• Stolno tenisový turnaj - školské kolo
          • Stolno tenisový turnaj - školské kolo

          • Dňa 28.11.2014 sa uskutočnilo na našej škole školské kolo v stolnom tenise.

            V kategórii žiakov do 15 rokov štartovalo 6 žiakov.

            Poradie: 1. Stanislav Šimko

                         2. Martin Vavrek

                         3. Samuel Hamara

            V kategórii žiakov SŠ štartovalo 14 žiakov.

            Poradie: 1. Filip Čižmár

                         2. Martin Bandžák

                         3. Samuel Vavrek

        • Sviečkový pochod - Solidárnosť na prvom mieste
          • Sviečkový pochod - Solidárnosť na prvom mieste

          •   Mládež SČK pri Gymnáziu v Giraltovciach v spolupráci s Miestnym spolkom Slovenského Červeného kríža v Giraltovciach zorganizovala 1. decembra  každoročne sa konajúci Sviečkový pochod. Už po piatykrát sa uskutočnila  táto milá akcia v našom malom meste. Tento rok bol veľmi zaujímavý , na pochod prijala pozvanie aj riaditeľka územného spolku SČK vo Svidníku pani PhDr. Adriana Mikušová.  Pochod sme začali o 14.00 pred budovou Gymnázia. Tu sa stretli študenti Gymnázia a Strednej odbornej školy, kde sme si navzájom pripínali červene stužky ktoré symbolizujú spolupatričnosť k ľuďom trpiacim na zákernú chorobu AIDS a vírus HIV. Pochod bol slávnostne ukončený pred sochou Matky s dieťaťom, kde sme zo sviečok urobili stužku, ktorá  je symbolom Medzinárodného dňa boja proti  vírusu HIV a AIDS.

              V závere pani riaditeľka poďakovala organizátorom za zorganizovanie pochodu a celej mládeži a zúčastneným ľudom. Po slovách pani riaditeľky sa slova ujal Štefan Pacák,  člen mládeže SČK . Vyjadril veľkú spokojnosť a radosť že na túto akciu prišlo toľko ľudí , poďakoval sa učiteľskému zboru a študentom, ktorí boli natoľko spolupatriční a solidárni, že si vo svojom voľnom čase našli pár minút voľna a podporili túto prekrásnu akciu. Na záver poďakoval svojej triede 4.A, ktorá ho vždy podržala a na tento pochod prišla v plnom počte . Pochodu sa zúčastnilo ? študentov a učitelia z oboch škôl . Účasť sa každým rokom zvyšuje a zlepšuje sa aj organizácia pochodu. Verím, že táto tradícia bude pokračovať  aj v budúcnosti a nezanikne. Poďakovanie patrí riaditeľstvu gymnázia v Giraltovciach za podporu a aj našej predsedníčke miestneho spolku Daniele Macákovej za pomoc  pri organizácii pochodu .

            Do galérie Sviečkový pochod - Solidárnosť na prvom mieste boli pridané fotografie.

        • Okresné kolo v bedmintone žiakov
          • Okresné kolo v bedmintone žiakov

          • Dňa 21.11.2014 sa naši žiaci Tobiáš Pacák a Matúš Krištof spolu s p. učiteľom Bačkayom zúčastnili Okresného kola v bedmintone žiakov vo Svidníku. Tohto kola sa zúčastnilo celkovo 5 škôl. Po dobrých výkonoch naši žiaci obsadili 3.miesto, čo bolo tak trochu aj sklamaním . K tomuto úspechu im gratulujeme a prajeme im ešte veľa úspechov.

            Do galérie Okresné kolo v bedmintone žiakov boli pridané fotografie.

        • Stužková slávnosť 4.A
          • Stužková slávnosť 4.A

          • Ďakujem za nádhernú a obohacujúcu stužkovú slávnosť našej 4.A. Naši štvrtáci nesklamali. Predviedli sa ako trieda ktorá, vie držať spolu, má fantáziu, originálne nápady. Sú to žiaci, ktorí vedia byť vtipní, dojemní a preto sú pre mňa výnimoční. Chcem poďakovať aj ich rodičom za ich podporu a prípravu tohto prekrásneho večera a všetkým, ktorí svojou účasťou urobili tento krásny večer originálnym a neopakovateľným. Ako dôkazový materiál prikladám video mojej triedy, ktoré hovorí za všetko. 
            Ešte raz ďakujem.
            Triedna 4.A

             

        • Študentská kvapka krvi
          • Študentská kvapka krvi

          • Dňa 29.októbra 2014 sa maturanti našej školy zúčastnili podujatia, ktoré organizoval Spolok Slovenského červeného kríža s názvom Študentská kvapka krvi. „Darovať život máš v krvi“- motivačná veta, ktorá priviedla mnohých z nás k prvodarcovstvu krvi na Mestskej poliklinike v Giraltovciach. Z 19 záujemcov  krv darovali 18 zdraví potencionálni darcovia. Tejto akcie sme sa zúčastnili spolu s pánom profesorom Bačkayom, ktorý takto pravidelne pomáha ľudom v zdravotnej núdzi svojou „kvapkou krvi“ už veľmi dlho. Sme veľmi radi, že sme na výzvu pána profesora takýmto spôsobom mohli pomôcť aj my. Skvelý pocit z takejto veľkej účasti mladých darcov mal nielen náš pán profesor ale aj pracovníci Mestskej polikliniky.

             

            Janka Oravcová /4.A/

             

            Zoznam darcov:

            Zuzana Zajacová

            Miriam Jackaninová

            Zuzana Horvatová

            Jana Oravcová

            Ľubica Palková

            Monika Čušková

            Erika Čušková

            Eduard Terkanič

            Pavol Lechman

            Ľubomír Pavúk

            Štefan pacák

            Martin Jurč

            Adrián Kožarik

            Jozef Juhazy

            Samo Hliboký

            Jakub Ďuraš

            Samuel Bosák

            Tomáš Halek

            Štefan Bačkay

        • Oznámenie  o poskytnutí  voľna žiakom
          • Oznámenie o poskytnutí voľna žiakom

          • Riaditeľ Gymnázia, Dukelská 30 v Giraltovciach, Mgr. Róbert Mihalenko,   v súlade so zákonom 245/2009 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,  poskytuje žiakom na deň 17. 10. 2014  (piatok) RIADITEĽSKÉ VOĽNO  z dôvodu osláv 60. výročia založenia našej školy. V uvedený deň nebude v prevádzke ani  školská jedáleň. Vo vyučovaní sa bude pokračovať 20. 10. 2014 (pondelok).

        • EXIT TOUR na Gymnáziu v Giraltovciach
          • EXIT TOUR na Gymnáziu v Giraltovciach

          • Vážení rodičia oznamujeme Vám, že sa zapájame do  prestížneho medzinárodného projektu zameraného na preventívne prednášky pre mladých ľudí. Dňa 13.10.2014 (pondelok) v čase vyučovania bude na škole prebiehať séria prednášok, workshopov a aktivít pre žiakov našej školy pod odborným vedením akreditovaných prednášajúcich z USA, Nemecka, Českej Republiky a Slovenska.  Poplatok je 1,50€ na žiaka. Ukážku programu v rámci Exit Tour si môžete pozrieť na http://www.tckompas.sk/sk/exit/exit-tour

            Zároveň v spolupráci s ZŠ pripravujeme v pondelok 13.10.2014 večerné stretnutie rodičov žiakov s prednášajúcimi, kde sa budú môcť dozvedieť viac o témach, ktoré budú predmetom prednášok a workshopov. Týmto srdečne pozývame všetkých rodičov našich žiakov dňa 13.10.2014 o 17:00 do spoločenskej miestnosti ZŠ v Giraltovciach.

        • Celoškolské rodičovské združenie
          • Celoškolské rodičovské združenie

          • Pozývame Vás na celoškolské rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 25. 9. 2014 o 15:30 v telocvični nášho gymnázia.

            • 15:30 – celoškolské stretnutie rodičov v telocvični školy (predstavenie učiteľov, zhodnotenie uplynulého školského roka, plánované aktivity v školskom roku 2014/2015)
            •   triedne stretnutie rodičov v kmeňových triedach

               Tešíme sa na Vašu účasť 

            Mgr. Róbert Mihalenko 

            riaditeľ školy

          • Snažíme sa byť stále najlepší...

          • Zmeny nastanú aj v učebni informatiky a v správe siete. Za ochotu a aktívny prístup pri riešení správy siete, servera a množstva odpracovaných hodín pri inštalácií siete, konfigurácií servera, cloudu, by sme chceli poďakovať M. Hlibokému a J. Ďurašovi. Sme radi, že máme takýchto šikovných a ochotných žiakov.

            A takto vyzerala učebňa počas zmien .-)

        • Zmeny v učiteľskom zbore
          • Zmeny v učiteľskom zbore

          •  

            Už teraz vieme s určitosťou povedať, že tento školský rok 2014/2015 bude náročný, hektický, plný rôznorodých akcií, aktivít, v živote žiakov i učiteľov tejto školy.

            Je to školský  rok plný premien, ktoré sú viditeľné na prvý pohľad.

            Do zaslúženého dôchodku odišiel pán riaditeľ  Mgr. Juraj Auerswald, zástupca riaditeľa školy Mgr. Peter Jaselský a aj naši dlhoroční pedagógovia, učitelia, ktorí na vysoké školy odprevadili veľa generácií žiakov. Ich profesijná odbornosť, ale tiež ich ľudské počiny sú pre nás nielen príkladom, ale aj výzvou do našej ďalšej práce.

            Mgr. Eva Bačkayová (chémia, matematika)

            Mgr. Viera Čízeková (matematika, telesná výchova)

            Mgr. Marta Lehetová (slovenský a anglický jazyk)

            Osobitne sa chceme poďakovať pánovi riaditeľovi Jurajovi Auerswaldovi, za 24 rokov vo vedení gymnázia, počas ktorých sa na našej škole udiali veľké zmeny.

            Vážení pedagógovia, v mene všetkých kolegov, nepedagogických zamestnancov a žiakov Vám ďakujeme za dlhoročnú obetavú prácu a zároveň prajeme veľa pekných dní na zaslúženom odpočinku.

             

            Z pedagogického zboru po skončení minulého školského roka odišla aj Mgr. Jana Tlučáková.

            Novými kolegami od školského roka 2014/15 sú:

            RNDr. Ingrida Rostašová (chémia, biológia)

            Mgr. Peter Nachtmann (matematika, technika)

             

            Do nášho pedagogického zboru sa po materskej dovolenke vrátili

            Mgr. Janka Čorbová 

            Mgr. Mária Kopčáková

            Mgr. Viktória Maťašová

             

            Na záver už len na zamyslenie :-)

            Do školy prišiel nový učiteľ a jeho starý kolega sa ho spýtal, čo tu bude robiť. "Učiť," odpovedal nováčik. "A čo budú robiť vaši žiaci?" "Učiť sa," znela odpoveď.

            Po roku zašiel starý učiteľ za novým a znova sa ho pýtal: "Čo budete robiť tohto roku?" " Učiť, ako sa učiť, " odpovedal mladý učiteľ, "pretože moji žiaci nevedia ako sa majú učiť a učenie ich nebaví."
            O rok neskôr položil starý učiteľ mladému znova tú istú otázku: "A čo budete robiť tohto roku?" "Učiť sa učiť," odpovedal mladý učiteľ, "pretože som zistil, že som to ja, kto nevie podať žiakom učivo tak, aby bolo pre nich zaujímavé."
            "Vítam vás medzi učiteľmi," povedal mu starý pedagóg. "Stretnete sa so štyrmi typmi žiakov. 
            Tí prví nič nevedia a ani nič vedieť nechcú. Tí spia. Tých musíte najprv zobudiť a potom ich učiť.
            Tí druhí síce nič nevedia, ale chcú sa dozvedieť. Tí sa prebúdzajú. Tých prebuďte a potom ich učte.
            Tretí vedia veľa, ale viac už vedieť nechcú. Nenechajte ich spať, zobuďte ich a potom ich učte.
            Štvrtí vedia veľa a ešte viac sa chcú dozvedieť. Tí bdejú. Pred týmito sa po pás pokloňte a potom ich učte."

        • Slávnostný príhovor riaditeľa školy na začiatku školského roka
          • Slávnostný príhovor riaditeľa školy na začiatku školského roka

          • Slávnostný príhovor  riaditeľa Mgr. Róberta Mihalenka na začiatku školského roka

            Vážený pedagogický zbor, milí žiaci!

             

                        Srdečne vás vítam na slávnostnom otvorení nového školského roka.  Zvlášť vítam v  škole, v našej rodine,  prvákov, ktorých určite výborne na vstup do školy pripravili učitelia okolitých základných škôl. Prajem vám veľa úspechov a radosti z každého dňa, ktorý strávite v našej škole. Nebojte sa, už skoro zistíte, akí ste šikovní, čo všetko už viete a koľko nových poznatkov  a vedomostí získate. Verím, že aj vaši rodičia budú spokojní a my učitelia  hrdí, akých máme skvelých prvákov.

                        Srdečne vítam  nových učiteľov pána Petra Nachtmanna a pani Ingridu Rostášovú ako aj celý pedagogický zbor. Po materskej dovolenke sa vrátili  pani Mária Kopčáková a pani Viktória Maťašová

                     Mohli ste si cez prázdniny všimnúť, došlo k zmenám vo vedení školy a v zložení pedagogického zboru.  Niektorí učitelia odišli do dôchodku a tak niektorí nastúpili na ich miesta.

            Riaditeľom školy je Mgr. Róbert Mihalenko

            Zástupkyňou Mgr. Viera Vargová

            Výchovnou poradkyňou Mgr. Jana Kmecová

            Zmenili sa aj niektorí triedni učitelia. A to takto:

                                      Tercia – Mgr. Viktória Maťašová

                                      Kvarta – PhDr. Blanka Vaľovská

                                      Kvinta – Mgr. Jana Kmecová

                                      Septima – Mgr. Peter Nachtmann

                                      Oktáva - Mgr. Milan Maťaš

                                       I.A – Mgr. Eva Fedorková

                                       II.A – RNDr. Ingrida Rostášová

                                       III.A – Mgr. Mária Kopčáková

                                       IV.A – Ing. Ingrid Meščanová

             

             

                        Dva mesiace letných prázdnin uplynuli veľmi rýchlo. Verím, že boli plné pekných zážitkov. Mali ste možnosť načerpať veľa síl a tie teraz využiť pri plnení úloh, ktoré nový školský rok prinesie. Škola nie je len vzdelávanie, učebné osnovy a plány, dobrá škola je živý organizmus, v ktorom fungujú dobré medziľudské vzťahy, vzájomný rešpekt k svojim právam, ale i uvedomenie si prvoradých povinností.

                                   Milí naši štvrtáci a oktaváni, čaká vás náročný školský rok. Je pred vami náročná úloha vybrať si povolanie, na ktoré sa budete pripravovať na vysokej škole. Čaká vás maturitná skúška, na ktorú vás budeme dôsledne pripravovať. Je na vás, koľko sa tejto príprave budete venovať, je na vás – koľko máte zodpovednosti voči sebe, voči vašim rodičom, voči škole. Držím vám vo všetkom palce.

                        Milí žiaci, tak ako už mnoho rokov vám my, učitelia, budeme vo všetkom pomáhať a dávať osobný príklad v mnohých oblastiach života a pomáhať rodičom sprevádzať vás jeho úskaliami. Ale rovnako tvrdo musím povedať, že od prvého dňa sme školou s nulovou toleranciou voči šikanovaniu, fyzickému alebo psychickému násiliu.

                        Zaželajme si v závere veľa úspechov, aby školský rok bol plný zaujímavých projektov, súťaží, hier, aby sme  zažívali školu hrou, tešili sa zo spoločenských a športových podujatí, aby bol školský rok pestrý, veselý, plný nových objavov. Aby ste v našej škole vždy našli človeka, ktorý vás podporí, pomôže, vysvetlí vám, čo nepochopíte, podá vám pomocnú ruku. Úprimne si želám, aby naša škola tak ako doteraz fungovala ako úspešná výchovno-vzdelávacia inštitúcia, ale zároveň mala svoju dušu, otvorené srdce a hladiace ruky ako v dobrej rodine. Tá naša má 174 žiakov a 23 zamestnancov. Ja sa budem o pohodu a dobrú atmosféru na našej škole snažiť zo všetkých síl.

            Prajem vám všetkým zdravý, pohodový a úspešný školský rok. Vám, dievčatá a chlapci, menej vymeškaných hodín a len tie najlepšie známky, za ktorými budú bohaté vedomosti.

             

             

             

             

            Mgr. Róbert Mihalenko

                                                                                                                                                                                                          riaditeľ školy

             

             

             

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2014/2015

          • Po letných prázdninách sa v utorok 2. septembra 2014 o 9.00 hod. opäť otvorili brány našej školy. Začiatok školského roka 2014/2015 slávnostne otvoril nový riaditeľ školy Mgr. Róbert Mihalenko, ktorý privítal všetkých žiakov a pedagógov, no predovšetkým našich prvákov. Všetkým žiakom, rodičom a pedagógom želáme v novom školskom roku veľa úspechov, radosti a nadšenia zo spoločnej práce a z dosahovania pekných výsledkov.

             

        • Náučné chodníky v Marhani a Kračúnovciach
          • Náučné chodníky v Marhani a Kračúnovciach

          • Chodník ekomúzeí je najdôležitejším výstupom  projektu: "Využiť príležitosti spoločného susedstva" realizovaného v rámci  programu Poľsko - Slovensko 2007-2013. Skladá sa zo štyroch historicko – prírodných trás nachádzajúcich sa  na poľskom území (Ropienka - Ekomúzeum "V krajine ropy", Polana - Ekomúzeum  "V údolí Czarnego ") a Slovensko (Marhaň - Ekomúzeum "Marhaňská", Kračúnovce - Ekomúzeum "Tri Jarky").

            Všetky ekomúzeá boli vyrobené mládežou  partnerských škôl projektu: Zespołu Szkół Licealnych  w Ustrzykach Dolnych , Gymnázium v Giraltovcach a  spolupracujúci škôl: Gimnazjum w Ropience, Salezjańskiego Gimnazjum w Polanie a Základných škôl v Marhani a Kračúnovciach.

            Hlavnou myšlienkou tohto projektu je ukázať potenciál miest vzdialených od turistických chodníkov, ale s bohatou históriou, tradíciou a prírodnou krásou.

            Doplnkom  náučného chodníka  je brožúra - sprievodca po chodníku ekomuzeí a webové stránky: www.sasiedzi.pol-slov.eu

            Do galérie Náučné chodníky v Marhani a Kračúnovciach boli pridané fotografie.

          • Letné prázdniny

          • Všetkým žiakom želáme príjemné prežitie letných prázdnin, ktoré trvajú od 30.júna do 31. augusta 2014.

            Otvorenie nového školského roka bude 2. septembra 2014    /utorok/ o 9.00 hod.