• EKOALARM

          • Zem je našim domovom, a preto je potrebné, aby sme sa o ňu náležite starali a opatrovali ju. Z tohto dôvodu sme sa my, akčný tím z 3.A, zapojili do projektu EkoAlarm. Cieľom projektu bolo zavedenie systému zberu triedeného odpadu na slovenských základných a stredných školách.

            Našou prvou úlohou bolo rozmiestnenie recyklačných košov po chodbách našej školy, čo sme úspešne zvládli. Neskôr sme sa postupne zúčastnili troch interaktívnych modulov, na ktorých sme samostatne, aj v menších skupinkách plnili rôzne zaujímavé úlohy. Vďaka týmto aktivitám sme nazbierali dostatok informácií o problematike odpadov, ktoré sme ďalej spracovali a pomocou rovesníckeho vzdelávania poskytli ďalším triedam na našej škole.

            Takto sa na našom gymnáziu uskutočnilo niekoľko kreatívnych hodín, na ktorých sme oboznamovali žiakov 5. a 9. ročníka základnej školy a žiakov 1.,2. a 3. ročníka nášho gymnázia s problematikou odpadu. Žiaci sa pomocou prezentácií a rôznych zaujímavých hier a aktivít dozvedeli o separácií odpadu, jeho recyklácií, jeho výskyte v našich moriach a vesmíre a o minimalizácií odpadu. Dozvedeli sa o tom, ako dlho sa rôzne materiály rozkladajú v prírode, čo sa nachádza v komunálnom kontajneri a dokonca si prostredníctvom rôznych kvízov mohli zasúťažiť so svojimi spolužiakmi.

            Prípravu týchto hodín sme si veľmi užili, zabavili sme sa a naučili sme sa veľa nového a užitočného. 

            Sme radi, že sme tieto naše vedomosti mohli zdieľať aj s ostatnými spolužiakmi.

             

                                                                                                                                                   Viktória Jančuvová, 3.A