Navigácia

  • Darujte nám 2% z Vašich daní.

    Vážení rodičia a priatelia školy,

    pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

    Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše  *Združenie rodičov pri Gymnáziu v Giraltovciach*. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

    Finančné prostriedky budú použité na:

    • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
    • skvalitnenie vybavenia školy

    Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, stačí klikúť na odkaz -  2% z dane - na našej web stránke.

    Ďakujeme

  • Verejná zbierka 18. apríla 2024

  • Anketa o najobľúbenejšieho učiteľa na Gymnáziu

    28. marec je významný deň, lebo si pripomíname prácu všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých úlohou je formovať osobnosť mladých ľudí. Učiteľské povolanie je náročné, ale príťažlivé. Každý lekár, športovec, robotník či inžinier vďačí svojmu učiteľovi za prvé písmeno, číslicu, ale i za ďalšie rozvíjanie talentu, za svoje miesto v živote a spoločnosti.

    Učiteľ je na svojom pracovisku režisérom, scenáristom i dramaturgom v jednej osobe. Preto výkon tohto povolania si vyžaduje celého človeka, odborne dobre pripraveného, mravne pevného, so zmyslom pre zodpovednosť. Pedagóg musí poznať každého jedinca, odhaliť cesty k jeho vnútru, pretvárať ho, pomôcť mu v jeho ťažkých chvíľach. Táto práca si žiada mnoho energie, fyzických i duševných síl, a to už nielen od učiteľov, ale aj od všetkých zamestnancov v školstve.

    Práca učiteľa nie je len povolaním, ale určite pre mnohých z nás aj poslaním, preto mi dovoľte, aby som poďakovala všetkým učiteľom, ktorí s láskou vykonávajú toto nie ľahké povolanie a snažia sa robiť každý deň lepším všetkým okolo seba. K takým určite patria aj víťazi našej školskej ankety, kde si žiaci sami zvolili svojho favorita. Na Gymnáziu sa víťazom s najväčším počtom hlasov stal Mgr. Peter Nachtmann a spomedzi vyučujúcich zo základnej školy, ktorí takisto pôsobia na pôde Gymnázia to bol Mgr. Patrik Partila. Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme im veľa síl v ďalších rokoch.

                                                                                                                                             Mgr. Ivana Baranová

  • Opäť najlepší

    V tomto školskom roku prebieha už 70. ročník súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. 26. marca 2024 sa uskutočnilo okresné kolo tejto súťaže vo Svidníku. Naši žiaci nás reprezentovali vo IV. kategórii SŠ a veľmi úspešne. Patrik Kucharik, 2.A, získal 1. miesto v poézii a Ema Mária Michlíková v próze získala taktiež 1. miesto. Oboch recitátorov pripravovala PhDr. Blanka Vaľovská.  Blahoželáme a prajeme ešte veľa úspechov, pretože nás budú reprezentovať v krajskom kole.  

                                                                                                                                           PhDr. Blanka Vaľovská

  • Úspešná recitátorka

    Marec je označovaný za Mesiac knihy, a práve v tomto období sa koná mnoho súťaží aj v recitácii. Jednou z nich je aj festival umeleckého prednesu žien ako postupová súťažná prehliadka, ktorá sa organizuje od roku 1967  na počesť spisovateľky a poprednej osobnosti ženského hnutia Terézie Vansovej. Vo štvrtok 14.3. 2024 sa tejto súťaže, Vansovej Lomničky,  ktorá sa konala v Stropkove, zúčastnila aj naša študentka 2.A, Alexandra Kmecová. Súťažila v I. kategórii s poéziou. Podľa slov poroty zaujala výberom básne, komunikáciou s publikom i empatiou, ktorú do prednesu vložila. Alexandra získala 1.miesto v okresnom kole a naše gymnázium bude reprezentovať na krajskom kole v Starej Ľubovni. Recitáciu pripravovala p. prof. PhDr.Blanka Vaľovská. Alexandre prajeme veľa úspechov.

                                                                                                               PhDr.Blanka Vaľovská

  • ERASMUS+

    ...naši dobrovoľníci

  • Voľby členov do Rady školy pri Spojenej škole, Dukelská 26/30, Giraltovce

    Riaditeľstvo školy Vám oznamuje, že v súlade s ustanovením § 25 ods. 12 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov končí funkčné obdobie orgánu školskej samosprávy.

     

    V zmysle uvedeného riaditeľ školy vyzýva na opakovanú voľbu člena  Rady školy pri Spojenej škole, Dukelská 26/30, Giraltovce.

         Termín volieb bude nasledovný:

    • zástupca rodičov - organizačná zložka gymnázium - budova gymnázia 11.03.2024 vo vestibule školy        od 7.00 do 17.00 hod.;

         V termíne do 08.03.2024 (t.j. piatok) do 14.00 hod. je potrebné doručiť písomný súhlas s kandidatúrou (zverejnený na webovom sídle školy a prístupný aj na sekretariáte školy) na sekretariát Spojenej školy, Dukelská 26/30, Giraltovce, v uzatvorenej obálke s označením „Voľby do rady školy“ .

     

                                                                                                                                  Mgr. Róbert Mihalenko

                                                                                                                                            riaditeľ školy

     

  • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku PYGMALION

    V predvianočnom čase žiaci nášho gymnázia sa zúčastnili divadelného predstavenia PYGMALION v priestoroch kina SCALA v Prešove. Táto divadelná hra, ktorá je adaptáciou najslávnejšieho írskeho dramatika G.B.Shawa, bola odohraná spoločnosťou TNT Theatre Britain. Je to britský divadelný putovný súbor, čiže našim žiakom bola táto britská klasika ponúknutá v podaní rodených Angličanov. Žiaci si mali možnosť vychutnať krásnu angličtinu s ukážkami londýnskeho dialektu „cockney“, ako aj vynikajúce herecké výkony. Študenti tak mali možnosť sledovať, ako sa Eliza Doolitle, pôvodom chudobná kvetinárka z nižšej spoločenskej vrstvy, mení na pravú anglickú dámu. Herci sa snažili zábavným, zároveň kritickým spôsobom poukázať na súčasnú spoločnosť, v ktorej je forma dôležitejšia než odkaz a ľudia sú často posudzovaní povrchne len na základe toho, akým štýlom komunikujú a  nie podľa toho, čo chcú vyjadriť.
    Žiaci si divadelné predstavenie v anglickom jazyku vychutnali a tešia sa na ďalšiu ponuku od tejto britskej divadelnej spoločnosti.

                                                                                                                                                       Mgr. Jana Čorbová

  • Na čaji u veľvyslanca

    Britský veľvyslanec, Nigel Baker, pozval do svojej rezidencie v Bratislave dvadsiatich učiteľov z celého Slovenska spolupracujúcich na programe DofE. Pozvanie dostala aj naša pani učiteľka, Mgr. J. Čorbová, ktorá je dlhoročnou koordinátorkou tohto programu na našom gymnáziu. Dôvodom zorganizovania tejto recepcie bolo vyjadrenie vďaky učiteľom za ich angažovanosť a prácu v tomto programe. „Kráľ Karol III. zdôrazňuje, že jedným z tých, ktorí ho najviac inšpirovali, bol práve jeho mentor z DofE. Práve vy, učitelia, ktorí venujete mladým pozornosť, čas a podporu, ich viete posúvať dopredu. A za vaše nasadenie vám patrí veľké ďakujem,“ povedal vo svojom príhovore učiteľom pán veľvyslanec. Nasledovalo i príjemné pohostenie typické pre britskú kuchyňu, ktoré sa nieslo v neformálnom duchu so šálkou čaju.  Účasť na tomto milom stretnutí bola nielen odmenou, ale aj podnecujúca a inšpirujúca pomoc v ďalšej  práci v tomto projekte.

  • Lyžiarsky výcvik

    Tylicz ski

    Rok 2024 začal v rýchlom tempe. Ako každý rok aj tento sa naša škola vybrala na lyžiarsky výcvik, ktorý sa konal v termíne 8.- 12. januára v lyžiarskom stredisku Tylicz Ski v Poľsku. Ubytovaní sme boli v malom penzióne Willa Relax v Tyliczi. Výcviku sa zúčastnilo 18 žiakov. Lyžiarske stredisko ponúkalo svahy rôznych úrovní obťažnosti s krásnymi výhľadmi na okolitú prírodu. Niektorí žiaci  svoje lyžiarske zručnosti už len zdokonaľovali a niektorí sa naopak museli popasovať s novou životnou výzvou. Nakoniec všetko dobre dopadlo a z trápenia sa stala radosť. Všetci začiatočníci sa naučili lyžovať a pokročilejší lyžiari zvládli základy carvingu,  a to všetko pod odborným vedením pedagógov Mgr. Róberta Mihalenka a Mgr. Patrika Partilu.  Počasie bolo ideálne a snehu na svahu  bolo dostatok. Lyžiarsky výcvik hodnotíme kladne a veríme, že sme v žiakoch vyvolali a aj upevnili túžbu v tomto náročnom, ale o to krajšom športe pokračovať.

                                                                                                                                                         Mgr. Patrik Partila

  • Žltačka typu A - výskyt v našom okrese

    Dbáme na prevenciu a dodržiavanie hygienických opatrení 

    Vzhľadom na výskyt aktívnych ohnísk ochorenia Vírusovej hepatitídy typu A (VHA) v našom okrese by som Vás chcela upozorniť na zvýšenie obozretnosti.

    Pôvodcom ochorenia VHA je vírus hepatitídy A (HAV). U človeka spôsobuje vírusový zápal pečene, ktorý má dobrú prognózu, pretože väčšinou neprechádza do chronického štádia a človek sa uzdravuje po 2 - 4 týždňoch bez následkov. HAV vniká do tela najčastejšie ústami. Zdrojom a rezervoárom VHA je infikovaný človek, kontaminovaná voda a potraviny.

    Najčastejšími klinickými príznakmi ochorenia sú horúčka, zvracanie, hnačky, nechutenstvo, malátnosť a nevoľnosť. Prítomné môžu byť bolesti končatín, svalov a zvýšená celková únava organizmu. V neskoršom štádiu sa ochorenie prejaví žltým sfarbením kože a očného bielka – žltačkou. Inkubačná doba (je čas od vniknutia vyvolávateľa do organizmu, po vznik prvých príznakov) je od 15 až do 50 dní.

    Ochorenie patrí do skupiny chorôb nazývaných aj „choroba špinavých rúk“, prenášaných znečistenými rukami zo znečisteného prostredia. Hepatitíde typu A môžeme účinne predísť dodržiavaním zásad osobnej hygieny, umytie rúk po použití WC a pred jedlom. Ďalej odporúčame zamerať sa najmä na predmety, s ktorými prichádzate priamo do kontaktu (kľučky, splachovacie zariadenia vo WC, vodovodné batérie, kontaktné plochy v autobusoch, nákupné košíky a pod.). Aktívnou ochranou pred ochorením je tiež očkovanie.

                                                                                                                     Mgr. Petra Jurčová, školská zdravotníčka

     

  • Thanksgiving

    Dňa 30.11.2023 sme si na našej škole opäť pripomenuli deň Vďakyvzdania (Thanksgiving). Deň Vďakyvzdania je štátnym sviatkom v Amerike. Je znakom vďaky za úrodu počas uplynulého roka. Američania sa každý rok stretávajú práve štvrtý štvrtok v novembri aby si spoločne vychutnali honosnú večeru. Typická večera sa skladá z moriaka, zemiakov, kukurice a tekvicového koláča.V rámci tohto sviatku sme si my, žiaci 1.A triedy, počas desiatovej prestávky pripravili pre učiteľov a žiakov pohostenie. Mohli si pochutnať na šľahačkových koláčoch, bábovke, muffinách, makrónkach a mnohých ďalších dobrotách. Vyzbierané peniažky poputujú na výstavbu komunitnej bylinkovej záhradky v rámci našej školy. Tento deň sme si náramne užili a veľmi sa tešíme na budúci ročník.

                                                                                                                                                                     Trieda  1.A

  • Oslavy 17. novembra

  • Imatrikulácia prvákov

    V pondelok dňa 20.11. 2023 sa na našom gymnáziu uskutočnila imatrikulácia prvákov. Nastal ten deň, kedy nás všetkých museli presvedčiť, že si zaslúžia byť  pravými  gymnazistami. Museli sa popasovať so všelijakými disciplínami a predviesť svoje schopnosti v našom novootvorenom Džimgir fitku. Potom museli zložiť imatrikulačný sľub a na záver dostali certifikáty. Zvládli to skvele. Vítame vás medzi nami a už teraz sa tešíme čo si na ďalší školský rok pripravíte vy.                        

                                                                                                                                                   Diana Končárová, 2.A

  • ERASMUS+

    Mobilita Francúzsko 

    V dňoch 4.-11. novembra sme my, 10 študenti našej školy, absolvovali absolvovali mobilitu Erasmus+ vo francúzskom meste Brive la Gaillarde. Počas celého týždňa nás sprevádzalo množstvo aktivít ako napríklad workshop s tvorením loga projektu, rôzne prednášky na tému "The end of the live care", prehliadka mesta Brive la Gaillarde, ale aj poznávacie výlety. Navštívili sme jaskyňu Lascaux, ktorá je bohatá na praveké nástenné maľby, dokonca aj múzeum medicíny v Hauteforde. Jeden celý deň sme strávili vo vzdialenejšom meste Bordeaux. Tam sme si pozreli historické centrum mesta a zažili sme aj plavbu loďou po rieke Garonne. Posledný deň nás čakala slávnostná ceremónia s odovzdávaním certifikátov, sadenie stromu (hrušky) a goodbye párty. Celý týždeň sme si veľmi užili a ďakujeme za možnosť zapojenia sa do tohto projektu.

                                                                                                                                         Daniela Gdovinová 2.A

  • Po výhre prišla zaslúžená odmena

    Po úspešnom zapojení sa do súťaže EUROSCOLA sme sa  dočkali dňa, kedy sme si mohli vychutnať našu výhru. Cestu do Štrasburgu sme si spríjemnili  návštevou múzea Mercedes- Benz a Porsche v nemeckom meste Štuttgart.  Dňa 20.10.2023 sme navštívili Európsky parlament v Štrasburgu a na jeden deň sa z nás stali poslanci EP. Na úvod nášho pracovného dňa nás na diaľku privítala prezidentka EP Roberta Metsolová. Hneď nato sme sa stretli s prvým viceprezidentom Európskeho parlamentu Othmarom Karasom a Antoniom Caiolom, vedúcim právneho oddelenia EP, ktorí sa s nami podelili o svoje skúsenosti.

    Popoludní sme si spolu s ostatnými  študentmi z  celej EÚ vyskúšali, ako prebieha plenárne zasadnutie v EP. Diskutovali sme na tému Demkracia a základné ľudské práva.  Dostať sa k slovu vôbec nebolo ľahké, mladí eurospclanci boli odvážni a   túžili vyjadriť svoj názor. Slovo dostal aj náš spolužiak, Matej Liháni, ktorý pred vyše 500 mladými  Európanmi prezentoval svoj názor plynulou angličtinou.  Naše odhlasované návrhy budú ďalej predložené na ozajstnom plenárnom zasadnutí EP. Nasledujúci deň sme obdivovali mesto Štrasburg, ktoré má toho veľa čo ukázať. Navštívili sme dych vyrážajúcu katedrálu Notre-Dame , nádherné námestia a v neposlednom rade sme obdivovali moderné umenie v múzeu. Naša cesta sa ani zďaleka nekončila a my sme sa presunuli do stovežatej Prahy, kde sme strávili celý deň. Pozreli sme si jej dominanty: Karlov most, Pražský orloj, Pražský hrad, Prašnú bránu... a to ani zďaleka nebolo všetko, čo sme navštívili. Každý z nás si z tohto výletu priniesol mnoho úžasných skúseností, niekoľko nových kamarátov zo stretnutí  a nekonečné množstvo zážitkov.

    Chceli by sme sa poďakovať vedeniu školy, že nám umožnilo zapojiť sa do tohto projektu. Taktiež naše poďakovanie patrí našim úžasným koordinátorkám, pani profesorke Mgr. Janke Čorbovej a PhDr. Blanke Vaľovskej, bez ktorých by sme to nezvládli. Ich slová nás stále prinútili pracovať na projekte viac a viac. Vďaka nim sa táto „pracovná cesta“ zmenila na celoživotný zážitok, na ktorý budeme s radosťou stále spomínať. Ďakujeme.

     

    Karolína Šlangová, 4.A

  • Medzinárodný deň školských knižníc alebo Tretiaci v akcii

    Dňa 23.10.2023 už tradične v našej škole oslavujeme Medzinárodný deň školských knižníc.
    V tento deň si pre nás pripravili žiaci 3.A triedy krátke divadelné predstavenie na motívy z
    románu Chrám Matky Božej v Paríži pod názvom Chrám Matky Božej alebo Tretiaci v akcii.
    Týmto predstavením motivovali žiakov 1. a 2. ročníka, aby si prečítali úryvky románu a svoje
    vedomosti uplatnili v pracovnom liste. Študenti, ktorí získali najviac bodov, boli odmenení
    jednotkou zo slovenského jazyka.

  • Krabice plné lásky...

  • Európska noc výskumníkov 2023

    Ako každý rok aj tento sa v posledný septembrový piatok konal v priestoroch obchodného centra Optima v Košiciach už 17. ročník festivalu vedy Európska noc výskumníkov 2023. Zúčastnili sa ho aj naši študenti gymnázia.

    Cieľom tohto festivalu bolo interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy. Medzi hlavné témy tento rok patrili voda – šetrenie, ochrana, čistenie, predchádzanie míňaniu zdrojov a umelá inteligencia - úloha pri napredovaní ľudstva a riešení problémov, ktorým musí svet čoraz viac čeliť.

    V priestoroch obchodného centra videli 64 vedeckých stánkov a prezentácií  fyzikálnych, chemických, biologických, technických, spoločenských vied či robotiky, ktoré prostredníctvom pokusov a interaktívnych ukážok poukazovali na to, že za všetkými dejmi okolo nás sú vedecké princípy. Svoju prácu nám odprezentovali výskumníci a vedci slovenských univerzít, či viacerých odborných škôl, gymnázií a občianskych združení. Zo všetkých stánkov možno spomenúť napríklad Projektuj a stavaj inteligentne, Prírodná cesta úpravy vody, Inteligentná mechatronika, Malí kovožrúti vo vodách, Štipendiá a granty do/z celého sveta, Kúzla skryté v potravinách, Parazity vo svetle globálnych zmien, Drony v každodennom živote ako ich nepoznáme a iné.

    Súčasťou festivalu boli aj prezentácie, kde sa žiaci mali možnosť oboznámiť so starostlivosťou o plazy, parazitmi vo svete globálnych zmien, obrazovou spektrometriou v geografickom výskume, laserami či budúcnosťou lietania.

    Okrem toho si mladí výskumníci mohli odniesť domov rôzne certifikáty, vedecké časopisy či rôzne propagačné materiály.

    Študenti mali príležitosť zistiť, že študovať vedu a techniku prináša radosť z objavovania a poznávania nového a doteraz nepoznaného, a možno aj z nich raz budú mladí, úspešní vedci.

     

                                                                          Mgr. Radka Tkáčová, Mgr. Michaela Hrušková Mgr. Matúš Vasiľ

  • O Z N A M

    Riaditeľstvo školy oznamuje rodičom a  žiakom, že slávnostné otvorenie šk. roka 2023/2024,

    bude  04. septembra  2023  (pondelok) o 8:30 hodine.

     

    Prevádzka školskej jedálne - od 5. septembra 2023.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Gymnázium
    Dukelská 26/30, 087 01 Giraltovce
  • 054/ 7322325

Fotogaléria