čoraz dôležitejšia aj medzinárodna výmena vedomostí. Organizátor súťaže chce svojim mottom "matematika spája" zjednotiť všetkých žiakov v názore, že matematika je aj zábavná a netreba sa jej vyhýbať. Hlavným cieľom olympiády Pangea je preto zvýšiť záujem žiakov o matematiku a zdokonaliť ich logické myslenie. Aj z tohto dôvodu je najmenej polovica úloh zostavená tak, aby sa dala vyriešiť len prostredníctvom logického uvažovania. Aby bola Pangea dostupná pre všetkých žiakov, je úplne zadarmo.

             

            Matematická olympiáda Pangea má podporu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Hlavným autorom matematickej olympiády Pangea je nemecké neziskové vzdelávacie združenie Academy e.V. so sídlom vo Frankfurte. Na Slovensku je hlavným organizátorom súťaže spoločnosť Bystra Education, s.r.o. so sídlom na Obchodnej ul. v Bratislave.

             

        • DOD 2014
          • DOD 2014

          •  Dňa 28. januára 2014 sa na Gymnáziu v Giraltovciach uskutočnil Deň otvorených dverí. V tento deň otvorila naša škola svoje dvere "dokorán", aby privítala všetkých záujemcov o štúdium.

                  Ponuka programu Dňa otvorených dverí bola skutočne rozmanitá. Keďže naša škola podporuje kreativitu, aktivitu a samostatnosť svojich študentov, jednotlivé aktivity sa niesli v duchu myšlienky "vidieť, počuť, zapojiť sa, vyskúšať si a zažiť". Žiaci sa mohli zapojiť  a vyskúšať si rôzne didaktické hry, netradičné pokusy, prácu s modernou technikou, overiť si svoju telesnú zdatnosť  a vyskúšať vyučovanie cez zážitkové aktivity. 
                   Počas návštevy mali žiaci  ZŠ možnosť stretnúť a porozprávať sa s pedagógmi a žiakmi nášho gymnázia. Samozrejme, okrem iného návštevníci videli areál a priestory školy, jednotlivé triedy a učebne, v ktorých sa realizuje vyučovací proces aj pomocou interaktívnych tabúľ, počítačov alebo s využitím laboratórnej techniky. 
                        Veríme, že priateľská atmosféra našej školy, úspechy našich žiakov,  otvorenosť v komunikácii či rozmanitý program Dňa otvorených dverí pomôžu žiakom 9. ročníka základných škôl a ich rodičom pri rozhodovaní sa o výbere stredoškolského štúdia. 

            Do galérie DOD 2014 boli pridané fotografie.

        • Wifi pripojenie pre študentov EDUstudent
          • Wifi pripojenie pre študentov EDUstudent

          • Z dôvodu bezpečnosti využívania wifi pripojenia v škole, môžu žiaci nášho gymnázia požívať na vlastných mobilných zariadeniach iba wifi pripojenie edu_student. Prihlasovacie údaje môžu získať u Jána Kožleja.
            Pridelené heslo si z bezpečnostných dôvodov zmeňte po prvom prihlásení na Vami preferované heslo na adrese:
            http://10.255.243.22/wifi/changePassword

        • Úspechy našich žiakov na olympiáde v anglickom jazyku
          • Úspechy našich žiakov na olympiáde v anglickom jazyku

          • Víťazi oboch kategórií školského kola  olympiády v anglickom jazyku postúpili na obvodné kolo do Svidníka, ktoré sa konalo 16.1.2014.

            Ivana Ševcová sa na ňom umiestnila na 4. mieste a Ján Kožlej svoju kategóriu aj tu vyhral a úspešne postúpil na krajské kolo, ktoré sa uskutoční  10.2.2014 v Prešove.

        • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku
          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Ako každý rok, tak aj tento rok sa na našej skole uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Olympijské boje sa odohrávali v dvoch kategóriách: 2A a 2B. Kategórie 2A sa zúčastnilo 14 našich žiakov a v kategórii 2B to bolo 10 žiakov. Na prvých troch miestach sa umiestnili nasledujúci žiaci:

            2A:         1. Ivana Ševcová              (sexta)                                 2B:         1. Ján Kožlej                      (4.A)

                            2. Dávid Ondusko            (1.A)                                                     2. Viktória Daňková        (septima)

                            3. Katarína Chalupková (sexta)                                                3. Jakub Ďuraš                  (septima)

             

            Víťazi oboch kategórií postupili na obvodné kolo do Svidníka.

        • JANKO  HRAŠKO  EŠTE  ŽIJE
          • JANKO HRAŠKO EŠTE ŽIJE

          •             Kde bolo, tam bolo ... Každé malé dieťa to vie, že takto začína každá poriadna rozprávka. Potom stačí zatvoriť oči a pomocou fantázie sa môžeme dostať, kam len chceme. Nie je to vôbec ťažké. Presvedčili nás o tom aj naši žiaci z gymnázia, ktorí sa zapojili do siedmeho ročníka celoslovenskej literárnej súťaže Janko Hraško ešte žije. Táto rozprávková postavička inšpirovala veľké množstvo detí – Hráščatá, Hráškuľčatá, Hrášky i Hrachy, ba aj Staré struky, ktorí sa mohli zapojiť do písania poviedok a básní a tí najmenší mohli vytvárať kresby spolu so svojimi starými rodičmi. Názov súťažnej témy sa niesol v duchu Ekohrdina Janko Hraško zachraňuje planétu Zem. Túto súťaž organizoval turčiansky literárny klub Medokýš v Martine spolu so Súkromnou základnou školou BellAmos v Martine. My sme s radosťou čítali výsledkovú listinu, na ktorej sa objavili na najvyšších miestach mená dvoch našich sekundanov. Peter Galeštok sa umiestnil na 1. mieste a Katarína Chalupková na 2. mieste v 1. kategórii Hráščatá. Bol im udelený titul magister hraškológie. Možno o rok sa z nich stanú doktori...

             

               Mgr. Marta Lehetová

        • Naši prváci vyhrali cestu do Štrasburgu.
          • Naši prváci vyhrali cestu do Štrasburgu.

          • Viete, čo je to Euroscola? Súťaž pre študentov a ocenení víťazi pocestujú priamo do Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Zapojiť sa mohli všetky stredné školy zo Slovenska. Úlohou bolo informovať čo najviac ľudí o dianí v Európe.

            NAši žiaci z 1.A svojou správou o zrealizovaných aktivitách presvedčili porotu. Dňa 6.12.2014 sa vybrané študentky z 1.A zúčastnili vyhlásenia výsledkov za účasti poslancov EP (Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Eduard Kukan) a riaditeľa Informačnej kancelárie (Robert Hajšel). Programom sprevádzala Mária Kavuľáková

            Našim prvákom blahoželáme a prajeme šťastnú cestu do Štasburgu, ktorá sa uskutoční 9.5.2014.

             

        • Pokračujeme v modernizácií a skvalitňovaní vzdelávania
          • Pokračujeme v modernizácií a skvalitňovaní vzdelávania

          • Naše Gymnázium v Giraltovciach opäť potvrdilo svoju kvalitu a životaschopnosť. Najbližších 5 rokov budeme na našej škole realizovať ďalší úspešný europrojekt zameraný na modernizáciu vzdelávania.

            Projekt z operačného programu Vzdelávanie - Moderná škola je zameraný na skvalitnenie výučby, dovybavenie laboratórií prírodovedných predmetov či nákup výpočtovej techniky.

            Na našich žiakov čakajú preto tento školský rok zaujímavé novinky, napr.: tablety a senzory na realizáciu experimentov v biológií, fyzike, chémii, stavebnice lego – robotov v predmete robotika, nové laboratórium chémie, ďalšie nové učebné pomôcky.....

            Ing. Ingrid Meščanová