Navigácia

  • DOBRODRUŽNÉ EXPEDÍCIE NAŠICH DOFÁKOV

    Predposledný júnový týždeň sa uskutočnili dobrodružné expedície  študentov, ktorí v priebehu celého školského roka pracovali na sebe v rámci programu DofE. Prváci sa rozhodli  zdolať najvyšší vrch v Slanských vrchoch, Šimonku a tretiaci spoznávali okolie  vodnej nádrže Sigord, kde si vyskúšali aj člnkovanie. Nesmelo chýbať stanovanie a pripravenie chutnej večere. Tieto expedície im dali nezabudnuteľné zážitky vďaka ktorým sa mnohí z nich rozhodli pokračovať v tomto programe na ďalšej úrovni. 

                                                                                          Koordinátori programu: Mgr. J. Čorbová, Mgr. Matúš Krupa

  • JUVENALIS 2023 OCEŇOVAL NAJLEPŠÍCH

    V závere školského roka, dňa 28.6.2023, sa žiaci základných škôl a študenti stredných škôl zúčastnili odovzdávania cien Juvenalis. Pozvanie pána primátora Ing. Pavla Tchuríka prijali riaditelia škôl, pedagógovia, no hlavne my, žiaci. Z našej školy boli ocenení Peter Breja (1.A) a Anna Zuzana Dzurišová (3.A). Peter sa v uplynulom školskom roku umiestnil na 8. mieste matematickej olympiády, a tak patrí medzi úspešných riešiteľov a zúčastnil sa i krajského kola olympiády vo fyzike. Anna sa spolu s redakčným kolektívom školského časopisu GSKUL umiestnila v brozovom pásme v  Súťaži stredoškolských časopisov. Nesmieme zabudnúť ani na našich tretiakov, ktorí svoje úsilie spečatili výhrou v projekte Euroscola.

    Toto ocenenie nám dodalo obrovskú motiváciu do nadchádzajúceho školského roka. Ďakujeme našim pedagógom, ktorí nás viedli v našej práci.

                                                                                                          Anna Zuzana Dzurišová, 3.A

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScRozvrhy boli aktualizované
  • Gymnázium na exkurzii

    Vodné dielo Domaša

  • Dychberúci zážitok

    Počas nášho výletu spojeného s exkurziou sme putovali po Bratislave, Viedni a v posledný deň sme navštívili Múzeum holokaustu v Seredi.

    Múzeum vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora, ktoré predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz - Birkenau. Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník zavraždeným Židom zo Slovenska.

    Nie jednému z nás prešiel mráz po chrbte pri výklade pána Mgr. Mateja Beránka, PhD. Vďaka jeho dychberúcemu výkladu sa táto exkurzia vryje do pamäte každému účastníkovi exkurzie.

    Karolína Šlangová, 3.A

  • Slávnosť maturantov

  • KOŽAZ našich tretiakov

  • Ples gymnazistov

    V nedeľu, 30. apríla 2023, sa v Giraltovciach v Dome kultúry uskutočnil študentský ples, ktorý zorganizovali žiaci 3.A triedy. Bola to úžasná noc plná zábavy a radosti. Vstupné zahŕňalo dve večere a občerstvenie. Hudba hrala celú noc a všetci sa bavili, tancovali, smiali sa. Študenti boli oblečení v najlepších oufitoch a vyzerali skutočne úžasne. Okrem tanca sa konali aj hry. Bolo veľmi zábavné pozorovať, ako sa študenti snažia získať body pre svoju triedu. Žiaci počas celého plesu mali šancu si zakúpiť lístky do tomboly, ktorá mala mnoho zaujímavých a úžasných cien. V neskorších hodinách po hlasovaní  za kráľa a kráľovnú plesu boli vyhlásení Richard Hlavinka a Anna Zuzana Dzurišová. Školský ples bol úžasnou príležitosťou pre študentov, aby sa stretli, zabavili sa a vytvorili si spomienky, ktoré budú navždy žiť. Bol to nádherný večer, ktorý si študenti budú pamätať.

                                                                                                                                            Matej Liháni, 3.A

  • Mladý Európan

    Regionálne kolo

    V piatok, dňa 14. apríla 2023, sa v priestoroch Prešovskej univerzity uskutočnil 18. ročník regionálneho kola celoslovenskej súťaže Mladý Európan. Cieľom tejto súťaže je zvýšenie povedomia o význame začlenenia sa Slovenska v Európskej únii medzi študentmi stredných škôl na Slovensku. Hlavnou témou sú všeobecné znalosti o histórii, geografii, osobnostiach ako aj pamätihodnostiach EÚ.

    Zabojovať v tejto súťaži mohli trojčlenné tímy zo stredných škôl. Popasovať s touto výzvou sa odhodlali traja gymnazisti, tretiaci, a to Samuel Hažlinský, Oliver Lapčák a Matej Liháni, pod vedením Mgr. Janky Čorbovej. Jednou z podmienok zapojenia sa do tejto súťaže bolo vypracovať projekt o krajine aktuálne predsedajúcej Rade Európskej únie, teda o Švédsku alebo o Španielsku, ktorá bude predsedníckou krajinou v druhej polovici roka 2023. Naši študenti si vybrali Španielsko. Samotná súťaž pozostávala z troch kôl, a to z vedomostného testu, jazykovej doplňovačky a z finále. Náš tím sa  v silnej konkurencii stredných škôl Prešovského kraja umiestnil na štvrtom mieste. Chlapcom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

                                                                                                   Mgr. Janka Čorbová

  • Deň Zeme - prváci upratujú

    V piatok a v pondelok si naši žiaci pripomenuli Deň Zeme. Pripomenuli sme si, že naša planéta je jediný domov, ktorý máme a preto musíme robiť maximum pre jej ochranu o udržateľnosť.

    Týmto spôsobom sme náš čas v škole venovali zberaniu odpadkov, hrabaniu konárov alebo aj koseniu či iným prospešným veciam.

    Deň Zeme na našej škole je príležitosťou na to, aby sme ukázali, že aj malými krokmi môžeme dosiahnuť veľké veci pre našu planétu a jej budúce generácie.

  • Naši recitátori najlepší v okrese

    Deň učiteľov bol v našom okrese aj sviatkom prednesu umeleckej literatúry. V Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku sa  28. 3. 2023 konalo okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína. Vo IV. kategórii nás reprezentovali Kristián Schrenk, žiak 4.A, a Bianka Sulinská, žiačka 2.A, ktorí pracovali pod vedením PhDr. Blanky Vaľovskej. Kristián recitoval poéziu a porotu zaujal nielen montážou textu, ale aj pôsobivým prednesom. Bianka Sulinská recitovala prózu a pozornosť poroty si získala výberom textu s aktuálnou témou a kultivovaným prednesom. Obaja sa umiestnili na 1. mieste a budú našu školu i okres reprezentovať v krajskom kole. Blahoželáme a prajeme veľa úspechov.

  • Náš šikovný Michal

    ....inšpirácia

    https://spravy.rtvs.sk/2023/03/namiesto-casnickej-zastery-laboratorny-plast-univerzita-umoznila-studentom-brigadovat-v-odbore/

     

  • HLASUJTE ZA NAŠU ŠKOLU!!!!!

    Vážení rodičia a priatelia našej školy,


    naša škola postúpila užším výberom v programe _BUDUJEME KLIMATICKÉ ZÁHRADY_ z vyše 130 tich škôl! Odborná porota z o.z. SOSNA vybrala 20 škôl z košického a prešovského kraja do užšieho výberu a medzi nimi aj tú našu. Teraz nastáva druhé kolo v podobe hlasovania.

    Vo finále bude podporených 12 škôl, ktoré dostanú najvyšší počet hlasov na stránke VSE od zákazníkov služby Zelenej energie.

    HLASUJTE ZA NAŠU ŠKOLU!!!!!

    Link na hlasovanie:

    https://www.vse.sk/web/sk/domacnosti/zelenaenergia_hlasovanie

    Povzbuďte aj svojich známych a priateľov, aby za nás zahlasovali :) Ďakujeme!

    Vedenie školy

  • Naši gymnazisti už druhýkrát najlepší v celoslovenskej súťaži EUROSCOLA

    To, že študenti nášho gymnázia sa zapájajú do programu EUROSCOLA, sa stalo tradíciou. A bolo tomu tak aj tento školský  rok,  keď sa rozhodli do tejto súťaže zapojiť naši tretiaci pod vedením triednej PhDr. B. Vaľovskej a koordinátorky Mgr. J. Čorbovej. Jedným z cieľov tohto programu je šíriť povedomie o Európskej únii, keďže  v školských osnovách na to nie je dostatok priestoru.  Tému, ktorej sa rozhodli venovať, bolo „Čo robí Európa pre mňa, ako sa pomocou eurofondov rozvíja náš región.“  Tretiaci navštívili a o Európskej únii diskutovali s rôznymi vekovými kategóriami, od detí  v materských školách až po seniorov.  Zorganizovali podujatia s dvoma europoslancami, s dvoma prednostami okresných úradov a s riaditeľkou miestnej polikliniky. Nezabudli ani na ďalších študentov nášho gymnázia a základnej školy a okrem prednášok ich  zapojili ich do rôznych aktivít. Na Deň Európy zinscenovali krátke predstavenie, počas Európskeho týždňa jazykov sa každá trieda venovala jednej krajine EÚ, ktorá bola pred žiakmi celej školy odprezentovaná na konci týždňa. Nakoniec to bol Európsky týždeň, keď žiaci chodili do školy oblečení každý deň podľa toho, aká krajina bola  určená.  Tretiaci nezaháľali ani čo sa tvorivosti týka a natočili krátke video, v ktorom každý odpovedal na otázku „Čo robí Európa pre mňa?“ (Na Youtube si ho môžete pozrieť pod názvom „EUROSCOLA 2023 Gymnázium Giraltovce. )  Taktiež namaľovali mapu Schengenského priestoru, na ktorú všetci študenti gymnázia nalepili malú hviezdičku v krajine, ktorú navštívili. Dokonca vyrobili stolnú hru „Mladý Európan“.  O týchto a ešte ďalších iných aktivitách napísali správu, ktorú  koncom novembra poslali do Kancelárie Európskeho parlamentu v Bratislave. Hodnotiaca komisia nemala ľahkú úlohu, lebo tento školský rok sa do súťaže EUROSCOLA 2023 zapojilo doteraz rekordných, 28 škôl z celého Slovenska.

    10.2.2023 bolo pozvaných  do Domu Európy v Bratislave  na slávnostné vyhodnotenie osem najlepších škôl, medzi ktoré sme patrili aj my. Pre obmedzenú kapacitu sa na vyhodnotení mohli zúčastniť len piati  študenti.  Na podujatí, ktoré otvoril vedúci kancelárie Robert Sermek, sa zúčastnili traja europoslanci, a to Vladimír Bilčík, Ivan Štefanec a Michal Wiezik. Po  príhovoroch pánov europoslancov nasledovala  krátka prezentácia víťazných tímov. Ako prví dostali priestor stredoškoláci zo Zlatých Moraviec,  ktorí skončili na 8. mieste. Nasledovali žiaci z Čadce, Dolného Kubína, Piešťan, Sniny, Detvy a Košíc. V tom momente si naši žiaci uvedomili, že sa umiestnili  na prvom mieste. Aktivity našich, giraltovských gymnazistov, sa teda hodnotiacej komisii Kancelárii Európskeho parlamentu páčili najviac. Po roku 2018, kedy sa Gymnázium Giraltovce umiestnilo v súťaži EUROSCOLA 2018 na prvom mieste, sa našim gymnazistom podarilo obhájiť prvé miesto, z čoho máme neskutočnú radosť.  Po oficiálnom vyhlásení výsledkov o našich žiakov prejavili záujem  rôzne médiá, ako napr. RTVS, televízia TA3 a televízia JOJ.  Krátku reportáž si môžete pozrieť kliknutím na nasledujúci odkaz.

    https://www.ta3.com/clanok/258783/studenti-dostali-jedinecnu-prilezitost-vdaka-projektu-euroscola-sa-mozu-pozriet-ako-funguje-europsky-parlament-v-praxi?fbclid=IwAR0b1voa4RaAGaA8udeZW-IMdE3qHk23irD0rIaJXpmsf8KsJIDg66Ojvoo

    Ako odmenou za prvé miesto je možnosť  vycestovať do Štrasburgu, kde sa žiaci  zúčastnia pracovného dňa Euroscola v Európskom parlamente a na deň sa tak stanú europoslancami.

    Týmto by sme sa chceli  v prvom rade poďakovať vedeniu školy, že nám umožnilo sa do tohto projektu zapojiť. Naša vďaka taktiež patrí všetkým, ktorí  prijali pozvanie na aktivity, ktoré sme organizovali, ako aj tým,  ktorí sa do našich aktivít zapájali i tým, ktorí nás svojím lajkom podporili na sociálnych sieťach. Bez vašej podpory by sme to nedokázali a aj vďaka vám sme boli opäť najlepší.

  • Opäť v divadle

    S literatúrou  v divadle strávili gymnazisti 30. január 2023. V tento deň sme navštívili historickú
    budovu Divadla Jonáša Záborského v Prešove, kde sme si pozreli od Boženy Slančíkovej Timravy
    Ťapákovcov, ktoré patrí k štandardizovaným dielam na stredných školách. Po kultúrnych „suchotách“
    sa žiaci veľmi tešili na divadelné predstavenie či učenie inak, o čom svedčí 100% prihlásených
    študentov. A predstavenie nesklamalo. Realistická Timravina klasika bola moderne spracovaná.
    Výrazné motívy oviec i sliepok s alkoholickými neduhmi umocňovali jednoduchosť, ba až primitívnosť
    ľudí uviaznutých v minulosti v porovnaní s ľuďmi túžiacich po vzdelaní i lepšom živote. Predstavenie
    Ťapákovci bolo ušité na mieru nám východniarom, pretože bolo v šarišskom nárečí, ktoré pridalo na
    irónii Timravinho pohľadu. Študenti i učitelia strávili príjemné vyučovanie namiesto polročných
    prázdnin.

                                                                                                                            PhDr. Blanka Vaľovská

  • Opäť úspešní na okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku

    Aj tohto roku sa mali možnosť žiaci nášho Gymnázia zapojiť do 33. ročníka Olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa konalo v novembri. V kategórii 2A (1. a 2. ročník) sa na 1. mieste umiestnila Sofia Vanda Pavúková, na 2. mieste Hugo Čajka a na 3. mieste Patrik Kucharik. V kategórii 2B (3. a 4. ročník) sa umiestnil na 1. mieste Matej Liháni a na 2. mieste Tamara Jurčenková. Víťazi školského kola postúpili do okresného kola v Bardejove, ktoré sa po dvojročnej pandemickej prestávke konalo 19.01.2023.   Súťažiaci zo štyroch okresov (Bardejov, Stará Ľubovňa, Stropkov a Svidník) súťažili v štyroch kategóriách.  Olympiáda pozostávala z písomnej časti – počúvanie s porozumením; gramatický test a z ústnej časti. V silnej konkurencii súťažiacich skončil v rámci okresu Svidník Matej Liháni na 3. mieste a Sofia Vanda Pavúková na prvom mieste. Sofia bude naše Gymnázium  reprezentovať na krajskom kole v Prešove vo Februári. Obom účastníkom okresného kola  blahoželáme a sme na nich hrdí.

                                                                                                                                                                 Mgr. J. Čorbová

  • Daruj kúsok seba

    Vianoce sú iste najkrajším obdobím roka pre každého z nás. Avšak, nie každý má možnosť byť na Vianoce doma, v kruhu rodiny a dosýta si vychutnať tú atmosféru pri ozdobenom stromčeku. Preto sme sa my, štvrtáci gymnázia, pod záštitou skvelej pani profesorky Ivety Chovancovej rozhodli takýmto ľudom aspoň o čosi viac priblížiť náladu Vianoc. “Daruj kúsok seba”. Tak znelo heslo vianočnej zbierky pre pacientov interného oddelenia v nemocnici vo Svidníku. Všetci študenti gymnázia sa mohli zapojiť do tejto zbierky a malým darčekom spríjemniť chvíle tým ľudom, ktorí na Vianoce nemôžu byť s rodinou. V darčekoch sa skrývali klasické potreby každého z nás, ktoré berieme ako samozrejmosť. Avšak, práve títo ľudia sú v tomto čase bez týchto vecí. Pohár, uterák, zubná kefka či pasta, šampón, mydlo, káva či čaj, nejaká malá sladkosť a mnoho iných drobností boli predmetmi vianočných darčekov pre pacientov vo Svidníku. Napriek tomu, že to neboli žiadne drahé a hodnotné dary, ale naopak veci, ktoré používame každý deň, veríme, že sme malým darovaním sa pomohli a vyčarili úsmev na tvári práve tým ľudom, ktorí to obzvlášť v tomto vianočnom čase potrebujú.

                                                                                                                                 Timotej Maťaš, 4.A

  • Lyžiarsky výcvik 1.A

    Tylicz

    Prvý novoročný školský týždeň sme sa my prváci zúčastnili lyžiarskeho výcviku. Tentokrát naše kroky smerovali do Poľska. Hneď v pondelok ráno sme nadšení vycestovali do dedinky Tylicz. Mali sme tam tých najlepších profesorov akých sme mať mohli. Celý týždeň sme väčšinu času trávili na svahu. Skúsení lyžiari si užívali lyžovanie a tí, ktorí na lyžiach stáli prvýkrát, sa lyžovať naučili. Po náročnom čase strávenom na svahu sme sa vynikajúco najedli na našej ubytovni. Tá bola vzdialená od lyžiarskeho strediska cca kilometer. Veľmi sa nám tam páčilo a na celý "lyžiarák" máme len tie najlepšie spomienky.

                                                                                                                                                 Daniela Gdovinová, 1.A

  • Nové finančné pásma pre stravovanie v školskej jedálni

    Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky vydalo nové finančné pásma podľa vekových kategórií stravníkov platné od 1.1.2023:
    žiaci od 6 do 11 rokov – 1,30 €
    žiaci od 11 do 15 rokov – 1,50 €
    žiaci od 15 do 19 rokov – 1,70 €
    + réžijné náklady – 0,10€ za vydaný obed

  • Možno príde aj Mikuláš....

    PRIŠIEL!  :)   

    Dňa 6.12.2022 aj na naše gymnázium zavítal Mikuláš so svojimi pomocníkmi. Keďže aj naši študenti sú stále deťmi, tak dostali sladké odmeny za to, že boli celý rok poslušní a učili sa (v rámci svojich možností). Na gymnáziu sídlia aj piataci a šiestaci našej spojenej školy. Oni sa tiež potešili sladkým odmenám, ktoré si zaslúžili za celoročnú poslušnosť u učiteľov, no určite aj rodičov a starších študentov. Našim najmenším to spravilo veľkú radosť, no samozrejme ani gymnazisti neostali bez úsmevu na tvári. Dúfame, že všetci budú aj naďalej poslušní a budúci rok si zaslúžia ešte väčšie odmeny.

                                                                                                                                         Sofia Vanda Pavuková 2.A

strana:

Novinky

Kontakt

  • Gymnázium
    Dukelská 26/30, 087 01 Giraltovce
  • 054/ 7322325

Fotogaléria