Navigácia

  • Na našom gymku veselo

  • EURÓPSKY TÝŽDEŇ

    Euroscola 2023

    Uplynulý týždeň (21. 11. - 25.11.2022) tretiaci v rámci projektu EUROSCOLA 2023 zorganizovali EURÓPSKY TÝŽDEŇ. Každý jeden deň predstavovala iná krajina, ktorá je súčasťou EÚ. Žiaci mali za úlohu obliecť sa buď do farieb vlajky alebo si obliecť typický kúsok oblečenia. Dá sa povedať, že tak sme všetci  ,,precestovali“ Európsku Úniu. V pondelok sme začali FRANCÚZSKOM. V utorok sme sa preniesli na juh do ŠPANIELSKA. V stredu sme sa ocitli v mrazivých severských krajinách, a to konkrétne v DÁNSKU, FÍNSKU a ŠVÉDSKU. Vo štvrtok sme si pripomenuli letnú náladu prímorskými krajinami -  TALIANSKO, CHORVÁTSKO, GRÉCKO, BULHARSKO. Posledný deň, v piatok, sme našu európsku cestu symbolicky ukončili rodným SLOVENSKOM. Tento týždeň nám spestril bežné vyučovacie dni a zároveň sme sa dozvedeli nové zaujímavé informácie o európskych krajinách a ich tradíciách.

     

                                                                                                                            Michaela Leszczuková,3.A

  • Umelecky o EÚ v cudzom jazyku

    Euroscola 2023

    To, že v posledných dňoch a týždňoch my tretiaci žijeme EUROSCOLOU 2023 vie celá škola. Učitelia nás v našich aktivitách podporujú, a ak treba, s radosťou pomôžu. Bolo tomu tak aj na hodine anglického jazyka. V piatky mávame angličtinu šiestu hodinu trocha netradične. Keďže je to posledná hodina v týždni, tak klasickú učebňu meníme za študovňu, kde pohodlne naladení konverzujeme. Naša angličtinárka nám na piatok dala nečakanú domácu úlohu, a to napísať báseň o Európskej Únii po anglicky. Keď sme to počuli, neboli sme dvakrát nadšení.  V tom momente sme si pomysleli, že po slovensky by sme mali problém niečo vymyslieť. Keď učiteľka videla naše reakcie, tak nám navrhla menší kompromis,  komu to nepôjde po anglicky, nech to skúsi po slovensky. Hlavne, aby sa každý do výzvy zapojil a popasoval sa s ňou. Tak sme sa trochu potrápili a s malou dušou a plní obáv, či tá naša  báseň bude dosť dobrá, sme šli v piatok 11.11.2022 do študovne na angličtinu. Každý z nás predniesol svoj výtvor pred celou triedou. Či už to bola báseň o symboloch Európskej únie, o výhodách, ktoré nám prináša alebo o vlastnom názore na ňu, navzájom sme sa počúvali a zistili sme, ako vnímame Európsku úniu. Boli sme milo prekvapení, že väčšina z nás to zvládla v angličtine. Naše diela sme rozmiestnili po chodbe našej školy, aby aj ostatní žiaci mohli vidieť Európsku úniu našimi očami a inšpirovať sa. Už teraz sa tešíme na ďalšiu netradičnú domácu úlohu, pri písaní ktorej zistíme, čo v nás je.

     

    Eva Kollárová, 3.A

  • Čo mi dala EÚ

    Euroscola 2023

    V rámci  projektu Euroscola 2023 sme  pozvali 3. novembra 2022 bývalých študentov nášho gymnázia, a to Tobiaša Hamaru a Davida Kacvinského, aby nám porozprávali o svojich skúsenostiach, ktoré nadobudli vďaka projektom,  do ktorých sa zapojili. Dozvedeli sme sa, že sú úspešní študenti vysokých škôl, ktorá nám predstavili. Zaujímavo rozprávali o skúsenostiach, zážitkoch, benefitoch z projektu Euroscola, ale aj o iných projektoch, ako Epas, Erasmus­­+, Erasmus mini, ktoré taktiež patria pod záštitu EÚ. Veľkým plusom, ktoré stále vyzdvihoval,i bolo to, že  vďaka týmto projektom zlepšili sa nielen v anglickom jazyku, ale získali praktické životné zručnosti. Na konci besedy nás povzbudili, aby sme využívali takéto projekty čo najviac, aby sme sa posúvali, vzdelávali a získavali skúsenosti a vedomosti, ktoré v budúcnosti určite využijeme. 

                                                                                                                                                                  Simeon Sabol, 3.A

  • O vzdelávaní a kultúre s europoslancom

    Euroscola 2023

    V rámci projektu EUROSCOLA 2023 sme hľadali poslanca, ktorý pochádza z nášho regiónu. Dňa 23.11.2022 sme sa my, tretiaci, spolu so skupinou maturantov zúčastnili na netradičnej online besede s europoslancom Petrom Pollákom. Spočiatku pracoval ako vysokoškolský učiteľ a tomuto odvetviu sa venuje aj v súčasnej práci. Z dvadsiatich parlamentných výborov sa venuje trom, a to kultúre, vzdelaniu a ľudským právam. V tomto duchu prebiehala aj táto beseda. Pán Pollák nám porozprával o tom, aká je práca v Európskom parlamente a o čo sa v daných výboroch zaujíma aj on. Pre krátkosť času nám stručne zodpovedal aj naše zvedavé otázky, ktoré sa týkali jeho práce, ale aj osobného života. Mali sme možnosť dozvedieť sa pár zaujímavostí o investíciách do školstva, kultúry, kultúrnych pamiatok a taktiež o extrémizme, ktorý je v súčasnosti najdiskutovanejšou témou na slovenských školách. Na záver nám prezradil svoje budúce plány v európskom parlamente a aj to, že by tam rád zostal a pomáhal tak svojej rodnej krajine. Našu besedu sme zakončili spoločnou fotografiou a dúfame, že sa s ním osobne stretneme aj na jeho oficiálnej návšteve v Giraltovciach.

                                                                                                                                              Nela Fedorová 3.A

  • Imatrikulácia prvákov

    Deň 17. november je nám všetkým veľmi známy ako Deň študentstva. Deň po tomto významom sviatku 18.11. 2022 sa na našej škole konala IMATRIKULÁCIA (Uchaľák) našich nových prváčikov,  ktorí sa museli na hodinku vrátiť do svojich škôlkarských čias, prejsť cez mnoho úloh a prekážok. Všetci nám ukázali, že pre našu školu sú veľkým prínosom. Vítame ich medzi nami a tešíme sa, že máme takúto novú fantastickú posilu .

                                                                                                                                                      Bianka Sulinská, 2.A

  • 17. november

    Tento týždeň sa atmosféra v našej škole niesla v duchu 17.novembra.Týmto dňom si pripomíname Nežnú revolúciu, ktorá odstránila komunistický režim v Československu, zmenila naše životy a naplnila túžbu mnohých ľudí po slobode. Taktiež je to deň, kedy si pripomíname medzinárodný deň študentstva, ktorý súvisí s udalosťami, ktoré sa stali počas 2. svetovej vojny.  Žiačka 4. ročníka, Vanessa Kyjaková, nás v pondelok obohatila informáciami v podobe hlasového príspevku. Priblížila nám príčiny a dôsledky tejto udalosti. Nezabudla spomenúť významného človeka,  Jána Palacha, ktorý sa rozhodol obetovať to najdôležitejšie, aby vyburcoval spoločnosť z letargie - svoj život. V utorok nás svojou návštevou poctila pani Slávka Ďurišová, bývala študentka nášho gymnázia. S úžasom sme počúvali príbehy priamej účastníčky 17.novembra. Po skončení gymnázia sa rozhodla študovať na Chemicko-technologickej škole v Prahe, preto nám vedela bližšie priblížiť čo sa dialo v Prahe a aké boli pocity študentov. V stredu sme si vypočuli audioodkaz od Dušana Šándora, pracovníka EÚ v Bruseli. Mohli sme si všimnúť že jeho výpoveď bola trochu iná ako výpoveď pani Ďurišovej, pretože študoval v Košiciach. Informácie získaval z rádia Slobodná Európa, ktoré bolo vtedy zakázané, ale vďaka nemu vedel viac o tom, čo sa deje vo svete. V piatok sme sa zúčastnili interaktívnej besedy s pánom Františkom Maxinom z kultúrno-komunitného centra Bašta v Bardejove. Pozreli sme si film o automobilke Škoda a diskutovali o tom, ako celá situácia vplývala na priemysel. Na záver by som sa chcela poďakovať našim spolužiakom a pani učiteľkám, ktorí sa podieľali na prezentácii Nežnej revolúcie na našich chodbách.

                                                                                                                                                  Katarína Cibuľková, 4.A

  • Za tvorivým písaním do Svidníka

    V dňoch 26.-28.10.2022 sa naši dvaja štvrtáci, Viktória Jančuvová, Richard Jusko, a tretiačka, Karolína Šlangová, zúčastnili 3-dňového workshopu Tvorivé písanie v Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku so spisovateľkou pani Alžbetou Verešpejovou. V úvode každého dňa sme robili synonymické cvičenia na vopred zadané slová, aby sme si rozvíjali našu slovnú zásobu. Neskôr sme spoločne písali príbeh. Na záver, v  posledný deň, sme sami napísali príbeh  alebo báseň na tému „Straka a strašiak“ a spozorovali sme na sebe určitý pokrok. Celý workshop sa niesol v pohodovej a priateľskej atmosfére. Túto udalosť sme si naozaj užili a sme vďační za takúto príležitosť.

    Richard Jusko, 4.A

  • Euroscola s druhákmi na ZŠ v Okrúhlom

    EUROSCOLA 2023

    Dňa 14.11.2022 sme my, študentky 3.A, v rámci projektu Euroscola navštívili 2.A na Základnej škole v Okrúhlom, aby sme aj medzi najmladšími žiakmi šírili povedomie o EÚ. Spolu s Tamarou sme im pripravili zaujímavé aktivity. Pomocou prezentácie sme im predstavili Európsku úniu. Vybrali sme si pre nás viac známe krajiny, aby si toho čo najviac zapamätali. Prvú aktivitu sme zvolili „skladanie vlajok“. Na druhú aktivitu sme pripravili pracovný list, kde si mali žiaci pospájať vlajku s typickým jedlom krajiny. Žiaci si túto aktivitu veľmi chválili. Ako poslednú aktivitu sme si vymysleli pre žiakov zábavnú hru. Sme radi, že si toho žiaci zapamätali veľa a vďaka EUROSCOLE  sa naučili mnoho faktov.

                                                                                                                                                               Karolína Šlangová 3.A

  • EURÓPSKY TÝŽDEŇ

    Euroscola 2023

    Vážení učitelia, milí žiaci!

    My 3.A trieda, sme zapojení do projektu EUROSCOLA 2023. Našou úlohou je šíriť povedomie o Európskej Únii medzi ľuďmi. Preto sme sa rozhodli zorganizovať EURÓPSKY TÝŽDEŇ, ktorý bude prebiehať od pondelka 21.11. do piatku 25.11.2022.

    Každý deň bude patriť inej krajine a budeme radi, ak prídete do školy oblečení  v symboloch danej krajiny. Je už na vás,  či si vyberiete farby vlajky alebo typický kúsok oblečenia, ktorý sa v danej krajine nosí.

    V pondelok začíname FRANCÚZSKOM, pretože je to jedna zo zakladajúcich krajín EÚ a v tomto prípade je aj prvou krajinou nášho Európskeho týždňa.

    Ak by ste náhodou nevedeli ako sa obliecť, na chodbe pri telocvični, nájdete nástenku kde sme pre inšpiráciu pripravili fotografie typického oblečenia danej krajiny.

    Pripomíname, že daná krajina bude vyhlásená vždy deň vopred. Veríme, že nás podporíte a do výzvy sa zapojíte!

     

    Vaša 3.A

     

  • ZDRAVOTNÍCTVO V EÚ A MY

    Euroscola 2023 

    Dňa 15.11.2022 nás na našom gymku v rámci projektu EUROSCOLA2023 poctila svojou návštevou Mgr. Zuzana Gajdošiková –  riaditeľka Mestskej polikliniky Dr. Jozefa Goldbergera a majiteľka privátneho zdravotníckeho zariadenia tu v Giraltovciach, ktorá má bohaté skúsenosti  s čerpaním peňazí z EÚ. Popísala nám presný postup rekonštrukcie polikliniky, ktorú odkúpila už dávnejšie. Nie je to vôbec jednoduché a je to  zdĺhavý proces. Vďaka pomoci Európskej Únie je však poliklinika čoraz modernejšie vybavená. Zaujímavosťou však je, že pani riaditeľka nepochádza z Giraltoviec, ale až Čadce. Vyštudovala dve vysoké školy a dlho pôsobila v médiách. Zdravotníctvu sa zo začiatku vôbec nevenovala. Prostredníctvom svojej životnej cesty nás veľmi inšpirovala k tomu, aby sme sa nevzdali a vždy si išli za svojím snom, aj keď je za tým ťažká drina. V diskusii sme jej položili pár otázok, na ktoré s radosťou odpovedala. Na záver sme si spravili spoločnú fotku a poďakovali sme jej za jedinečnú motiváciu, nielen v projekte Euroscola, ale aj v  samotnom živote.

                                                                                                                                        Michaela Leszczuková,3.A

  • O Európskej únii s deviatakmi

    Euroscola 2023

    Dňa 16.11.2022 sme zavítali na Základnú školu v Marhani za účelom šíriť osvetu o Európskej únii medzi najstaršími žiakmi tejto školy, a to deviatakmi. Hneď na začiatku sme sa predstavili a vysvetlili podstatu našej návštevy. Nasledovala prezentácia, ktorá obsahovala informácie o tom, čo je Európska únia a akými oblasťami sa zaoberá, čo znamená pojem Eurozóna, aké štáty sú jej súčasťou a mnoho ďalšieho. Na druhej strane sme nechceli, aby táto naša prednáška bola len plná faktov a informácií, a preto sme začali rozprávať aj o tom, čo všetko sa nám vďaka projektu Euroscola podarilo. Veľmi ich zaujímalo, keď sme rozprávali o našej besede s pánmi prednostami mesta Stropkov a Svidník, s pani europoslankyňou Lexmann alebo  o iných aktivitách spojených s týmto projektom. Po prezentácii prišlo spoločné opakovanie, aby sme zistili, či si niečo zapamätali. A musím povedať, že vedeli toho veľa. Získané vedomosti  mohli využili v pracovných listoch s úlohami a tiež nám mohli napísať spätnú väzbu. Neskôr pri čítaní spätnej väzby nás potešilo, že sa deviatakom naša prednáška páčila, a že sa naučili niečo nové o Európskej únii.

     

    Renáta Živčáková, 3.A

  • Malé gymnázium z východu známe v Európe

    Ambasádorská škola Európskeho parlamentu – EPAS

    Ani pandémia nám nezabránila v tom, aby sme sa zapájali do medzinárodných programov a európske záležitosti nám neboli cudzie ani minulý  rok. Gymnázium v Giraltovciach, ako jediná slovenská škola v zastúpení senior ambasádorky Mgr. J. Čorbovej, sa spolu s 50 zástupcami    Ambasádorkých škôl Európskeho parlamentu  zo 16  európskych krajín počas pandémie pravidelne zúčastňovalo webinárov.  Prvé oficiálne stretnutie sa konalo v Deň  Európy, 9.5.2021. Senior ambasádorov zaujímalo, ako by mala vyzerať Európa v roku 2050, cieľom ich spoločných  webinárov bolo diskutovať o európskych výzvach a prioritách. Avšak hlavnou prioritou bolo  spustiť  eTwinning projekt pre študentov, junior ambasádorov. Žiaci jednotlivých škôl  mali vytvoriť digitálnu prezentáciu alebo plagát o tom, ako by mala EÚ vyzerať v roku 2050. Úlohou senior ambasádorov bolo vybrať najzaujímavejšie prezentácie. Titul junior ambasádorov za Gymnázium Giraltovce  vďaka zaujímavým prezentáciám získali Anna Zuzana Dzurišová a Tamara Jurčenková.

    Prvé úvodné stretnutie junior ambasádorov sa konalo 17.10.2021.  Na tomto stretnutí si zvolili 5 tém, ktoré považovali za najdôležitejšie, čo sa ich budúcnosti ako aj budúcnosti Európy týka. Išlo o nasledujúce témy:

    1. Vzdelanie, kultúra, mládež a šport.
    2. Klimatické zmeny a životné prostredie
    3. Hodnoty a práva, právny štát a bezpečnosť.
    4. Silnejšia ekonomika, sociálna spravodlivosť a zamestnanosť
    5. Zdravie, duševné zdravie a pohoda.

    Ich prvou úlohou  bolo navrhnúť logo  projektu a následne zahlasovať o najlepšie.  74 žiakom z 50 škôl v  16 krajinách  sa najviac páčilo logo, ktorá navrhla naša študentka, Anna Zuzana Dzurišová.  Logo vytvorené našou žiačkou sa tak stalo  oficiálnym logom eTwinning programu Konferencia o budúcnosti Európy.

    Na ďalších stretnutiach junior ambasádori diskutovali o témach v medzinárodných tímoch a spolupracovali pri príprave prezentácií. V rámci online podujatí si tímy vymieňali prezentácie i návrhy a diskutovali  o nich s odborníkmi, hlasovali za návrhy, ktoré považovali za najdôležitejšie. Tieto boli zverejnené na oficiálnej platforme konferencie.

    Na záverečnom podujatí, ktoré sa konalo 9.5.2022, sa juniori podelili o svoje návrhy s poslancami EP a ďalšími predstaviteľmi EÚ.

    Nový školský rok prináša nové výzvy. Sú naplánované ďalšie webináre pre senior ambasádorov, ktorí aj tento školský rok zapoja študentov svojich škôl do programu. Uvidíme, či aj v tomto školskom roku budú naši študenti úspešní.

                                                                                                                                                     Mgr. Jana Čorbová

  • BESEDA o užitočných informáciách s europoslankyňou

    Euroscola 2023

    Dňa 4.11.2022 si tretiaci nášho gymnázia v rámci projektu Euroscola 2023 pozvali do nášho mesta Giraltovce  europoslankyňu Miriam Lexmann. Beseda bola otvorená nielen pre všetkých študentov gymnázia, ale aj pre širokú verejnosť, pretože sa konala v mestskej zasadacej miestnosti v Giraltovciach. V úvode nám pani europoslankyňa predstavila svoju prácu a vysvetlila nám, ako prebiehajú niektoré zložité procesy v Európskej únii.  Pani Miriam Lexmann  sa zaoberá v dnešnej dobe veľmi rozšírenou témou medzi občanmi – Hoaxy a dezinformácie.  Taktiež  nás poučila o hľadaní dôveryhodných a pravdivých zdrojov, o vytvorení si škály overených stránok či o samotnej našej zodpovednosti. Spoločne sme diskutovali a nakoniec prišiel rad aj na naše otázky, na ktoré nám zodpovedne odpovedala a prezradila nám zaujímavosti aj zo svojho života. Pani europoslankyňu však zaskočila otázka, Ako to bude vyzerať v Európskej únii v roku 2050? Na túto odvážnu otázku sme dostali aj zaujímavú odpoveď : ,,Dúfam, že do roku 2050 sa poučíme z chýb, ktoré súvisia aj so súčasnosťou, všetko záleží od toho, či sa budeme vedieť pozrieť, kde sme spravili chyby“. Celá beseda sa niesla v priateľskom duchu. Potešilo nás, že na besedu si našiel čas aj primátor Giraltoviec, p. Ing. Pavol Tchurík. Nakoniec nesmela chýbať ani spoločná fotografia.

    Vanesa Rubisová, 3.A

  • So stredoškolákmi o EÚ

    Euroscola 2023

    9.októbra 2022 sme navštívili 1.A na Gymnáziu v Giraltovciach. My tretiaci sme súčasťou projektu Euroscola 2023. Euroscola je projekt, ktorý dbá na rozšírenie povedomia o Európskej Únii, a práve to bolo našou úlohou. Našou témou je „Čo robí Európa pre mňa”. Spoločne s prvákmi sme rozoberali rôzne problémy, a tak si upevnili vedomosti o Európskej únii. Taktiež sme ich sprostredkovali niekoľko faktov, ktoré im doteraz boli neznáme. Mnohí ani len netušili, aké objekty boli vďaka eurofondom zrekonštruované či zmodernizované. Postupne sme si ukázali, aké budovy v našom meste nesú svoj hrdý štítok  „zrekonštruované vďaka pomoci EÚ”. Spoločne sme prišli na to, koľko takýchto budov sa v našom okolí nacházda. Vďaka tomuto projektu sme si taktiež spoločne dokázali, že pomoc EÚ v našej krajine sa nachádza takmer všade. Po diskusii sme si pre prvákov pripravili kvíz, v ktorom sa mohli otestovať, a tak zistiť, v čom majú nedostatky alebo v čom sa majú zdokonaľovať. Táto diskusia dala veľa aj nám, keďže sme sa dozvedeli aj ich pohľad, mladých ľudí, na celú Európsku úniu. V čom vidia nedostatky, či v akých oblastiach by sme sa bez EÚ  „ani nepohli”.

     

     

    Karolína Šlangová, 3.A

  • O Európskej únii so šiestakmi

    Euroscola 2023

    Dňa 2.11.2022 sa žiaci gymnázia 3.A triedy rozhodli prezentovať svoje vedomosti O Európskej únií pred žiakmi 6.B ZŠ. Svedomito si pripravili prezentáciu o Európskej únií a tom, ako funguje, kam smeruje, aké ciele si vytýčila a taktiež o projekte s názvom Euroscola, do ktorého sa zapojila ich trieda. Táto prezentácia obsahovala mnoho zaujímavých faktov. Nachádzali sa tam informácie o europoslancoch, kto vedie európsky parlament, koľko máme európskych komisárov a ďalšie veľmi zaujímavé fakty. So žiakmi šiesteho ročníka taktiež viedli podnetný rozhovor, v ktorom gymnazisti zisťovali , akými vedomosťami ovplývajú ich mladší spolužiaci. V hravej forme sa na záver zúčastnili zaujímavého kvízu cez stránku Kahoot. Mladým žiakom sa to veľmi páčilo a výhercovia prvých troch miest dostali odmenu vo forme jednotky z anglického jazyka. Peknou spomienkou im bude spoločná fotografia. Z tejto akcie sme všetci odchádzali plný nových vedomostí aj pekných zážitkov.

     

     

    Matej Liháni, 3.A

  • O Európskej únii so staršou generáciou

    Euroscola 2023

    18.10.2022 sme v rámci projektu EUROSCOLA  navštívili denný stacionár v obci Chmeľov.Hlavným cieľom tejto návštevy bolo šírenie povedomia o Európskej Únií.Spoločne sme diskutovali o výhodách,nevýhodách alebo problémoch EÚ.Prostredníctvom prezentácie,sme sa im  snažili priblížiť čo najviach zaujímavostí,o ktorých staršia generácia nemá v dnešnej dobe  veľmi veľký prehľad. V tejto rozsiahlej diskusii každý z dôchodcov vyjadril svoj vlastný názor na Európsku Úniu, alebo nám porozprávali ich rôzne životné skúsenosti, príbehy či postrehy, ktoré sú špecifické a veľmi zaujímavé. Na záver po prezentácii a diskusii o EÚ nasledovala aktivitka s názvom ,,Európska tajnička.“, ktorá pozostávala z informácií  o EÚ.  Aj takéto príjemné a neformálne môže byť poobedie so staršími ľuďmi. Dôchodcovia nám na záver milo poďakovali. Boli vďační, že sa dozvedeli nové informácie a my študenti sme boli radi, že sme im tieto užitočné informácie mohli sprostredkovať.

     

                                                                                                         Michaela Lezscuková, 3.A

  • O Európskej únii s malými školákmi

    ​​​Euroscola 2023

    Dňa 20.októbra 2022 sme navštívili Základnú školu v Kračúnovciach, aby sme šírili povedomie o Európskej únii medzi mladšími školákmi. Čas bol venovaný žiakom prvého stupňa ZŠ, konkrétne prvákom a štvrtákom, ktorí navštevujú školskú družinu. Naším cieľom bolo vysvetlenie neznámych pojmov týkajúcich sa Európskej únii či zopakovanie základných faktov. Medzi sebou nás privítali s úsmevom na tvári a zvedavými očami, čo budeme robiť. Milo nás prekvapili svojimi znalosťami a vedomosťami, svojím aktívnym zapájaním sa do diskusie a zaujímavými otázkami. Cítili sme sa veľmi dobre. Rozhovor bol skvelý a osožný, niesol sa v duchu záživných otázok a odpovedí. Žiaci sa najviac tešili na naše dve predpripravené aktivity, ktoré boli pexeso a maľovanie. Rozdelili sme ich do dvoch menších skupín. Jedna skupina hrala pexeso, kde si mohli zopakovať vlajky Európskych štátov. V druhej skupine kreslili vlajky, svet, Európu…jednoducho niečo, čo si z dnešného rozhovoru zapamätali. Ich fantázia nemala hraníc. Na konci sme si urobili spoločnú fotku s vlajkou Európskej únie. Sme vďační, že sme mali takúto možnosť bližšie sa spoznať zo žiakmi ZŠ a zároveň diskutovať o Európskej únii a o živote v nej. Bol to príjemný a obohacujúci zážitok, na ktorý budeme dlho spomínať. Máme radosť, že aj v tejto uponáhľanej dobe sme si vedeli nájsť čas na druhých ľudí vďaka projektu Euroscola.

                                                                                                 Judita Talianová, 3.A

  • O Európskej únii s najmladšími

    ​​​Euroscola 2023

    Dňa 18.10.2022 žiačky 3.A triedy, Vanesa Rubisová a Renáta Živčáková v rámci projektu EUROSCOLA navštívili Materskú škôlku v Koprivnici.

    Po privítaní v škôlke pani riaditeľkou sme deťom porozprávali o Európskej únii, čo pre nás znamená, aké výhody nám prináša, význam dvanástich žltých hviezd na vlajke a aké štáty sa v nej nachádzajú. Po tomto krátkom predstavení sme si s deťmi  spolu zahrali pexeso, ktoré  sme si vopred pripravili, a po hre si deti vyrobili na papier vlajky štátov Európskej únie. Tieto aktivity deti veľmi bavili, pretože pri vytváraní vlajok si každý mohol namaľovať vlajku podľa vlastného výberu. Nakoniec prišlo malé opakovanie, kedy sme zisťovali, či si deti niečo zapamätali. Boli sme milo prekvapené,  koľko toho vedeli a koľko otázok ešte mali pripravených.

     

    Renáta Živčáková, 3.A

  • Medzinárodný deň školských knižníc

    Tretí októbrový pondelok, 24. 10. 2022, sa v našej školskej knižnici konalo zaujímavé podujatie s názvom Evka v ríši literatúry s podtitulom Sen noci maturitnej, ktoré pripravili študenti z 3.A triedy. Tretiaci zaujali  montážou scénok spracovaných podľa predlohy literárnych diel známych slovenských i svetových autorov. Literárno-dramatické dielko pozostávalo z diel Antigona od Sofokla, Lakomec od Moliéra, Ťapákovci od Timravy a Dobrodružstvo pri obžinkoch od J. Palárika. Keďže podujatie bolo zamerané na tri cieľové skupiny, potom nasledovala práca v skupinách. Žiaci  ZŠ čítali s porozumením a Evke dokončili príbehy, gymnazisti si preverili vedomosti prostredníctvom pracovného listu z čítania štandardizovaných diel a dospeláci sa vrátili do stredoškolských čias. Všetci si našli svoju cestičku ku knihe v duchu motta dňa: „Ako máme radi našu školskú knižnicu."

                                                                                                                                                             PhDr. Blanka Vaľovská

strana:

Novinky

Kontakt

  • Gymnázium
    Dukelská 26/30, 087 01 Giraltovce
  • 054/ 7322325

Fotogaléria