Navigácia

  • O Európskej únii so staršou generáciou

    Euroscola 2023

    18.10.2022 sme v rámci projektu EUROSCOLA  navštívili denný stacionár v obci Chmeľov.Hlavným cieľom tejto návštevy bolo šírenie povedomia o Európskej Únií.Spoločne sme diskutovali o výhodách,nevýhodách alebo problémoch EÚ.Prostredníctvom prezentácie,sme sa im  snažili priblížiť čo najviach zaujímavostí,o ktorých staršia generácia nemá v dnešnej dobe  veľmi veľký prehľad. V tejto rozsiahlej diskusii každý z dôchodcov vyjadril svoj vlastný názor na Európsku Úniu, alebo nám porozprávali ich rôzne životné skúsenosti, príbehy či postrehy, ktoré sú špecifické a veľmi zaujímavé. Na záver po prezentácii a diskusii o EÚ nasledovala aktivitka s názvom ,,Európska tajnička.“, ktorá pozostávala z informácií  o EÚ.  Aj takéto príjemné a neformálne môže byť poobedie so staršími ľuďmi. Dôchodcovia nám na záver milo poďakovali. Boli vďační, že sa dozvedeli nové informácie a my študenti sme boli radi, že sme im tieto užitočné informácie mohli sprostredkovať.

     

                                                                                                         Michaela Lezscuková, 3.A

  • O Európskej únii s malými školákmi

    ​​​Euroscola 2023

    Dňa 20.októbra 2022 sme navštívili Základnú školu v Kračúnovciach, aby sme šírili povedomie o Európskej únii medzi mladšími školákmi. Čas bol venovaný žiakom prvého stupňa ZŠ, konkrétne prvákom a štvrtákom, ktorí navštevujú školskú družinu. Naším cieľom bolo vysvetlenie neznámych pojmov týkajúcich sa Európskej únii či zopakovanie základných faktov. Medzi sebou nás privítali s úsmevom na tvári a zvedavými očami, čo budeme robiť. Milo nás prekvapili svojimi znalosťami a vedomosťami, svojím aktívnym zapájaním sa do diskusie a zaujímavými otázkami. Cítili sme sa veľmi dobre. Rozhovor bol skvelý a osožný, niesol sa v duchu záživných otázok a odpovedí. Žiaci sa najviac tešili na naše dve predpripravené aktivity, ktoré boli pexeso a maľovanie. Rozdelili sme ich do dvoch menších skupín. Jedna skupina hrala pexeso, kde si mohli zopakovať vlajky Európskych štátov. V druhej skupine kreslili vlajky, svet, Európu…jednoducho niečo, čo si z dnešného rozhovoru zapamätali. Ich fantázia nemala hraníc. Na konci sme si urobili spoločnú fotku s vlajkou Európskej únie. Sme vďační, že sme mali takúto možnosť bližšie sa spoznať zo žiakmi ZŠ a zároveň diskutovať o Európskej únii a o živote v nej. Bol to príjemný a obohacujúci zážitok, na ktorý budeme dlho spomínať. Máme radosť, že aj v tejto uponáhľanej dobe sme si vedeli nájsť čas na druhých ľudí vďaka projektu Euroscola.

                                                                                                 Judita Talianová, 3.A

  • O Európskej únii s najmladšími

    ​​​Euroscola 2023

    Dňa 18.10.2022 žiačky 3.A triedy, Vanesa Rubisová a Renáta Živčáková v rámci projektu EUROSCOLA navštívili Materskú škôlku v Koprivnici.

    Po privítaní v škôlke pani riaditeľkou sme deťom porozprávali o Európskej únii, čo pre nás znamená, aké výhody nám prináša, význam dvanástich žltých hviezd na vlajke a aké štáty sa v nej nachádzajú. Po tomto krátkom predstavení sme si s deťmi  spolu zahrali pexeso, ktoré  sme si vopred pripravili, a po hre si deti vyrobili na papier vlajky štátov Európskej únie. Tieto aktivity deti veľmi bavili, pretože pri vytváraní vlajok si každý mohol namaľovať vlajku podľa vlastného výberu. Nakoniec prišlo malé opakovanie, kedy sme zisťovali, či si deti niečo zapamätali. Boli sme milo prekvapené,  koľko toho vedeli a koľko otázok ešte mali pripravených.

     

    Renáta Živčáková, 3.A

  • Medzinárodný deň školských knižníc

    Tretí októbrový pondelok, 24. 10. 2022, sa v našej školskej knižnici konalo zaujímavé podujatie s názvom Evka v ríši literatúry s podtitulom Sen noci maturitnej, ktoré pripravili študenti z 3.A triedy. Tretiaci zaujali  montážou scénok spracovaných podľa predlohy literárnych diel známych slovenských i svetových autorov. Literárno-dramatické dielko pozostávalo z diel Antigona od Sofokla, Lakomec od Moliéra, Ťapákovci od Timravy a Dobrodružstvo pri obžinkoch od J. Palárika. Keďže podujatie bolo zamerané na tri cieľové skupiny, potom nasledovala práca v skupinách. Žiaci  ZŠ čítali s porozumením a Evke dokončili príbehy, gymnazisti si preverili vedomosti prostredníctvom pracovného listu z čítania štandardizovaných diel a dospeláci sa vrátili do stredoškolských čias. Všetci si našli svoju cestičku ku knihe v duchu motta dňa: „Ako máme radi našu školskú knižnicu."

                                                                                                                                                             PhDr. Blanka Vaľovská

  • Obohacujúca beseda

    Euroscola 2023  

    Dňa 20.9.2022 sa v zasadačke Mestského úradu v Giraltovciach konala beseda, ktorú organizovali tretiaci Gymnázia v Giraltovciach, na tému: „Čo robí Európa pre mňa?“. Vďaka tejto téme sme  sa zapojili do projektu EUROSCOLA 2023. Svojou prítomnosťou nás poctili prednostovia Okresných úradov v Stropkove a vo Svidníku, a to pán PhDr. Mgr. Peter Harvan, pán Mgr. Michal Iľkanin, a prednosta mesta Giraltovce Ing. Pavol Tchurík. Spoločne sme sa zaoberali otázkami, ktoré súvisia s Európskou Úniou. Dozvedeli sme sa mnoho informácií o tom, aké projekty a ako boli zrealizované vďaka EÚ v našom regióne. Smelosť nám nechýbala, a preto sme sa nebáli položiť odvážnejšie otázky. Otáznikmi pre nás boli rýchlostné cesty, cyklotrasy, komplexný rozvoj našich, tak trocha zabudnutých krajov...Taktiež sme sa dozvedeli, aké sú postupy a podmienky pri čerpaní peňazí z EÚ, ba dokonca prečo je  takmer nemožné niektoré projekty zrealizovať. Páni prednostovia s určitosťou povzbudili nás študentov k tomu, aby sme sa vzdelávali,  rozvíjali, a tým  pomohli nášmu kraju. Atmosféra bola tvorivá, príjemná, a tak z plánovanej jednej hodiny boli minimálne dve. Veríme, že v budúcnosti nás čaká ešte mnoho takýchto obohacujúcich stretnutí.

                                                                                                                                  Karolína Šlangová, 3. A 

     

  • Deň/týždeň európskych jazykov

    EUROSCOLA 2023

    Rada Európy vyhlásila 26. september za Európsky deň jazykov. My na Gymnáziu v Giraltovciach sme sa rozhodli tejto téme venovať celý týždeň. Dokonca sme zapojili aj základné školy. V pondelok, 26.9. si žiaci piateho a šiesteho ročníka Základnej školy v Giraltovciach vyžrebovali krajinu Európskej únie. Do piatka si o danej krajine zisťovali zaujímavosti. Medzitým, vo štvrtok 29.9.2022 naši tretiaci navštívili Základnú školu v Kračúnovciach. Pred deviatakmi vystúpili s predstavením, ktorého cieľom bolo poukázať na rôznorodosť jazykov v Európskej únii. Na konci týždňa, v piatok 30.9. si piataci a šiestaci ZŠ v Giraltovciach po celotýždňovom googlení o svojej krajine pripravili plagát či prezentáciu, ktoré potom následne odprezentovali. Nechýbalo ani zaujímavé pexeso čí kvíz.

                                                                                                                                             Mgr. Janka Čorbová

  • Šálka kávy s dobrou knihou

    V stredu 12. októbra 2022 o 15:00 sme sa pod vedením p. zástupkyne Vargovej a p. profesorky Kopčákovej stretli v študovni nášho gymnázia, aby sme diskutovali na tému "Mládež a čítanie".  Akcia s názvom „Šálka kávy s dobrou knihou“ mala účasť až nad naše očakávania. Zuzka H. a Renátka Ž., študentky nášho gymnázia nám porozprávali niečo o knihách, ktoré ich zaujali a odporučili nám prečítať si ich. Aj naši prváci Bibka H., Peter B. a Gabriela Š. nám porozprávali o tom, čo čítajú, aký žáner ich zaujíma a prečo.  Prostredníctvom videa sa nám prihovorila aj bývalá absolventka nášho gymnázia, Mária Grab Blašková, ktorú už od detstva fascinovala literatúra. Pretože ju čítanie kníh baví, chcela svojmu synovi, ale aj iným deťom ukázať niečo nové a tak napísala knihu Dobrodružstvá detektíva Miloša.  Ale porozprávala nám aj o svojom živote a prečo a prečo sú pre ňu knihy dôležité. Bolo to fajn popoludnie prežité v kruhu študentov našej školy.

                                                                                                                                                      Daniela Gdovinová, /1.A/

  • ÚSPEŠNÍ DOFÁCI

    Dňa 20.9.2022 sa žiaci z Gymnázia v Giraltovciach aktívni v projekte  DofE  (medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu) na bronzovej úrovni zúčastnili slávnostného ceremoniálu odovzdávania cien  v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Gymnázium tento projekt podporuje už niekoľko rokov, ba dokonca sa do tohto programu zapojilo ako jedna z prvých škôl na Slovensku. Študenti, alebo inak povedané ,,DOFÁCI“, sa po roku  usilovnej práce, kde sa zdokonaľovali v oblasti dobrovoľníctva, talentu a športu, dočkali odmeny v podobe ceremoniálu. Spoznali tu dofákov z iných škôl z Prešovského regiónu.  A nielen to. Stretli aj zaujímavých ľudí, ako napríklad Jána Smolku (manažéra programu DofE pre východ), Jána Furmana (vedúceho  odboru školstva za PSK) a Janu Kubíkovú (programovú riaditeľku národnej kancelárie).   Táto slávnostná ceremónia  v nádherných priestoroch našich žiakov  obohatila o nové zážitky  a inšpirovala.  Mnohí z nich chcú  v tomto programe pokračovať,  a to na striebornej úrovni, v čom im želáme veľa pevnej vôle a síl. Pevne veríme, že k nim  v tomto školskom roku pribudnú noví DOFÁCI, lebo medzinárodný certifikát ktorí môžu získať im v budúcnosti môže pomôcť ľahšie sa dostať na vysnívanú vysokú školu a ľahšie šie sa uplatniť na trhu práce.

     

  • Európska noc výskumníkov

    Posledný septembrový deň sa žiaci 1.A, 2.A, 3.A, 4.A Gymnázia a časť žiakov deviateho ročníka Základnej školy zúčastnili festivalu vedy Európska noc výskumníkov. V priestoroch obchodného centra Optima v Košiciach videli približne 59 vedeckých stánkov a prezentácií  fyzikálnych, chemických, biologických, technických, spoločenských vied či robotiky, ktoré prostredníctvom pokusov a interaktívnych ukážok poukazovali na to, že za všetkými dejmi okolo nás sú vedecké princípy. Svoju prácu nám odprezentovali výskumníci a vedci slovenských univerzít, či viacerých odborných škôl, gymnázií a občianskych združení. Zo všetkých stánkov možno spomenúť napríklad Radiácia okolo nás, Získaj zručnosti podnikového ekonóma, Objavuj mikro-život okolo nás, Čo skrýva genetika, Farebný svet chémie, Matematika v experimentoch, Zábava s vákuom, Mapujeme svet, Tajuplný svet plazov... V každom stánku vítali žiakov vedci, ktorí boli ochotní odpovedať na všetky zvedavé otázky. Prostredníctvom prezentácií sa tak žiaci mali možnosť oboznámiť s vesmírnymi objavmi, robotmi, technologickými novinkami, prelomovými poznatkami z biológie, chémie, fyziky či medicíny. Mali možnosť riešiť zábavné úlohy, hlavolamy či sledovať alebo odskúšať si rôzne pokusy. Nechýbali ani súťaže a bohatý program na centrálnom pódiu. Okrem toho si mladí výskumníci mohli odniesť domov rôzne odznaky, certifikáty, vedecké časopisy či rôzne propagačné materiály.

    Našim žiakom sa podujatie páčilo. Mali možnosť zistiť, že študovať vedu a techniku prináša radosť z objavovania a možno aj z nich raz budú mladí, úspešní vedci. Po dni strávenom pri jednotlivých stánkoch sa poobede vrátili domov plní dojmov a nových poznatkov.

     

                                                                               Mgr. Radka Tkáčová, PaedDr. Dominika Šoltysová, Mgr. Matúš Vasiľ

     

     

  • Oznam o rodičovskom združení

    Vážení rodičia, pozývame Vás na rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční v pondelok 3.októbra 2022 o 15:30 hod.  v kmeňových triedach tried 1.A - 3.A. 

  • Spomienky na minulý školský rok :)

    DOD a Majáles

     

    https://www.youtube.com/watch?v=2jx1LdHGBOs&feature=youtu.be&ab_channel=J%C3%A1n%C4%8Eura%C5%A1

     

    https://www.youtube.com/watch?v=vSigifMZb-w&feature=youtu.be&ab_channel=J%C3%A1n%C4%8Eura%C5%A1

  • 16.09.2022, piatok

    Vážení rodičia, milí žiaci!

    Riaditeľstvo školy oznamuje, že na základe rozhodnutia  zdriaďovateľa Spojenej školy Giraltovce,

    udeľuje v zmysle § 150 ods. 5 šk. zákona: RIADITEĽSKÉ VOĽNO DŇA 16.9.2022 (piatok)

     Školská jedáleň nebude v prevádzke, stravníci budú z obedov automaticky odhlásení.

  • SKLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKA

    Riaditeľstvo školy oznamuje rodičom a  žiakom, že slávnostné otvorenie šk. roka 2022/2023, bude 

     

    05. septembra  2022  (pondelok) v budove Gymnázia, Dukelská 26/30 o 8:30 hodine.

     

    Žiaci 5. a 6. ročníka a 1.A gymnázia sa zhromaždia vo vestibule budovy Gymnázium, Dukelská 26/30 a spolu so svojími triednymi učiteľkami sa presunú do svojich tried.

     

    Prevádzka Školskej jedálne začína 6. septembra 2022.

    Každý žiak sa musí pri vstupe do školy preukázať tlačivom - " Potvrdenie o bezpríznakovosti_september 2022 ", alebo označiť bezpríznakovosť na edupage školy.

     

     

  • EKOALARM

    Zem je našim domovom, a preto je potrebné, aby sme sa o ňu náležite starali a opatrovali ju. Z tohto dôvodu sme sa my, akčný tím z 3.A, zapojili do projektu EkoAlarm. Cieľom projektu bolo zavedenie systému zberu triedeného odpadu na slovenských základných a stredných školách.

    Našou prvou úlohou bolo rozmiestnenie recyklačných košov po chodbách našej školy, čo sme úspešne zvládli. Neskôr sme sa postupne zúčastnili troch interaktívnych modulov, na ktorých sme samostatne, aj v menších skupinkách plnili rôzne zaujímavé úlohy. Vďaka týmto aktivitám sme nazbierali dostatok informácií o problematike odpadov, ktoré sme ďalej spracovali a pomocou rovesníckeho vzdelávania poskytli ďalším triedam na našej škole.

    Takto sa na našom gymnáziu uskutočnilo niekoľko kreatívnych hodín, na ktorých sme oboznamovali žiakov 5. a 9. ročníka základnej školy a žiakov 1.,2. a 3. ročníka nášho gymnázia s problematikou odpadu. Žiaci sa pomocou prezentácií a rôznych zaujímavých hier a aktivít dozvedeli o separácií odpadu, jeho recyklácií, jeho výskyte v našich moriach a vesmíre a o minimalizácií odpadu. Dozvedeli sa o tom, ako dlho sa rôzne materiály rozkladajú v prírode, čo sa nachádza v komunálnom kontajneri a dokonca si prostredníctvom rôznych kvízov mohli zasúťažiť so svojimi spolužiakmi.

    Prípravu týchto hodín sme si veľmi užili, zabavili sme sa a naučili sme sa veľa nového a užitočného. 

    Sme radi, že sme tieto naše vedomosti mohli zdieľať aj s ostatnými spolužiakmi.

     

                                                                                                                                           Viktória Jančuvová, 3.A

  • DofE

    Stále sme aktívni v tomto projekte, niektorí svoje ocenenia už získali, niektorí na ňom ešte stále pracujú... :)

  • Na bicykloch za dobrú vec...

    „Kvapka pre detskú onkológiu a všetky choré deti“ je podujatie jedinečné na celom Slovensku, ktoré pomáha oslovovať darcov krvi, aby prispeli svojou kvapkou zachrániť život pacientom, tým, ktorí to najviac potrebujú. Účastníci na bicykloch propagujú túto myšlienku Spoločnosti detskej onkológie Košice a pozývajú všetkých, aby prišli darovať najcennejšiu tekutinu, ktorá môže zachrániť život a zdravie detských pacientov.

    Už tretí krát sa pod vedením Mgr.Partilu tejto akcie zúčastnili aj žiaci našej školy, ktorí hlavný peletón sprevádzali na trase Giraltovce – Kuková. Ďakujeme našim žiakom, že aj takýmto spôsobom podporili dobrú vec a pozývame všetkých, ktorí môžu, darovať svoju kvapku dobra.

                                                                                                                                                           Mgr. Viera Vargová

  • Deň Európy

    Deň Európy - 9. máj,  je oslava mieru a rovnosti v Európe. V tento významný deň v roku 1950 francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman položil historickým prejavom  (Shumanova deklarácia) základy európskej integrácie. Vo svojom vystúpení navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe, ktorá by zabránila vojnám medzi európskymi národmi. Práve motto Európskej únie "Zjednotení v rozmanitosti" symbolizuje zjednotenie Európanov. Súčasne vyzval  6 krajín, aby združili úsilie pri spoločnej ťažbe uhlia a výrobe ocele. 18. apríla 1951 teda vzniklo  Európske spoločenstvo uhlia a ocele (ESUC). Týchto 6 krajín (Francúzsko, Nemecká spolková republika, Taliansko, Belgicko, Holandsko a Luxembursko) sa považuje za zakladajúce štáty EÚ. Postupne sa spoločenstvo rozrastalo  o ďalšie štáty a v súčasnosti do EÚ patrí 27 krajín.

    Preto sa rozhodli žiaci 2.A s pomocou p. učiteľky Čorbovej pripraviť krátky program pre žiakov Gymnázia a vyšších ročníkov Základnej školy. Zábavnou formou im priblížili krajiny patriace do Európskej únie. Nechýbali vtipné scénky a zaujímavé fakty, ktoré pobavili nejedného diváka. „Ahoj, Hoi, Hallo, Ciao.....“

                                                                                                                                                      Fabián Daňo, 2.A

  • KOŽaZ

    Žiaci tretieho ročníka absolvovali v dňoch 25. – 27. 5. 2022 Kurz ochrany života a zdravia (KOŽaZ). Náplň kurzu pozostávala z pohybu v prírode, zo zdravotníckej prípravy, kanoistiky, civilnej ochrany, topografie, orientácie v teréne, prekonávaní prekážok a streľbe zo vzduchovky.

    V rámci pobytu a pohybu v prírode sme absolvovali turistický pochod z Giraltoviec na rekreačnú oblasť Domaša – Tíšava. Celkovo túra trvala 4,5 hodiny a merala 18 km.

    Pri zdravotníckej príprave sme sa snažili naučiť, ako máme postupovať pri záchrane ľudského života. Po teoretickej príprave si pomocou figurín a praktických ukážok vybraní študenti mohli vyskúšať resuscitáciu, stabilizovanú polohu, rôzne obväzové techniky a mnoho ďalších život zachraňujúcich situácií.

    Najzaujímavejšia časť kurzu bola vodácka časť a to ovládanie kanoe a brázdenie po vodách Domaše.

    Aj napriek fyzickej náročnosti, ale super počasiu úsmev na tvári a dobrá nálada sprevádzala všetkých účastníkov kurzu. Posilnení krásou prírody a čerstvým vzduchom sa žiaci vrátili do školských lavíc oddýchnutí a plní zážitkov.

  • Veľká francúzska revolúcia v 21. storočí

    Viacerí ľudia hovoria, že žiaci gymnázií sa len učia a majú veľa úloh bez praktického využitia. Opak je však pravdou.

    Druháci na našom gymku dostali na hodine dejepisu netypickú úlohu, a to podľa poznámok o Veľkej francúzskej revolúcii vymyslieť za týždeň scénku a zahrať ju. Najprv sme si so spolužiakmi hovorili, ako sa nám do toho nechce a radšej by sme sa len naučili učivo k tejto téme, ale úloha znela jasne, takže sme sa pustili do príprav. Predsedníčka našej  triedy mala hlavné slovo a organizáciu celej hry. Ďalší žiaci triedy pomáhali s vedľajšími úlohami, ako napríklad pripraviť prezentáciu a video k hre, domyslieť repliky a samozrejme pomôcť so všetkým, o čo požiadala naša hlavná režisérka :) Najprv sme hru zahrali pani učiteľke  Pivovarníkovej a triednej pani učiteľke Vaľovskej. Vypočuli sme si pochvalu a niekoľko rád, ktoré nám veľmi pomohli. Zrazu prišlo oznámenie, ktoré nikto nečakal. Predstavenie sme mali zahrať pre žiakov Základnej školy ako aj  Gymnázia. Bol to šok, ale povedali sme si, že to zvládneme, a tak sme si scenár ešte upravili a doplnili niekoľko ďalších scén. Predstavenie pre gymnazistov a učiteľov sa konalo v školskej telocvični. Diváci mohli vidieť a počuť o priebehu a politickom systéme francúzskej revolúcie, o známych postavách ako kráľovi Ľudovítovi XVI., Márii Antoinette, spoločenských vrstvách v 19. storočí a dôsledkoch tejto revolúcie.

    Po predstavení sme boli, my druháci veľmi unavení a aj keď nás sprevádzal veľký stres a tréma, nakoniec sa dostavil pocit šťastia, že sme to zvládli. Uvedomili sme si, aká je dôležitá skupinová práca a už sa tešíme na ďalšiu príležitosť, kedy budeme môcť znova využiť našu predstavivosť.

     

    Renáta Živčáková, 2.A

  • Vydarená recitácia

    31. marca v Podduklianskom múzeu vo Svidníku konalo sa okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína, kde malo jedno želiezko v ohni  aj naše gymnázium. Vo IV. kategórii v próze získala pekné druhé miesto Lívia Feňaková. Blahoželáme. Keďže Lívia je štvrtáčka, prajeme jej, aby práca so slovom sa stala náplňou  v jej budúcom povolaní.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Gymnázium
    Dukelská 26/30, 087 01 Giraltovce
  • 054/ 7322325

Fotogaléria